Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.04.2010.
22:00
Seecult A

Joko Ono, Lenon i Tito stižu i u Beograd

Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) predstavlja od 1. maja izložbu “Joko, Lenon, Tito - jedna konceptualistička akcija”, koja sadrži dokumentaciju o akciji “Žirovi” (Acrons) i drugim mirovnjačko-umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono i Džona Lenona iz 1969. godine, kao i crteže Joko Ono na temu žira, realizovane povodom 40-godišnjice te akcije, ali i fotografije koje je snimio Josip Broz Tito, a bile izložene su na njegove dve samostalne izložbe (u Mariboru i Sarajevu) ranih 60-ih godina prošlog veka.

Izložba je inspirisana akcijom koju su Joko Ono i Džon Lenon sproveli neposredno posle venčanja 1968. godine - u dvorištu katedrale u Koventriju u Velikoj Britaniji posadili su hrast posvećen ideji mira u svetu, a ubrzo potom Joko Ono odlučila je da akciju proširi tako što će u nju uključiti svetske lidere koji su imali moć da direktno odlučuju o ratu i miru.

Pedeset državnika dobilo je žirove i pisma u kojima im Joko Oko i Lenon objašnjavaju svoju antiratnu ideju sa molbom da žirovi budu zasađeni.

Paket je dobio i Josip Broz Tito, bivši doživotni predsednik nekadašnje Jugoslavije.


Prema navodima autora izložbe, Mome Cvijovića iz MIJ i Save Stepanova iz novosadske Galerije “Zlatno oko”, žirovi koji su upućeni na adresu Tita su pregledani prema protokolu.

Ambasadi Jugoslavije u Londonu poslato je uputstvo da zahvali na poklonu Lenonu i Joko Ono, a Titu je upućeno pismo koje objašnjava da je “izvesni gospodin Lenon, član u svetu poznatog ansambla Bitlsi” poslao neobičan poklon i predlog da se žirovi zasade kao simboli želje da u svetu prestane rat.

Na tom dokumentu stoji potpis koji označava da je Tito video polklon i odobrio njegov prijem, ali niko, međutim, ne može da sa sigurnošću potvrdi da su žirovi zasađeni.

Izložba “Joko, Lenon, Tito” premijerno je predstavljena u okviru Art ekspo na Novosadskom sajmu ranije ove godine.

Organizatori su tada naveli da je Tito prihvatio ideju Lenona i Joko Ono i potpuno je ispoštovao, te je žirove posadio u arborijumu rezidencije u Beogradu, gde danas postoje dva ponosna 40-godišnja hrasta.

U okviru izložbe u MIJ, biće izvedena akcija “Joko Ono - Drvo želja” (Wish tree) u kojoj će moći da učestvuju i posetioci - željama i porukama posvećenim miru.

Tu akciju Joko Ono pokrenula je 1981. godine u čast Lenona i njihovih zajedničkih mirovnih aktivnosti, a do danas je širom sveta prikupljeno 700.000 poruka.

Poruke će nakon završetka akcije biti pohranjene u okviru svetlosne instalacije “Imagine Peace Tower” u Rejkjaviku.

Koordinatorka izložbe je Vesna Latinović iz Galerije Bel art u Novom Sadu, a postavku je dizajnirao Ljubomir Maksimov iz novosadskog Studija Maximov.

Izložba će biti otvorena u MIJ (Muzej 25. maj) do 1. avgusta, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online