Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
00:14
M. Milosavljević - Vesti A

Monmartr u Beogradu

Beogradska umetnička scena bogatija je odnedavno za još jedan teatar. Na mestu bivšeg pozorišta Pinokio u Zemunu otvoren je "Carte blanche".

Tanjug
Nova scena za stend-ap varijante, monodrame, drame, za muzičke, poetske, književne nastupe i prezentacije probranih kulturnih i umetničkih sadržaja (Foto: Ilustracija)

Reč je o pozorištu-kabareu koje, prema rečima pokretača ovog jedinstvenog kulturnog projekta Petra Gojkovića, u srpsku prestonicu donosi magični duh Francuske. Poznati muzičar već deceniju i po slovi za jednog od najvećeg poslenika kulture u Parizu.

Na pitanje kako je nastala ideja o ovom pozorištu, Gojković objašnjava:

- Cela priča nastala je tako što smo razmišljali već nekoliko godina unazad o tome kako bi francuska kultura mogla da se prenese u Srbiju. Imali smo do sada nekoliko velikih, kapitalnih projekata srpske kulture ostvarenih u Parizu. Tako je i došlo do ideje da se stvori varijete-kabare, klub koji bi imao jednu široku delatnost u cilju prenošenja dobre tradicije.

Želimo da se to istorijsko nasleđe koje smo dobijali od Evrope prenosi kroz teatar uz muziku i muzičku dramu. Uz sve to imamo mogućnost da plasiramo i srpsku i francusku kuhinju, što je vrlo bitno. Uparivanjem te dve nacionalne kuhinje stvorićemo ambijent jednog pravog francuskog bistroa, braserije, kroz koju se ulazi u teatar.

"Carte Blanche" teatar je široka priča, od malih stend-ap varijanti, monodrama, drama do muzičkih, poetskih, književnih nastupa i prezentacije svih ostalih probranih kulturnih i umetničkih sadržaja.

Pre samog otvaranja izvedene su tri predstave - "Sve o ženama", "U Edenu, na Istoku" i "Kontraš".

- Publika je bila impresionirana akustikom. Posle prvih predstava jasno je da je ovo jedna posebna teatarska scena i da Beograd davno nije imao jedno ovakvo pozorište. Naš plan je da sve što ovde stvaramo i radimo predstavimo Francuskoj u sklopu predstojećih manifestacija. Kulturna razmena ići će u oba smera, tako što ćemo ovde dovoditi francuske umetnike, kao i naše umetnike koji su uspešni u Francuskoj. Planiramo uskoro i nastupe proslavljenih francuskih šansonjera, koji će biti praktično naši stalni gosti petkom i subotom uveče kada planiramo varijete i kabare. Ovde možete da odgledate i dobar pozorišni komad, da odslušate koncert, te da uživate u osobenostima francuske kuhinje tako da imate utisak da niste u Beogradu nego na Monmartru. Istovremeno, nećemo zanemariti ni najmlađu publiku, pa će mališani vikendom i dalje uživati u najlepšim pozorišnim komadima.

Već 15 godina naš sagovornika afirmiše srpsku kulturu i umetnost u Francuskoj.

- Osnovao sam prvi srpski školski centar "Jelena Anžujska", koji nije bio namenjen samo Srbima, već i svim onim Francuzima koji su želeli da nauče srpski jezik, a bilo ih je dosta, zaista. Svi su oni želeli da nauče srpski jezik, da pogledaju naše izložbe, odslušaju koncerte. U to vreme smo imali i veliku sreću da su među nama bili budući velikani srpske muzike, što oni danas i jesu, poput Nemanje Radulovića, da smo imali trio Radulović upravo u našem školskom centru. Dani srpske kulture upravo su pokrenuti u ovom školskom centru. Do 2005. smo Srbijom ispunili Francusku i ona nas je prihvatila. Iza sebe imamo deset Svetosavskih balova, iduće godine imaćemo 14. po redu Dane Srbije i srpske kulture, šesti Festival dečjeg stvaralaštva... Mogu da se pohvalim da sam za sve ove godine uspeo da napravim jedan most kulture između Srbije i Francuske upravo kroz preko šest stotina manifestacija koje sam organizovao do danas u Francuskoj.

I umetnik i menadžer

Slovite za vrhunskog muzičkog umetnika bogate karijere, ali i ne manje uspešnog menadžera.
- Čak je i tema mog magistarskog rada da li muzičar može da upropasti menadžera ili menadžer muzičara. Mi jedni bez drugih ne možemo. Upravo stoga nastupam i kao umetnik i kao menadžer. Osnovao sam u Francuskoj nekoliko bendova. Profesor sam klarineta, saksofona, solo pevanja, kompozitor i - menadžer. Naravno, to sve nije nikakva smetnja ako su ljudi zadovoljni. Uspeo sam da spojim ove dve sfere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online