Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.06.2016.
05:00
D. Petrović - Vesti A

Državni javašluk ubija i glumce

Iznenadna smrt Milorada Mandića Mande ostavila je u šoku njegove kolege, prijatelje i porodicu, ali i otvoreno pitanje - šta je dovelo do toga da se čuveni glumac sruši na sceni i - umre. Nije tajna da je imao probleme sa srcem, ali u stalnoj trci da svojoj porodici obezbedi egzistenciju nije stigao da misli na sebe.

Tanjug
Na sceni do poslednjeg daha: Milorad Mandić Manda

Kao mnoge njegove kolege i on se žalio na kredit u švajcarskim francima koji je uzeo pre više od deset godina kako bi svojoj porodici obezbedio krov nad glavom. Ali, ne samo da nije mogao da ga plaća, već je kredit iz godine u godinu "rastao" i sa početnih 79.000 narastao na 85.000 evra kao da čitavu deceniju ništa nije plaćao. Zbog toga je radio tri posla, a njegova plata upravnika dečjeg pozorišta "Boško Buha" nije pokrivala ni ratu za stan. Predano se brinuo za četvoro dece iz dva braka, a svakodnevni stres oko posla i egzistencije, na kraju su na žalost, uzeli danak.

- Nikada se nije žalio, ali se videlo da je umoran i preumoran. Ali, kad izađe na scenu on se ozari, proradi mu osmeh, šala, energija... Mnogo, mnogo se trošio - kaže reditelj Milan Karadžić, koji je s njim radio na predstavi "Petar Pan" u kojoj je Manda igrao Kapetana Kuku u čijem kostimu je i preminuo.

Nije tajna da su mnogi glumci već godinama u ozbiljnim finansijskim problemima. Doći do uloge je sve teže, a Ministarstvo kulture na čijem je čelu Ivan Tasovac ne mari mnogo za njihov položaj. Džaba svi kukaju na izuzetno loš položaj kulture i na minimalna izdvajanja države za ovu oblast. Ministar i čelnici Srbije to ne čuju. Njima je i onako uvek bila važnija sopstvena fotelja, nego bila šta drugo.

Zato su mnoge glumačke legende starost dočekale na ivici egzistencije, a u ništa boljoj poziciji nisu ni oni mlađi. Pozorišta muku muče sa budžetima, glumci i ako uspeju da "ubodu" neki posao nikad ne znaju da li će za to biti i plaćeni. Nije tajna da mnogi glumci mesecima ne dobijaju plate i honorare uz uvek isto obrazloženje - nema para.

- Igram u tri predstave, a honorare mi duguju mesecima. Glumim humanitarno! To je strašno. Možda imam pare da kupim hleb, ali nemam ništa da namažem na tu krišku hleba - slikovito je svoju glumačku poziciju opisala Katarina Žutić još pre godinu dana. Ali, njene reči niko od nadležnih u zemlji Srbiji nije čuo.

Slučaj Ljubivoja Tadića

Pre nešto više od godinu dana u stanu glumca Ljubivoja Tadića izbio je požar u kome je stradala njegova sestra, majka zadobila teške opekotine, a on završio u bolnici. Ispostavilo se kasnije da je do požara došlo jer je porodica koristila sveće, struja im je bila isključena jer nisu imali od čega da plate račune. Tako su živeli pune dve godine! Kako o svom teškom materijalnom položaju nikome nije govorio, malo ko je i znao kako živi poznati glumac.

Zato se ministar Tasovac i premijer Aleksandar Vučić oglašavaju kada nego od glumaca umre sa izrazima saučešća, kao da je bilo kome, a posebno porodicama preminulog u tom trenutku to uopšte važno. Zato bi bilo bolje da nadležni u Srbiji preduzmu nešto konkretno i pomognu ne samo umetnicima, već i da se sačuva kultura ove države. Jer, bez kulture i umetnosti, a posebno očuvanja sopstvenog identiteta i tradicije svima nam se crno piše.

Beg u Kanadu

Pažnju javnosti pre nekoliko meseci pobudila je i izjava glumca Nebojše Dugalića da planira da se sa suprugom i petoro dece iseli u Kanadu. Kao glava porodice više nije bio u stanju da vraća kredit za stan, pa je odlazak u inostranstvo bio jedini spas. Međutim, jedan od najnagrađivanijih srpskih glumaca nije želeo da sa medijima razgovara na ovu temu. A, i zašto bi. Sažaljenje mu ne treba, već da država radi svoj posao i omogući svim građanima, pa i glumcima, da žive normalno od svog posla.






 

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2016. 08:03
Ne stradaju samo glumci o njima se priča jer su poznati ali u Srbiji bukvalno stradaju SVI . Zlikovci koji "vode narod" gledaju gde šta mogu još da opljačkaju a narod kao hipnotisan svojim ne činjenjem pomaže ološu sa vlasti da budi još bahatiji i drskiji . UŽAS .
Nedelja 19.06.2016. 10:39
Film je svuda u svetu industrija, glumci su filmski radnici, samo su kod nas glumci slobodni umetnici koji cekaju pare od drzave. Ako imamo tolko poznata glumacka imena, gde su pare od tih silnih glumackih ostvarenja? Filmovi zive od gledaoca. Ko gleda jos nasa filmska ostvarenja? Niko i nigde. Gleda se tri dana u Srbiji, a cetvrtog se stane u red da drzava da pare. Odakle? Od bednika, os radnika i seljaka. Imamo *erije od po 100. epizoda koje se gledaju samo kod nas, a mi placamo i uvozimo, turske i spanske sapunice, a onda se pitamo gde su pare za kulturu. Mislite da su kulturno blago Srbije filmovi koji se snimaju kod nas? Naravno da nisu, to je obicna pornografija koju niste u stanju da gledate u krugu porodice. Pozoriste, daske koje zivot znace. Pozoriste nije pozoriste koje nemoze da izdrzava samo sebe. Pogledajte ko sve rezira po pozorictu i koje gluposti se tamo trpaju u repertoar. Sto puta gore nego rijaliti. Svajcarska je bogatija sto puta od Srbije, pogledajte kolko ima glumaca, kolko godisnje snimi filmova, jedan mozda nijedan. A kod nas? Stotine koje Niko i nepogleda posteno. Onog trenutka kad se za svaki film otvori trziste da se proda i glumci ce ziveti, ali dokle god budu ispijali viski i ziveli od lazne slave i lazne velicine isto im se pise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online