Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
18:01
Ž. Marković - Vesti A

Festival Gergina u Negotinu: Vlaški dragulj u rukama mladih

U Negotinu je i ove godine održan dvodnevni muzički festival Gergina. Prve večeri takmičarskog karaktera pobedu je slavio Nemanja Pavlović iz Šarbanovca kod Bora, samouki solista na harmonici, kome je pripalo prestižno priznanje - Povelja "Božidar Janucić".

Ž. Marković
Ženska pevačka etno-grupa Gergina iz Negotina
Ž. Marković
Ognjen Janjić

Najbolji instrumentalista je Ognjen Janjić, violinista iz sela Duboka kod Kučeva, a nagrada za najboljeg vokalnog solistu pripala je mladoj Anđeli Jovanović, iz Borske Slatine. Tako je Deveti internacionalni festival vlaške muzike Gergina u Negotinu, dobio i devetu trojku najboljih mladih izvođača, čuvara vlaškog melosa. Za najboljeg vokalnog solistu i instrumentalistu nadmetalo se 19 takmičara.

Sjajni gosti

Deveti festival vlaške muzike Gergina u Negotinu istoimenom pesmom otvorila je gošća iz Danske, sedmogodišnja Gergana Orvad, koja je stigla sa svojim roditeljima i Orfeus Balkan ansamblom iz Kopenhagena.

Publika u sali Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu uživala je i u nastupima gostiju koji su ostavili snažan utisak na sve prisutne. Pre svih, to su učinili gosti iz Kopenhagena, Orfeus Balkan ansambl, koji predvodi Adam Orvad, profesor harmonike. Učesnici iz Danske izveli su vlaška i bugarska kola - muziku Balkana i nekoliko vokalnih solističkih tačaka.

Ž. Marković
Zaljubljenik u muziku Vlaha: Adam Orvad

Danac oduševio publiku

Deveti festival Gergina je u sezoni 2017. okupio više od stotinu izvođača u takmičarskoj i revijalnoj večeri i oko hiljadu posetilaca muzičkih i pratećih programa. Festival je biranim rečima zatvorio primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja Gergina, koji je između ostalog rekao:
- Po mišljenju publike i svih prisutnih imali smo jedan odličan festival i završno veče je bilo fascinirajuće, zahvaljujući orkestru Slobodana Pecića i spektaklu koji su izveli zajedno sa Živom Dinulovićem i Draganom Njegušićem. Naš cilj je da pored ovakvih revijalnih nastupa favorizujemo mlade nade vlaške muzike na kojima ostaje da sačuvaju tradiciju. Iznenađenje festivala je bio Adam Orvad Danac koji svira vlašku muziku za divljenje.

Ž. Marković
Najbolji vokalni solista: Anđela Jovanović

Prve festivalske večeri nastupili su i pioniri KUD-a Floričika iz Jabukovca, sa spletom vlaških kola iz sela iz koga potiču. Veliki doprinos prvoj večeri dao je i orkestar mladog Bobana Pecića, koji veoma uspešno ide putem svog oca Slobodana.

Festival završne večeri pokazao je svu raskoš muzičke tradicije zahvaljujući domaćim i inostranim učesnicima.

Podeljeni u desetak muzičkih blokova smenjivali su se vokalni solisti i instrumentalisti iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

Pevačke zvezde

Među pevačkim zvezdama u centru pažnje bile dame Oana Casapu i Rodica Ćircu iz Rumunije, Radmila Pankalujić iz Bora, Olivera Ceković iz Grljana, Danijela Pražić iz Kladova, Biljana Boldeskić iz Crnomasnice kao i već spomenuta Etno-grupa Gergina, koja je ponovo zablistala pred negotinskom publikom.

Podršku koleginicama pružile su pevačke zvezde kao što je doajen vlaške pesme Staniša Paunović iz Kučeva, Boban Janošević iz Brestovca kod Bora, Duško Oprić iz Radujevca, Slobodan Jonović iz Samarinovca i Slaviša Vančević iz Crnomasnice.

Žiri

U žiriju su bile dame: Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi "Stevan Mokranjac" u Negotinu i Danijela Pražić, profesor solfeđa i direktor Muzičke škole "Konstantin Babić" iz Kladova.

Pobednik: Nemanji Pavloviću pripala Povelja "Božidar Janucić"

Muzički spektakl su na kraju večeri izveli Živa Dinulović, saksofon i Dragan Njegušić, na trubi, kojima je podršku pružio veliki orkestar Slobodana Pecića.

Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, NSV, Opština Negotin, Eliksir Prahovo i "Nikolić" prevoz Samarinovac, uz pomoć drugih brojnih sponzora i prijatelja.
Medijski sponzori bili su TV Istok iz Salaša, najtiražnije dnevne novine dijaspore "Vesti", "Narodne novine Zavičaj" i foto grafika Forma.

Novčane nagrade u iznosu od po 10.000 dinara za najboljeg vokalnog solistu i instrumentalistu, odnosno 15. 000, za sveukupnog pobednika, obezbedila je ugledna krajinska Kompanija "Aleksandrović" iz Samarinovca. Porodica Janucić je i ove sezone najboljem učesniku poklonila Povelju i CD izdanje sa muzkom koju je izvodio čuveni Paganini iz Veljkova, čika Boža, legendarni violinista Božidar Janucić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online