Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.05.2010.
23:29
Tanjug A

Monografija srpske baštine

U muzeju Ras u Novom pazaru u nedelju uveče je predstavljena monografija "Svetska baština - Srbija" i otvorena izložba posvećenu srpskim spomenicima kulture sa UNESKO-ve liste svetske baštine.

Sopoćani


Promovišući monografiju, koja na reprezentativan način u slici i reči predstavlja naše spomenike kulture koji se nalaze na UNESKO-voj listi svetske baštine, ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da njeno objavljivanje upravo doprinosi zaštiti našeg kulturnog nasleđa.


On je kazao da kulturnu baštinu treba da štitimo, predstavljamo i otkrivamo prvo nama samima, pa onda i svetu.

Srpska baština na UNESKO listi

 

Na listi svetske kulturne baštine nalaze se Studenica od 1986. godine, Stari Ras sa Sopoćanima od 1979, četiri spomenika na Kosovu i Metohiji - manastir Visoki Dečani koji je upisan 2004, a od 2006. godine su mu kao ugrožena kulturna baština pridruženi i Pećka Patrijarsija i Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška.
Gamzigrad, odnosno Romulijana, jedini je od naših arheoloških lokaliteta na UNESKO listi i upisan je 2007.godine.

Bradić je ukazao i na praktičan cilj kulturne baštine, koja može da bude bitan faktor kulturnog turizma, privrednog i ekonomskog razvoja uopšte, zato što, po njegovim rečima kultura nije potrošač, već je pokretač.


Bradić je istakao da identitet koji postoji u ovom delu naše zemlje: mešavina srpsko-vizantijskog i otomanskog nasleđa, predstavlja veliki kvalitet i bogatstvo koje ovaj kraj nosi.


"Spomenici kao što su Stari Ras, Petrova crkva, Sopoćani zavređuju pažnju budućih gostiju ovog mesta, ali i stručnjaka koji ovde dolaze", rekao je ministar.

Bogorodica Ljeviška


Bradić je podsetio da je monografija do sada objavljena na engleskom, nemačkom, kineskom jeziku i da se spremaju prevodi na francuski, ruski, italijanski...


Monografija je već predstavljena u Leposaviću na Kosovu i Metohiji, Zaječaru, a nakon Novog Pazara biće promovisana u Kraljevu.


U prisustvu zvanica, među kojima su bili ministar bez portrelja Sulejman Ugljanin i ambasador Turske u Beogradu Ahmed Suha, Bradić je najavio da će nakon Srbije ova knjiga biti predstavljena i na brojnim skupovima širom sveta: u Lajpcigu, Pekingu, Šangaju, Parizu...


Direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović-Lončarski rekla je da je svetsko nasleđe zaveštanje prošlosti u kojem živimo i da treba da ga ostavimo budućim generacijama, kako bi se i oni upoznali sa bogatstvom koje imamo.

Lista svetske baštine sadrži 890 lokaliteta kulturnog i prirednog bogatstva.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online