Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.02.2017.
18:01
D. Nikodijević - Vesti A

Magični svet Josipe Lisac

Zar je moguće da ova žena ima 67 godina - pitali su se mnogi u prepunom Centru Sava posle dvostrukog slavljeničkog koncerta Josipe Lisac.

Teodora Ćirić
U slavu ljubavi: Josipa Lisac u punoj dvorani Centra Sava

Pet decenija vojevanja ili kako je ona to nekoliko puta to ponovila, "pola veka, da se prestraviš" na muzičkoj sceni, ali i rođendanski koncert. Dovoljno je reći njeno ime i svi znaju da reč o Josipi, dami moćnog glasa, koja sa istom energijom peva kao prvog dana.

Tako je nekako počeo i beogradski koncert ovog puta u Centru Sava, za razliku od debitantskog nekog novembra u Domu omladine. Svetla su bila pogašena dok su muzičari izlazili na scenu, a iz tame se začulo Josipino šaputanje:

- Da, da 1967. sam počela da pevam, čuo me je muzički urednik Radio Beograda Nikola Nešković i odmah me poslao u Jutarnji program, u emisiju "Koncert za mladi ludi svet". Joj, a imala sam samo 17 godina, tada...

Svetla su se upalila, počela je magija, i to stihovima "Noćas oblačim najlepšu haljinu, tebi pevam ovu pesmu ljubavnu. U ovom svetu ti si put, ja sam zatvorila krug, kao vila što ti vraća dug"...

U atmosferi elitnog zapadnjačkog restorana, gde sa suprugom sedite na večeri, a peva vam, recimo, Barbra Strajsend, počeo je i Josipin svejevrsni omaž rano preminulom Karlu Metikošu. Jedan čovek, muzičar i njena jedina ljubav. "Jedna mladost, jedan svet tame..." dobro poznati stihovi jednog od njenih hitova bio je dovoljan da se širom otvore svi muzički vidici, da se erupcijom emocija oduševi prepuna dvorana.

- Karlo je muškarac koji je svu svoju snagu, brigu, svoje stremljenje ka lepom i dobrom predao meni. Mi smo imali svoj svet, koji smo samo nas dvoje krojili. Ja i sada naprosto sama pronosim taj svet i kroz to prolazim. Borim se, život je borba i traži borce - rekla je jedinstvena Josipa.

I tako sve do "Magle", koja je trebalo da označi kraj koncerta i izlazak u hladnu, pomalo i maglovitu noć kraj Save. Međutim, nije bilo tako. Preko 4.500 ljudi se nije dalo i morala je Josipa na bis. U znatno bržem ritmu od bluza i džeza, koji su do tada prevladali, energičnim glasom začulo se stihovi "Provela sam čudesnu moć sa vama, počeću opet ispočetka"... Ispraćena je ovacijama koje su trajale bar još pet minuta.

Teodora Ćirić
Dvostruki slavljenički koncert u Beogradu

Šta će mi gosti

Josipa je svojevremeno snimila dva bila izuzetno uzbudljiva dueta. Jedan sa Šabanom Bajramovićem u pesmi "Đelem, đelem", drugi sa Slobodanom Trkuljom "Zvira voda". Bili su to zaista muzički događaji, ali ovog puta je Josipa pevala potpuno sama. Nije imala goste, prateće vokale, niti je, za one naviknute da je vide u drugačijem izdanju, bilo velike produkcije.

Ništa glamurozno, samo onoliko koliko je bilo potrebno za nastup. Ali je zato onog najvažnijeg, dobrih, pre svega evergrin pesama, bilo u izobilju, sjajnih solo deonica izvanrednih muzičara na bubnjevima, klaviru, gitarama, ali i - harmonici.

- Šta će mi gosti na mojoj proslavi? Oni da pevaju, a ja da sedim i čitam čestitke, otpevam jednu pesmu... Ne može, ovo je moja, naša noć - objasnila
je uz opšte odobravanje Josipa.

Žena sa stilom

Žena sa stilom ni ovog puta nije pobegla od sebe, jer to onda ne bi bila Josipa. Odevena u dugu, kitnjastu crnu suknju i čipkastu bluzu preko koje je imala sivi, kožni prsluk i na glavi crni šešir sa šarenim lopticama, ređala je hit za hitom, stare i nove, da bi već na startu "Boginjom" pokazala zašto je ona muzička boginja. Neverovatnog glasa kao i onda kada je sa tek napunjenih 17 godina prvi put došla u Dom omladine. Kasnije je obeležila sva moguća i nemoguća dešavanja na ovim prostorima. I, uvek ostala svoja, kao u "Dnevniku jedne ljubavi", njene večne ljubavi prema Karlu Metikošu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online