Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

"Kafana Balkan" i u dijaspori

Čuveni glumac i reditelj Irfan Mensur (65) veruje da će predstava "Kafana Balkan" po tekstu Branislava Jankovića, posle premijere 27. marta u Domu sindikata, zaživeti i na sceni nekog od beogradskih pozorišta.

 

N. Đurović
Neće da kuka: Irfan Mensur

- Kafana je deo srpske i balkanske kulture i kulta. Sećam se kafanskog "Bermudskog trougla" - Grmeč, Šumatovac i Dve lipe gde su "nestajali" mnogi umetnici. Nažalost, danas više nema gde da se propadne, jer tog trougla nema. Plan produkcije je da predstava bude na svim scenama u Srbiji, koje su u mogućnosti da nas prime i koje su zainteresovane za ovaj komad.

Plan je da se animira i dijaspora - Nemačka, Švajcarska i Austrija, a bogami načuli smo, što glumce posebno raduje, da ima interesovanja da se predstava igra i u Kanadi i Americi - kaže Mensur.

On ističe da vreme jeste teško i da je loše stanje u pozorištu vidljivo, ali da nije vreme za kukanje i plakanje.

- Ja ne znam kad je stanje pa i bilo bolje. Preko mene i moje karijere su prošle mnoge vlasti, prošla su mnoga ministarstva kulture i uvek su pozorište i kultura bili u zapećku. Te nijanse boljitka i neke silazne putanje su veoma male. Nekad smo se bolje osećali, a nekad slabije. Trenutno u ovakvoj krizi u kojoj se nalazi Srbija ni kultura ne može da bude mažena i pažena, a ja mislim da ne bi ni trebalo. Kultura je zvezda vodilja, zastava koja će povesti svaki narod u budućnost i pobede. Ja se nadam da će to shvatiti i trenutna vlast, i buduća i ona buduća, buduća.

Mensur ističe da ima divnih uloga, zato što na ovim prostorima ima zaista sjajnih glumaca, ali malo ko od njih uspe u inostranstvu.

- Jezička barijera je jedini krivac što srpski glumci ne prave svetske karijere. Žao mi je jedino što se sve više vidi taj prelazak na biznis varijantu kada su u pitanju film i televizija, što snižava kriterijume koji su potrebni da bi se ipak došlo do nekih sredstava. Počeli su da se snimaju skečevi ne bi li se publika dovela u bioskop i nekako vezala za TV ekran. Vrlo retko se ide dalje od skeča koji ima trajanje dugometražnog filma.

Ne gleda svoje filmove

- Već 45 godina sam u poslu i neke svoje filmove nisam video do dana današnjeg. Ne gledam ni premijere predstava koje režiram. Nisam u sali dok glumci igraju na sceni, dođem eventualno na kraj da vidim i osetim kako je publika reagovala. Ja prosto nemam nerava da izdržim premijeru bilo koje pozorišne predstave, a radio sam tridesetak raznoraznih predstava kao reditelj. Predstavu završim mnogo ranije nego što to rade mnoge moje kolege i, na neki način, mirno je pustim da živi svoj život - kaže Irfan.

Seli se u Vršac

Zbog posla Mensur menja i adresu stanovanja, pa će narednih nekoliko meseci živeti u Vršcu gde će režirati predstavu "Edmund Kin" u vršačkom pozorištu.

- Trenutno mi traže stan u Vršcu, jednom malom i divnom gradu, a radiću u jednom malom pozorištu. Kažem malom, zato što je u malom gradu, ali se nadam da će postati veliko. U Vršcu ću biti dva meseca. Inače, trenutno igram i u predstavi "Hor bečkih dečaka" koju sam režirao i sebi dodelio jednu od glavnih uloga za zemunski teatar "Kart Blanš". Pored mene igraju Boda Ninković i Predrag Ejdus. Imamo dosta uspeha sa ovom predstavom, obilazimo Srbiju, region, sada smo na Danima komedije u Jagodini, kao i na još pet-šest festivala. To je jedna od prvih predstava koja se radi u nezavisnoj produkciji, a da je zvanično pozvana na jedan festival kao što je to u Jagodini. Posle toga smo u Kovinu, Smederevu. Turneja sa ovom predstavom se nastavlja krajem septembra i u Americi i Kanadi, a trenutno su pregovori i za Australiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online