Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
12:03
Vestionline A

Duhovi su nad Balkanom

"Duhovi nad Balkanom" naziv je novog romana Gordane Kuić koga je nedavno objavila izdavačka kuća "Alnari" iz Beograda, zahvaljujući kojoj su se čitaoci upoznali i sa prethodnim delima iste autorke: "Miris kiše na Balkanu", "Cvat lipe na Balkanu" i "Smiraj dana na Balkanu".

Jedna od najpopularnijih i najtraženijih trilogija u srpskoj književnosti poslednje decenije (fenomen je utoliko zanimljiviji što je trilogija koliko srpska toliko jevrejska, sefardska) dobija svoj neočekivani finale: okončava se tetraloški, oneobičeno, fantazmagorično, onostrano, zatvarajući krug ne samo balkanske epopeje mnoštva romansijerskih junaka, već i sudbinski krug naciona prognanog iz Španije pre pola milenijuma.

"'Duhovi nad Balkanom' su smešna i tužna, raspusna i kontrolisana umetnička igra, prepuna prepoznatljivih zakona sadašnjosti koja jeste prizvala valjda sve duhove svoje bremenite prošlosti, ali možda baš tako i zato umogostručila svoju odgovornost i neizvesnost nad budućim.


Najnoviji roman Gordane Kuić i liči i ne liči na njene prethodne knjige. Verujem da će zato i sačuvati dosadašnju književnu publiku, i pridobiti neke nove i drugačije, literarno zahtevnije čitaoce", zapisala je književna kritičarka Ljiljana Šop.

Gordana Kuić je, kao pisac, sazrevala zajedno sa svojim delom, koje je započela kao dug sebi, svojoj porodici, narodu svog porekla. Kada je ispripovedala ono što je znala, otvorio se pred njom nepregledan prostor onoga što sluti, nazire, mašta i priziva, iz prošlosti i budućnosti.

Zato je glavni junak "Duhova nad Balkanom", Huan Garsija de Olivares, lik koji se kroz trilogiju pomaljao kao senka, san, igra, nesvesno i podsvesno priviđenje, da bi u romansijerskoj završnici bio ključ za razumevanje prošlosti i spisateljičin alter ego u upravljanju budućnošću.

Kad progonitelj postaje progonjeni

 

Gordana Kuić o svom delu kaže: ''Jednom katapultirana u svet mašte (doduše zasnovan na istorijskoj stvarnosti) gde se ja, kao pisac, osećam svemoćnom jer usmeravam tokove svih ljudskih sudbina, raspolažem ne samo srećom i nesrećom, pravdom i nepravdom, smehom i suzama, već i životom i smrću svih junaka, naime, zadobijam božanske moći, što je, priznaćete, jedno veoma privlačno stanje duha, nisam odolela da ne nastavim, te je tako ugledao svet i moj najdraži roman, "Duhovi nad Balkanom", jedna urnebesna satirska igra koja se pridržava sopstvenih unutrašnjih zakonistosti smešne i tužne, raspusne i kontrolisane, ironične i orgijastičke logike.


Dakle, u ovom romanu zaokružavam iskaze svih svojih već postojećih junaka i započinjem životne priče novih. Vratila sam se u XV vek, doba velikog izgona Jevreja iz Španije i dotakla ideju čistote krvi.

 

Huan Garisja Galan de Olivares, zloglasni Inkvizitor na konju, otkriva da su njegovi preci prešli sa judaizma na katoličanstvo, te tako postaje Solomon ben Izrael ben Salom Toledski i umesto da goni Jevreje kao što je zdušno dotad činio, on postaje jedan od progonjenih!

 

Pokrštavanje, islamiziranje i judaiziranje, dakle, promena veroispoveti u okviru tri monoteističke vere, voljna ili prisilna, prisutna je u svim mojim potonjim romanima. Čistota krvi je, po mom mišljenju, veoma rastegljiv pojam, klizavo tlo, sumnjiva tvrdnja.''

Gordana Kuić je rođena u Beogradu 1942. godine. Završila je Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hunter College-u u Njujorku. Radila je kao savetnik za engleski jezik u Američkoj ambasadi u Beogradu, kao konsultant u AYUSA International u Beogradu, i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Sorosovoj fondaciji u Njujorku. Živi i radi u Beogradu i Njujorku.

Pozorišna predstava i TV serija

 

Po romanu "Miris kiše na Balkanu" Filip David je napisao sinopsis za TV seriju u deset nastavaka, a Nebojša Romčević scenario za pozorišnu predstavu koja je premijerno izvedena u Beogradu 12. aprila 2009. u Madlenijanumu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online