Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
11:41
Vestionline A

Kako je stvarana istorija Beograda

"Galerija predaka" je naziv multimedijalne izložbe Novice Babovića koja se otvara večeras u 20h u beogradskom "Magacinu u Kraljevića Marka br. 4". Izložba, koja je otvorena do 2. maja, kroz nekoliko slojeva prati priču o ličnoj i kolektivnoj istoriji, prateći trag sopstvenih predaka, prelamajući ih sa pričom o ljudima čiji su životi utkani u istorijat i artefakte Grada. U njega su dolazili u različitim epohama, i svojim aktivnostima i zalaganjem ostavili tragove različitih nacionalnih i kulturnih sredina.

Ukrštanjem hronologije života autorovih predaka sa živim tkivom grada, izložba ima cilj da ostvari potragu ka mestu gde se lično i kolektivno susreću i da istraži te tačke dodira, kao i uticaje koje jedno na drugo ostvaruju.

Ideja o grupaciji skulptura od kamena (mermer i granit) u kombinaciji sa skulpturama u kamenu livenih u kliritu, predstavlja metaforu na drevna svetilišta, hramove u kojima se rasporedom i oblikom građevina, zatvarao sakralni krug i dosezalo do duhovne, energetske i arhitetktonske celine.

Monolitski izgled skulptura ima za cilj da progovori o minulim epohama, spajajući vreme koje je prošlo i ono koje je ispred nas. Simboli zarobljeni u kliritu govore jezikom artefakata, a raspored skulptura u prostoru objedinjuje njihove energije i otvara ih ka spoljnjem svetu.

Na taj način se, na vizuelnom planu, uspostavlja most između vremena prošlog i vremena sadašnjeg i omogućava posetiocima izložbe da odgonetnu sopstveni istorijski i vremenski kod.

Preplitanje arhivske (filmske) građe sa snimnjenim materijalom, artefakti porodične hronologije u suočavanju sa urbanim znamenjima grada, okosnica je filma koji prati izložbu.

Novica Babović, svestrani stvaralac

 

Novica Babović je rođen 1967.god. u Zemunu. Multimedijalnim stvaralaštvom, filmom i skulpturom se bavi od 1995.godine, istražujući različite medije i tehnike.

 

Osavremenjivanje kulturne i naučne baštine kroz multimedijalno i likovno stvaralaštvo, zauzima centralno mesto njegovog rada.

 

Autor je oko 50 dokumentarnih i dramskih emisija (Andrej Tarkovski, Bela Hamvaš, Milutin Milanković, Mihailo P. Alas, Ostrog, Sent Andreja, Studenica......).

 

Autor je dvojezičnog multimedijalnog CD rom izdanja o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa.

 

Pisao je za publikacije u okviru Dana evropske baštine - "Voda-smisao trajanja" ( izdavač: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Društvo konzervatora Srbije, 2004.god.)

 

Tokom rada istraživao je mogućnosti objekata-skulptura, realizovanih od netipičnog materijala-klirita

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online