Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.09.2015.
09:10
Đ. Janković - Vesti A

"Vreme smrti" pod kišnim nebom

Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u Tršiću kod Loznice, rodnom selu Vuka Karadžića, u nedelju popodne održana je završna svečanost 82. Vukovog sabora. Program najstarije kulturne manifestacije u Srbiji počeo je "Himnom Vuku" Stevana St. Mokranjca koju je izveo gradski mešoviti hor lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić", a onda je učesnike i goste Sabora pozdravio Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Đ. Janković
Besednik: Profesor dr Boško Suvajdžić

Tradicionalnu saborsku besedu održao je profesor dr Boško Suvajdžić, koji je rekao da je prvo poglavlje naših pregovora s Evropom otvorio Vuk Karadžić onoga trenutka kada je objavio svoje prve knjige, "Malu prostonarodnu slaveno-serbsku pjesnaricu" i "Pismenicu srpskoga jezika".

- Vukovo delo je od samog početka bilo u saglasju sa svim onim kompleksnim književnim, jezičkim, istorijskim i društvenim procesima koji su u Evropi bili na snazi. Negovanje i očuvanje srpskog jezika ne može biti nametnuto spoljašnjim dekretima i proglasima, ali može biti potpomognuto ozbiljnom jezičkom i kulturnom politikom. Jezik je posteljica u kojoj smo rođeni, organ kojim osećamo i mislimo, govorimo i ćutimo, pamtimo i zaboravljamo, umiremo i sahranjujemo se u njemu. Srpski jezik je jezik velike književnosti i plodne duhovne tradicije, kadar da iskaže najtananije prelive misli i najdublje kategorije pojma. Vodeći računa o srpskom jeziku i o ćiriličnom pismu, vodimo računa ne samo o istoriji i tradiciji, već i o budućnosti koja nam pripada - rekao je Suvajdžić.

Most između Istoka i Zapada

Besednik prof. dr Boško Suvajdžić podsetio je da je protekla godina bila u znaku jubileja - obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića i 200 godina od izlaženja njegovih prvih knjiga.
- Svojim monumentalnim delom Vuk predstavlja most između Istoka i Zapada. Kako ističe naš dobar poznavalac Vuka Golub Dobrašinović, "Vuk je bio neka vrsta slovenskog konzula u Beču", neretko i posrednik između ruskih i ostalih slovenskih naučnika - rekao je Suvajdžić.

Đ. Janković
Spuštanje zastave

Iako je rominjala kiša, to nije omelo besednika, ali ni glumce koji su izašli na pozornicu i pod kišnim nebom odigrali predstavu "Valjevska bolnica", koja je rađena po motivima knjige "Vreme smrti" Dobrice Ćosića.

Predstava je rađena u saradnji Kruševačkog pozorišta, Univerziteta umetnosti iz Kosovske Mitroviće i Centra za kulturu "Vuk Karadžić", u režiji Slavenka Saletovića. Ali, za razliku od prehodnih postavki ovog dela, akcenat je sada stavljen na subinu lekara Mihaila Radića, koga glumi Marko Živić.

- Predstava je moderna i vanvremenska. Prikazana je borba jednog čoveka da promeni Srbiju i mišljenje ljudi. On je pravi antički heroj koji u svojoj borbi oboleva od tifusa i umire - rekao je Živić, koji je dobio brojne pohvale, pa i od reditelja za način na koji je oživeo lik lekara Mihaila Radića.

Predstava "Valjevska bolnica" 13. oktobra biće izvedena u Zvečanu, a 14. i 15. oktobra u Kruševcu. Inače, Vukov sabor je manifestacija od nacionalnog značaja koja se održava od 1933. godine u čast Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online