Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
16:46
Tanjug A

Festival u čast srpskog velikana

Premijerom predstave "Pazarni dan" Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina i besedom glumca Petra Kralja sutra uveče u Ateljeu 212 počinje novoosnovani festival "Mucijevi dani", u čast istaknutog reditelja i dugogodišnjeg upravnika tog teatra Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004). Do 24. maja u Ateljeu će igrati i družiti se umetnici iz pozorišta sa eks ju prostora, prvenstveno iz gradova u kojima je Draškić ostavio značajan trag.

Kokan Mladenović

Upravnik Ateljea Kokan Mladenović izjavio je da je ponosan na entuzijazam ekipe ovog teatra koja je organizovala festival, kao i na novu predstavu, delo pozorišnih majstora kao što su Popović i Savin, uz briljantnu glumačku ekipu.


"Želimo da vratimo nekadašnji duh Ateljea, a 'Pazarni dan' nudi upravo to - aktivan odnos prema vremenu, sjajnu glumačku igru i predstavu koja se tiče publike", istakao je on.


Uloge igraju Branimir Brstina, Ljubomir Bandović, Milica Mihajlović, Jelena Petrović, Anita Mančić, Gordan Kičić, Nikola Jovanović, Nebojša Ilić, Novak Simić i Marijana Dugalić.


Reditelj Savin je izjavio da je Popović "i tematski i stilski i svojim životom verovatno najznačajniji dramski pisac druge polovine 20. veka na Balkanu" i da su se njegove istorijske krvave farse prirodno nametnule kao izbor kada je pozvan da režira u sezoni Ateljea nazvanoj "Revolucija".


"U 'Pazarnom danu' Popović možda najsažetije, pođednako krvavo i pođednako duhovito i upečatljivo daje jednu od svojih, kako je on govorio, priča o istorijskom vagonu treće klase", ocenio je Savin.

Egon Savin

"To je priča o malim ljudima gladnim vlasti, gladnim novca, o našoj sirotinji balkanskoj, o našim palanačkim mentalitetima i o svim našim podelama, o politiziranom nesrećnom narodu koji se iz generacije u generaciju iscrpljuje političkim, ideološkim i inim razlikama, a ustvari u pozadini svega jeste sirotinja i otimačina", kazao je Savin.


On je napomenuo da je Popović "imao taj svoj podsmešljivi, satirički, groteskni pogled na svoj narod, ali onoliko koliko je o njemu govorio istinito, sa istom strašću ga je i voleo".


"Pazarni dan" je praizvedbu imao 1986. u Zvezdara teatru. Savin je izjavio da je zanimljivo pogledati ga sa vremenske distance. "Ceo komad deluje različito posle iskustva koje smo imali tokom 90-ih godina prošlog veka", primetio je on.


Na festivalu "Mucijevi dani" na velikoj sceni Ateljea gostovaće "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, "Per Gint" Dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba, "Dundo Maroje" Kruševačkog pozorišta, "Žaba" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, "Roki horor šou" Novosadskog pozorišta i obnovljena "Kate Kapuralica" Narodnog pozorišta iz Sombora.

Legenda: Muci Draškić

Festival nije takmičarski, ali će svake večeri po jedan glumac dobijati srebrnjak sa Mucijevim likom.


Na maloj sceni igraće se aktuelne predstave Ateljea po tekstovima mladih srpskih dramaturga, dok će se u foajeu prikazivati snimci čuvenih Draškićevih režija - "Marija se bori sa anđelima", "Kralj Ibi", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Radovan III", "Marija Stjuart"...


U okviru festivala biće otvorena letnja scena Ateljea, na kojoj će nastupiti studenti glume, a u planu si i tribine, izložbe i drugi programi.

REVOLUCIJA: Simbol tekuće sezone Ateljea 212


Mladenović je rekao da bi festival koštao 7,5 miliona dinara kada bi se sve plaćalo, ali da je veliki deo realizovan trudom zaposlenih u Ateljeu i uslugama prijatelja bez nadoknade.
Grad Beograd odobrio je za ovaj program 900.000 dinara, a Ministarstvo kulture ga nije finansijski podržalo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online