Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.05.2010.
18:58
Seecult A

Glavna Joakimova nagrada otišla u Suboticu

Predstava subotičkog Narodnog pozorišta “Banović Strahinja”, prema tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Andraša Urbana, proglašena je najboljom na sedmom Joakimfestu u Kragujevcu - na osnovu odluke žirija, dok je publika dala prednost predstavi Beogradskog dramskog pozorišta “Mesec u plamenu” Sanje Domazet, u režiji Stefana Sablića.

"Banović Strahinja", subotičko Narodno pozorište

Za najbolji savremeni dramski tekst nagrađen je Đorđe Milosavljević, za tekst “Kontumac”, u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, koje je organizator Joakimfesta.

Za najbolju režiju nagrađen je Bora Drašković za “Elektru” prema tekstu Danila Kiša, u izvođenju Scene na rumunskom jeziku Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca, a žiri je istakao da je reč o uzbudljivom rediteljskom poduhvatu koji uspešno spaja snagu antičkog mita, poetski jezik Kiša, inventivnost na planu upotrebe scenskog prostora i delotvoran rad na glumačkoj ekspresiji.

Joakim Vujić

 

JoakimFest se održava svake godine u prvoj polovini maja, a dobio je ime prema Joakimu vujiću (1772-1847), direktoru prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.

Draškoviću je dodeljena i Joakimova nagrada za scenski prostor, za “inspirativnu upotrebu ambijentalnog teatra kao moćnog sredstva dramskog izraza, koja uspostavlja nesvakidašnje uzbudljivi protok energije između izvođača i publike”.

Za kostim je nagrađena Marina Medenica, za predstavu “Pokojnik” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, za “kostimsko rešenje koje sa jednakim uspehom deluje na planu likovnosti, značenja i doprinosa glumačkoj igri”.

Ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Sanja Krstović za naslovnu ulogu u predstavi “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Dušana Jovanovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, zatim Aleksandar Đurica, za ulogu Ante u predstavi “Pokojnik”, Danijela Štajnfeld, za ulogu Milene Pavlović Barili u predstavi “Mesec u plamenu”, kao i Vladan Živković, za ulogu Sime Milosavljevića Paštrmca - Amidže u predstavi “Kontumac”.

Joakimova specijalna nagrada za scenski govor dodeljena je Radovanu Kneževiću, za predstavu “Igra u tami” prema tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online