Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.10.2009.
09:58
Vesti A

Na sajmu i šest srpskih štandova

Najstarija i najveća izdavačka manifestacija na svetu, Sajam knjiga u Frankfurtu, otvorena je u utorak uveče za izlagače, izdavače, novinare i stručnu javnost. Publika će od sutra do nedelje imati priliku da razgleda šta je ove godine ponudilo 7.300 izlagača iz 100 zemalja među kojima će na šest štandova biti zastupljeno i srpsko izdavaštvo.

Na 61. Frankfurtskom sajmu knjiga koji se održava od 14. do 18. oktobra, svoje štandove će u hali 5.0 imati Ministarstvo kulture Srbije, izdavačke kuće "Kreativni centar" i "Evro-Đunti" kao i agencije za autorska prava "Prava i prevodi", "Plima" i "Mascom e.c."

Posetioci našeg nacionalnog štanda imaće priliku da se upoznaju sa savremenom srpskom književnošću. Kao i prošle godine, koordinator našeg nastupa je književnica Vida Ognjenović i putem kataloga koji je Ministarstvo kulture izdalo u saradnji sa srpskim PEN centrom publika će moći da se upozna sa stvaralaštvom 63 srpska pisca.

Na štandu će se naći i 32 najnovija prevoda reprezentativnih dela srpske književnosti. Svoje stvaralaštvo lično će predočiti pisci Laslo Vegel, Vladan Matijević i Velimir Kazimir Ćurguz.

Ćurguz će, kao direktor Ebart medijske dokumentacije, govoriti i o dokumentima koji promovišu savremenu srpsku književnost i kulturu. Izdavačka kuća "Evro-Đunti" će na svom štandu predstaviti najnovije domaće naslove iz svoje bogate ponude. Ta kuća je ove godine objavila 410 naslova što je čini izdavačem sa najvećom produkcijom u Srbiji.

Među knjigama su posebno atraktivne one za decu za koje su ilustracije radili srpski dizajneri i u "Evro-Đuntiju" smatraju da će za njih vladati interesovanje. Očekivanja "Kreativnog centra" su da se u Frankfurtu sretnu sa mnogim poslovnim partnerima s kojima su ostvarili kontakte na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, na kojem izlažu već osam godina.

Knjige ovog izdavača prevedene su na više jezika i objavljene u mnogim zemljama. Sa udžbenicima "Šta sve deca znaju", koji je deo udžbeničkog kompleta za nastavu početnog čitanja i pisanja i fizikom za 6. razred osnovne škole "Kreativni centar" učestvuje u takmičenju za najbolje udžbenike za osnovnu i srednju školu.

Procenjujući sadržaj knjiga, dizajn, kao i plasman na tržištu, Evropsko udruženje izdavača udžbenika će prvog dana sajma na svom štandu dodeliti nagrade za najbolje udžbenike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online