Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
17:18
Vestionline A

Korto Malteze u Novom Sadu

Jedan od omiljenih strip likova svih vremena, mislilac i ljubitelj okultnog, Korto Malteze, već godinama ne prestaje da oduševljava strip publiku svojom nenametljivom harizmom i neverovatnim osećajem za uspešnu avanturu i socijalnu pravdu. Zahvaljujući Festivalu filma i medija "Cinema City", publika će prvi put moći da vidi čak pet animiranih avantura ovog heroja potlačenih, koje će biti prikazane u okviru selekcije "Animatrix".

Ova ostvarenja, na tragu specifičnog poteza Hugo Prata i melanholično-mističnih priča čijih je Korto Malteze simbol, predstaviće filmskoj publici, ali i obožavaocima stripa, najmisterioznijeg strip junaka dvadesetog veka i na velikom platnu. Njegove avanture, isprepletane brojnim stvarnim istorijskim figurama, čine ovog fiktivnog junaka stvarnim i bezvremenim herojem svih generacija.

U svet Korta Maltezea uvešće nas film, "Balada o slanom moru“, Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u kom će naš junak zaploviti Južnim Pacifikom, neposredno pred Prvi svetski rat, zajedno sa krijumčarima i svojim vernim prijateljem Raspućinom.

Fantastično putovanje će se nastaviti putem Karipskog arhipelaga, u rediteljskom ostvarenju Dantoa i Sorija, "Pod znakom jarca“.

Korto će nas 1915. godine odvesti u Evropu, u sam centar ratnog konflikta u filmu "Kelti“ istog rediteljskog dvojca, gde će jedva izvući živu glavu iz zagrljaja misterioznih žena i halapljivih lopova.

Nakon ovoga, kultni lik će se početkom revolucionarne 1918. zateći u samom središtu Građanskog rata u Rusiji, u filmu Paskala Morelija "Korto Malteze u Sibiru“. Susrevši se ponovo sa Raspućinom, započeće poteru za zlatom koje se prenosi vozovima po beskrajno dugim i zavejanim sibirskim prugama.

Naše putešestvije s Kortom završićemo u Turskoj 1921. godine, u filmu "Zlatna kuća Samarkanda“ Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u potrazi za blagom drevnog kralja Persije, Kira.

Selektor Animatrixa ove godine je Aleksa Gajić, reditelj prvog srpskog dugometražnog animiranog filma "Technotise - Edit i ja“, koji je prošle godine na "Cinema City" festivalu osvojio publiku kao i dva priznanja, za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije, kao i specijalno priznanje publike za najbolji film.

Aleksa Gajić o filmovima o Kortu Maltezeu

 

Imao sam priliku da čitam intervju sa Paskalom Morelijem, režiserom i animatorom jednog od filmova o Kortu Maltezeu, koji će biti prikazan na festivalu. Paskal kaže da im je najveći izazov bio da uhvate tu hemiju i taj ritam koji ima strip. Na osnovu nekih komentara koje sam vremenom načuo , izgleda da su u tome i uspeli.

 

Oni koji vole Korta kažu: "Film je tako poetičan, u tako lepom tempu. "Oni koji ga ne vole kažu: "Film je dosadan i spor." Korto zaista na najbolji način krši sve tekovine koje nam je nametala američka komercijalna produkcija. Neko će reći: "Ovo je scenaristička antiestetika”, a neki će reći: "Da, ali i kao takva- to je estetika". Sva sreća, pa smo svi različiti, te je ovaj svet, a i kultura, nešto nedokučivo i uvek sveže.

 

Zato, evo nekih klasičnih priča, ispričanih u modernoj adaptaciji, a da to ipak bude onaj Korto kakvog ga svi znamo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online