Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.05.2010.
06:18 >> 11:38h
Tanjug A

Pola miliona ljudi uživalo u ''Noći muzeja''

Muzeji u Srbiji su tokom manifestacije "Noć muzeja", koja je već sedmi put održana u 48 gradova, zabeležili 450.000 poseta, među kojima 250.000 u Beogradu i oko 120.000 u Novom Sadu, saopštio je danas organizator te manifestacije Umetničko-produkcijska kuća "Noć muzeja".

"Manifestacija je potvrdila je da i dalje ima veliki broj poklonika u Srbiji i da je garant zabave i pozitivnog raspoloženja. Ni kiša ni loše vreme nisu sprečili sve znatiželjne da budu deo osmočasovne nezaboravne avanture koja je uključivala više od 400 programa na više od 150 lokacija u 48 gradova širom Srbije", saopštili su organizatori.


Svi oni koji su se zadesili u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Šapcu, Valjevu, Pančevu, Svilajncu, Loznici, Subotici, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu, Somboru, Kikindi, Jagodini, Smederevu i mnogim drugih gradovima imali su priliku da pogledaju izložbe ali i da se upoznaju sa lokacijama koje do sada nisu imali prilike da vide, dodaje se u saopštenju.


U Novom Sadu, prema prvim procenama, muzejima, galerijama i izložbenim prostorima prodefilovalo je 120.000 posetilaca.

Oko 10.000 posetilaca u Valjevu je obišlo novootvorenu rekonstruisanu kulu Nenadovića i centralnu zgradu Muzeja u kojoj su posetioci uživali u umetničkom performansu "Živi muzej".


Više od 8.000 posetilaca obišlo je Gradski muzej, modernu galeriju Likovni susret Subotica i uživalo u kolekciji Jozefa Nađa - crtezima, slikama, grafikama i skulpturama.


Prvi put pridružili su se manifestaciji Svilajnac, Bela Crkva i Novi Pazar.


Manifestaciji "Noć muzeja" svake godine se prudružuje sve veći broj gradova. Ove godine manifestaciju je podržalo 48, prošle godine 41 grad, a dve godine ranije 23 grada, navode u saopštenju organizatori.

Iznenađenja za sve posetioce

Red ispred Vojnog muzeja potvrdio je koliko je publika željna da vidi deo stalne postavke posvećene Drugom svetskom ratu i periodu razvoja JNA, koja je u subotu uveče ponovo otvorena posle sedmogodišnje obnove.

Za ovu priliku organizovan je oficirski bal s kraja 19. veka koji je privukao pripadnike svih generacija. Dobrom raspoloženju na Kalemegdanu doprineo je kvartet umetničkog ansambla ''Stanislav Binički''.

Tokom prošle noći u Narodnoj banci Srbije posetioci su mogli da prošetaju kroz trezor u kome su se čuvali dokumenta i papiri od vrednosti, zatim da pogledaju izložbu posvećenu životu i zaveštanju Đorđa Vajferta, stalnu postavku novca koji se koristio poslednjih 250 godina. Najveće interesovanje vladalo je za mogućnost da štampaju novčanice sa svojim likom.


Veće interesovanje građana izazvali su interaktivni programi, kao što su igranje flipera, stonog fudbala, monopola, tvistera i drugo u Etnografskom muzeju, gde je predstavljena i izložba lutaka "Mamaaa, kupi mi....", a ljubitelji tradicije su uživali u stalnoj postavci te kuće pod nazivom "Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku".


Ljubitelji horora koji su želeli da izgledaju kao da imaju rane na licu, vratu, rukama čekali su u dugom redu pred Galerijom "Singidunum" u kojoj su umetnici iz radionice "Med skvril" (Mad Squirell) pokazivali u praksi svoje umeće pravljenja scenskih i filmskih maski.


Kustos galerije Zorica Đermanov bila je oduševljena velikim brojem posetilaca i uverena da više od 70 posto njih nikada ranije nije posetilo taj i prodajni prostor. Ona je primetila da su mnogi posetioci dok su čekali da dobiju "novo lice" interesovali se za eksponate u galeriji i za njihovu cenu.


Mlađi posetioci su pohrlili u podrum Doma Jevrema Grujića gde je nekada (1967) bila otvorena prva diskoteka na Balkanu. Oni su uživali u autentičnoj atmosferi 60-tih godina. Jedna od posetiteljki diskoteke njenih roditelja bila je očarana susretom sa Lokicom Stefanović o kojoj je samo slušala.


Ministar prosvete Žarko Obradović uključio se u "Noć muzeja" i održao je "školski čas" u Pedagoškom muzeju gde je budućim srednjoškolcim govorio kako da se pripreme za prijemni ispit. Ministar je davao savete kako da se odluče u koju školu da se upišu i odgovarao na njihova pitanja vezana za testove.


"Noći muzeja" prvi put se priključio antikvarijat "Orfelin" u kojem su posetioci mogli da pogledaju prvu ćiriličnu knjigu štampanu 1493/4 godine, zatim prvo izdanje "Gorskog vijenca" iz 1847. godine, kao i da uživaju u drvorezima i bakrorezima sa motivima Beograda.


Najspontanije reagovanje pokazivali su posetioci koju su razgledali izložbu u Istorijskom muzeju Srbije "Dinar po dinar" na kojoj su bile predstavljene najrazličitije štedne kasice. Sa osmehom na licu jedna posetiljka je svojoj ćerci pokazivala malo prase govoreći "takvo sam ja imala kada sam bila mala".


Medija centar "Odbrana" (Dom vojske), koji je prvi put otvorio vrata za "Noć muzeja" i otkrio je Beograđanima pravu riznicu umetničkih dela među kojima su slike Save Šumanovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Ljubice Cuce Sokić... Slike se čuvaju u depou Doma vojske Srbije u kome se nalazi oko 1.500 eksponata.


Muzej primenjene umetnosti je za posetioce pripremio nekoliko "radionica" u Galeriji "Žad" gde su mogli da se oprobaju u oblikovanju gline i poziranju za modne fotografije sa unikatnim detaljima naših dizajnera.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online