Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.05.2010.
03:27
Seecult A

"Metamorfoze" u JDP-u

Predstava “Metamorfoze”, u režiji Aleksandra Popovskog, koji je napisao i tekst za taj komad s dramaturgom Jelenom Mijović, a zasnovan je na istoimenom Ovidijevom delu, biće premijerno izvedena 9. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. “Metamorfoze” je najznačajnije Ovidijevo delo u kojem je obrađen niz mitova koji za temu imaju preobražaj pojava, događaja ili pojmova u raznorazna obličja, od prve metamorfoze Haosa do pretvaranja Cezara u Zvezdu i apoteoze Avgusta.

Jugoslovensko dramsko pozorište

Likovi u Ovidijevim “Metarmofozama” prolaze kroz neverovatne preobražaje. To su polubogovi, junaci, heroji ili obični ljudi, a sve što im se događa Ovidije pripoveda stilom koji je nabijen fantastikom.

Mitovi su pretežno grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova.

Na poeziju Ovidija, jednog od najvećih rimskih pesnika Avgustovog doba, ugledali su se mnogi pisci kasne antike i srednjeg veka i izvršila je ogroman uticaj na evropsku umetnost i književnost. Glavne teme njegovog opusa su ljubav, ostavljene žene i mitološki preobražaji.

U predstavi “Metamorfoze” igraju: Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević i Darko Bursać.

Premijera je na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” JDP-a, koje učestvuje i na 55. Sterijinom pozorju predstavom “Drama o Mirjani i ovima oko nje” mladog hrvatskog autora Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević, a 5. i 6. juna gostovaće i na šestom Festivalu “Premieres” u Strazburu predstavom “Sanjari” Roberta Muzila, u režiji mladog Miloša Lolića.

Taj francuski festival, čiji je cilj promocija mladih i talentovanih evropskih reditelja, četvrti je međunarodni na kojem predstava “Sanjari” učestvuje u ovoj sezoni, posle 17. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, programa “Najbolje sa istoka” bečkog Volkstheatera i 43. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), na kojem je i pobedila.

U okviru 55. Sterijinog pozorja, koje je počelo 26. maja u Novom Sadu, JDP je osvojilo na 13. izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja prvu nagradu za sistematsko negovanje vizuelnog identiteta.

Žiri te izložbe, koji su činili Darko Vuković sa Akademije umetnosti u Novom Sadu (predsednik), reditelj Filip Markovinović i Ivica Stevanović sa novosadske Akademije, dodelio je prvu nagradu JDP-uz a plakat predstave “Tartif” koji je dizajnirao Igor Milovanović.

Treću nagradu dobio je Slavimir Stojanović za dizajn plakata predstve “Za sada nigde” JDP-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online