Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.08.2015.
04:14
Z. Marjanović - Vesti A

Truba draža od Azurne obale

Saborskom himnom "Sa Ovčara i Kablara" u izvođenju trubačkog orkestra Marka Trnavca, podizanjem saborske zastave i obraćanjem Rasima Ljajića, ministra turizma i trgovine, kao i ispaljivanjem prangija na okolnim brdima u Guči je počeo 55. Sabor trubača.

Z. Marjanović
A sad trubači: Orkestar Marka Trnavca

Prema rečima Slobodana Jolovića, domaćina Sabora, očekuje se poseta preko pola miliona posetilaca među kojima će biti i veliki broj stranaca željnih pravog zvuka trube, zabave i zadovoljstva koje će u Guči trajati sedam dana. Među gostima će biti mnogo naših ljudi koji žive u inostranstvu i u Srbiju dolaze samo za ovu priliku.

Provera policije

Najvredniji gosti prvog saborskog dana u Guči bili su brojni novinari i policajci koji su uz pomoć specijalno obučenih pasa tragača obišli svaki kutak Guče kako bi se izbegla mogućnost bilo kakvog incidenta, jer će u Guči narednih dana biti ogromna koncentracija posetilaca iz celog sveta.

- Siguran sam da niko neće zažaliti što je došao u Guču u kojoj je, prema statistici do sada boravilo oko 17 miliona ljudi, što dovoljno govori o kvalitetu manifestacije i Gučanima kao domaćinima. Sabor trubača nije obična manifestacija, već pravo svetsko kulturno čudo što je i razlog više da se država ozbiljnije uključi u organizaciju ove manifestacije koja proslavlja Srbiju širom sveta, a i donosi materijalnu dobit. Država je već izdvojila 163.000 evra za izgradnju Doma trubača, ali će morati više da radi na turističkoj promociji Guče u svetu - istakao je ministar Rasim Ljajić kome je pripala čast da podigne zastavu Sabora trubača.

Početak Sabora, po pravilu, protiče mirno, bez mnogo gostiju i u nekom tihom iščekivanju narednih saborskih dana koji će, prema programu manifestacije biti pakleni i za učesnike i za posetioce.

Pravu saborsku atmosferu očekuju Valerija Vivon i Lieng Gnuksen iz francuskog grada Nica na Azurnoj obali, koje su u Guču doputovale kako bi uz trube proslavili Valerijin 48. rođendan. Njihov domaćin u Guči je, sasvim slučajno, Čačanka Danica Ilić.

- Valeriju i Leing sam upoznala u autobusu na putu od Beograda do Čačka. Usput su mi ispričale o tome da pevaju u operi i da im je životni san bio da dođu na Sabor trubača u Guči o čemu su mnogo čule i čitale. Na kraju, kako ne verujem u slučajnosti, a nije slučajnost ni to što u Guči imam kuću u kojoj niko ne živi, odlučila sam da im budem domaćin što su one sa zaprepašćenjem prihvatile - objašnjava Danica kako se upoznala sa novim prijateljicama iz Francuske.

Valerija i Lieng ne kriju da su oduševljene gostoprimstvom Srba.

Z. Marjanović
Podigao zastavu: Ministar Rasim Ljajić

- Prosto je neverovatno da postoji narod kao što su Srbi koji i nepoznate ljude prihvata kao drage goste. O Srbiji smo mnogo čitale i mislile smo da dosta znamo, ali su naša očekivanja prevaziđena u svakom pogledu - naglašavaju Francuskinje.

Odlukom organizatora Sabora od ove godine u Guči će se čuti samo truba, jer je i pod šatrama i u zvaničnom programu zabranjen nastup pevača novokomponovane muzike, a Dragačevci su pozdravili ovakvu odluku

Od Brege do Balkanike

Sabor trubača u Guči traje do nedelje do kada će posetioci uživati u nastupima trubačkih orkestara tri Dejana - Lazarevića, Petrovića i Jevđića, u koncertu majstora trube Elvisa Ajdinovića, koncertu Gorana Bregovića i Sanje Ilić i Balkanike. Ali, na najuzbudljivije biće u subotu kada će se 16 seniorskih trubačkih orkestara koji su se plasirali za nastup u Guči boriti za najbolji trubački orkestar i najboljeg trubača u Guči.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online