Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
02:00
Ž. Marković - Vesti A

U susret 9. festivalu vlaške muzike: Muzičke dragulje otrgli od zaborava

Uoči devetog festivala vlaške muzike Gergina, koji će u ponedeljak i utorak, 17. i 18. aprila, biti održan u Negotinu, istoimeno Udruženje priredilo je muzičko-scensko veče u cilju promocije dva muzička rariteta. Reč je o CD izdanjima sa vlaškim kolima iz krajinskih sela Mokranja i Jabukovca.

B. Živanović
Čuvari vlaške muzike: Etno grupa Gergina

Oba nosača zvuka nastala su u studiju poznatih muzičara Slobodana Pecića i Javora Tufarevića. Oni su više desetina izvornih kola, od kojih su neka stara i stotinu godina, snimili u saradnji sa KUD-ovima "Mokranjac" i Floričika i, naravno, Udruženjem Gergina, koje je ove projekte i osmislilo.

Bogato nasleđe

"Imamo bogato nasleđe sa lepim pesmama i kolima. Sa poslednjim CD izdanjima nastavljamo misiju čuvara te naše baštine. Kroz dosadašnjih nekoliko sličnih projekata i sa ovim koji nas je okupio svu tu lepotu vlaških muzičkih motiva smo prethodno zabeležili, a onda i snimili. Na taj način čuvamo vlaški identitet, kulturnu baštinu i prenosimo je mladima. Čuvamo sve ono što je karakteristično za nas Vlahe, a muzika je nešto što nas čini posebnim", rekao je primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja Gergina.

Kako bi publici osim zvuka približili i korake starih kola, od kojih neka poput Jedrenke potiču iz Balkanskih ratova, nastupili su i članovi kulturno-umetničkih društava Floričika iz Jabukovca i "Mokranjac" iz Mokranja.

Pokrovitelji

I ove godine organizaciju Festivala vlaške muzike u Negotinu kao pokrovitelji potpisuju: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo, "Nikolić prevoz" Samarinovac, "Aleksandrović DOO" Samarinovac i Alu fenster i drugi brojni sponzori i prijatelji.
Medijski sponzori su Televizija Istok i "Vesti", najtiražniji dnevnik dijaspore.

B. Živanović
Na promociji CD: "Mokranjac" iz Mokranja

Na CD izdanju vlaških kola iz Mokranja zabeležene su igre koje je od zaborava otrgnuo Radivoje Petrović, trubač i frulaš. Reč je o 37 veoma starih i prelepih igara, a korake tek nekih od njih pred publikom su izveli članovi KUD-a "Mokranjac". Nažalost, ovo nekada po uspešnim nastupima u Srbiji i inostranstvu čuveno društvo nalazi se u godinama izrazite krize.

- Ljudi su u inostranstvu, mladi na školovanju, tako da nas je aktivno dvadesetak u toj glavnoj igračkoj postavci. Mi sada nemamo mlađu grupu igrača, ali se ne predajemo.

Vez sa cvetovima

Nošnja naših članica i dalje pleni na nastupima jer je mokranjski vez sa cvetovima jedan od nadaleko čuvenih i prepoznatljiv. Izveli smo nekoliko kola koja su nastala u vreme Prvog i Drugog balkanskog rata, ponosni smo na ostvarene domete i nastavićemo da negujemo tradiciju, jer se muzičko i igračko blago mora zaštititi - ističu Mokranjci.

Za razliku od KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja, KUD Floričika iz Jabukovca uspeva da održi broj igrača i stalne postavke, pa su se tako publici u Negotinu predstavili sa nekoliko svojih kola u koreografiji Dragana Krstića. Počev od prve postave sa Nenadom Bogosavljevićem publici su se predstavili i mlađi igrači.

Muzičko veče Gergine vodio je Nenad Kamidžorac, etnomuzikolog.

- Ovakvi poduhvati predstavljaju podsticaj i pravi prilaz čuvanju narodne tradicije. Mokranje je čuvalo dugo 50 narodnih kola. Došao je trenutak kada su se zainteresovali za njih, pa su angažovali najstarijeg frulaša koji, nažalost, više nije među nama, snimili ga kamerom dok im je svirao i pokazivao korake i tako sačuvali ova kola.

Biće još takvih primera i da ćemo moći da obogatimo sva izdanja Gergine, baš tim kolima - istakao je voditelj poznatih muzičkih TV i radio emisija, umetnički direktor Festivala vlaške muzike Gergina, Nenad Kamidžorac.

Muzičko veče upotpunile su interpretacijom starih vlaških pesama članice Etno-grupe Gergina, a solističkim nastupima Slobodan i Boban Pecić na harmonici, kao i Dragi Nikolić, solista na fruli.

Sve spremno za festival

Prve takmičarske večeri, 17. aprila, nastupiće četvoro vokalnih solista, pet frulaša i po četiri takmičara na violini, harmonici i duvačkim instrumentima, dakle neafirmisane mlade nade vlaške muzike, u pratnji orkestra Bobana Pecića.
I ove godine biće dodeljene tri nagrade: najboljem vokalnom solisti, najboljem instrumentalisti i plaketa "Božidar Janucić" takmičaru koji će ostaviti najsnažniji utisak na članove žirija.
Za najbolje učesnike obezbeđene su i novčane nagrade, a sponzor je Kompanija "Aleksandrović".
Druge revijalne večeri 18. aprila nastupiće desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadesetak instrumentalista, među kojima je i Duvački orkestar Dunavski ritmi Antimovo iz Bugarske, Adam Orvad na harmonici i Vlasi iz Kruševa u Makedoniji. Sve izvođače pratiće orkestar Slobodana Pecića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online