Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
07:45
A. Vučićević - Vesti A

Milena uradila više od države

Sinoć je u Beogradu završen jubilarni 60. Sajam knjiga koji je trajao sedam dana. Zemlja počasni gost ove godine je bila Rusija, a posetioci su imali priliku da se druže sa brojnim savremenim ruskim piscima poput Eduarda Verkina, Viktora Jerofejeva i mnogih drugih. Sajam je protekao u duhu negovanja srpskog jezika, kao i obeležavanja sto godina od rođenja velikog srpskog pisca Branka Ćopića.

V. Sekulić
Preminula uoči objavljivanja knjige: Milena Milanović

I srpska dijaspora se predstavila na Sajmu knjiga. Na štandu Uprave za dijasporu, održana je promocija leksikona "Srpski pisci u rasejanju 1914-2014". Ovaj leksikon jedno je u nizu izdanja o znamenitim Srbima u celom svetu, a čitav projekat nosi naziv "Srpska enciklopedija XX veka", koji je pokrenula Milena Milanović, koja je preminula samo jedan dan uoči izlaska leksikona iz štampe.

Ona je bila poznati publicista, kulturolog i leksikograf, dobitnica nagrade za životno delo "Ivo Andrić" koja je ceo svoj životni vek posvetila negovanju kulturnog identiteta Srba u resejanju. Njen rad nastavila je njena ćerka Olga Belosavić Milanović sa saradnicima.

- Srpska dijaspora ima mnogo književnika, koji neguju srpski jezik, duh i tradiciju, i vreme je da se o njima čuje - rekla je Olga Belosavić Milanović povodom promocije leksikona.
Predgovor za ovo izdanje napisao je poznati književnik Matija Bećković, koji je ovu knjigu ocenio kao podvig.

- Ovim delom je napravljena mapa srpske kulture širom sveta, koja je okupljena oko jezika materinog mleka, koje se rasipa po celom svetu. Jedna žena uspela je da uradi ono što ne bi uradila čitava jedna država. Sada znamo gde imamo i koga među našim srodnim dušama širom planete - rekao je Bećković.

Fond Serbika

U okviru projekta "Srpska enciklopedija XX veka" do sada je izašlo nekoliko izdanja, među kojima su "Poznati srpski lekari", "Srbi u svetu, ko je ko" i mnoga druga. U izradi je i drugi tom "Srpskih pisaca u rasejanju", kao i leksikon posvećen znamenitim Srpkinjama. Zahvaljujući svim ovim leksikonima, Narodna biblioteka Srbije je formirala fond Serbika, radi stvaranja baze podataka naših autora u dijaspori.

Prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Međunarodnog kongresa slavista izrazio je divljenje prema radu Milene Milanović.

- Milena je bila institucija. Leksikon obuhvata 800 pisaca iz 60 zemalja širom sveta. Sve biografije okupljene u leksikonu, daju jednu lepu perspektivu uspešne dijaspore. Milena je ostavila jednu veliku i značajnu zadužbinu srpskoj kulturi - izjavio je prof. dr Suvajdžić.
Promociji su prisustvovali i Slavica Mastikosa, književnica i predstavnica udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, koja smatra da je projekat Milene Milanović trebala da radi država.

- Ja sam bila ponosna što neko u matici ipak misli na nas u tuđini. Predstavili smo leksikon i na sajmu knjiga u Frankfurtu, i nadamo se da će stići u sve krajeve sveta - kaže Mastikosa.

Sredstva za štampanje ovog kapitalnog dela srpske kulture su obezbeđena zahvaljujući naporima dijaspore, a država nije imala sluha da pomogne ovaj projekat.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online