Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
23:25
Vestionline A

Beni Golson i Stiv Heket stižu na "Nišville"

Još dva sjajna muzičara potvrdili su nastupe na sledećem "Nišville" festivalu. Reč je o Beniju Golsonu i Stivu Heketu. Golson je legendarni tenor saksofonista, kompozitor i aranžer i jedini aktivni muzičar svoje generacije. Ovaj 82-godišnjak, koji će se pred niškom publikom pojaviti 14. avgusta, i dalje je u odličnoj formi. Njegov prošlogodišnji CD “New Time, New 'Tet “ ušao je među top 10 džez albuma Bilbordove liste, a na "Nišvillu" će nastupiti sa "Kelag big bendom" iz Austrije. Stiv Heket je bio gitarista "Genesisa", jedne od najznačajnijih progresiv rok grupa, u njenoj najboljoj fazi, a u Nišu će svirati sa poznatim mađarskim world/fusion džez bendom "Djabe".

Beni Golson

Beni Golson (Benny Golson) je još kao srednjoškolac svirao sa tadašnjim mladim nadama među kojima su i John Coltrane, Red Garland, Jimmy Heath, Percy Heath, Philly Joe Jones, Red Rodney.

Po diplomiranju je svirao u orkestrima koje su vodili Tadd Dameron, Lionel Hampton, Johnny Hodges, Earl Bostic, Dizzy Gillespipe, a bi je i član jedne od najboljih postava legendarnih Jazz Mesengersa Arta Blakeya. Sa trubačem Artom Farmerom vodio je jedan od najznačajnijih bop sastava “Jazztet”.


Osim kao odličan saksofonista Golson je poznat i kao jedan od autora značajnog broja kompozicija koje su postali džez standardi (Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real?).

Tokom šeszdesetih godina se takoreći potpuno posvetio radu u studiju, komponovanju i aranžiranju sarađujući sa mnogim značajnim imenima džeza, klasike, pop i rok muzike (Count Basie, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Mama Cass Elliott, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Shirley Horn, David Jones and the Monkees, Quincy Jones, Peggy Lee, Carmen McRae, Anita O'Day, Itzhak Perlman, Oscar Peterson, Lou Rawls, Mickey Rooney, Diana Ross, The Animals i Eric Burdon, Mel Torme, George Shearing, Dusty Springfield...).

Autor je muzike za TV i film (M*A*S*H, Mannix, Mission Impossible, Mod Squad, Room 222, Run for Your Life, Des Femmes Disparaissent, The Partridge Family, Bill Cosby show, The Karen Valentine Show, TV specijali za ABC, CBS and NBC, BBC, muzička tema dodele Oskara...).


Iako se pojavljuje samo u poslednjim scenama filma “Terminal” iz 2004. godine, (sa Tomom Henksom i Ketrin Zitom Džouns u glavnim ulogama) Benny Golson je posredno ključni lik ovog ostvarenja Stivena Spilberga. Radnja se vrti oko fotografije “Veličanstven dan u Harlemu” (snimljene 1958. godine) na kojoj je fotografu magazina “Esquire” poziralo pedesetak najznačajnijih džezera a među njima i Benny Golson.

Glavni junak Viktor Navorski (Tom Henks) doleće u Njujork iz svoje (izmišljene) istočnoevropske zemlje Krakozije samo da bi mu se Golson potpisao na fotografiji, jer je to jedini autogram koji njegov otac za života nije uspeo da dobije.

Stiv Heket

Stiv Heket (Steve Hackett) je uz Pitera Gebrijela najzaslužniji za formiranje autentičog zvuka grupe "Genesis" sa kojim je snimio 7 studijskih i 3 live albuma.

Svoj prvi solo album "Voyage of the Acolyte" (poznat kao “izgubljeni” album "Genesis" zahvaljujući ogromnom doprinosu Fila Kolinsa i Majkla Ruterforda u njegovoj realizaciji) objavio je još 1975. godine.

Posle napuštanja "Genesisa" snimio je svoj drugi solo album "Please Don't Touch" na kome gostuju različiti pevač, između ostalih i Randy Crawford, a i sam Heket preuzima deo vokalnih deonica.

Početkom osamdesetih on se polako udaljava od progresiv zvuka po kome je do tada bio prepoznatljiv, pravi blagi zaokret ka pop zvuku i sve više se okreće klasičnoj gitari.

Negova saradnja sa Stiv Hovom (Steve Howe) iz grupe "Yes" rezultirala je 1986. stvaranjem supergrupe GTR. Bez obzira na kratko trajanje ove grupe, njihov istoimeni album je dostigao veliku popularnost u SAD.


Devedesetih godina ponovo se okreće izvođenju repertoara iz "Genesis" faze, a 1996. godine i snima album pod naslovom "Genesis Revisited". "Genesis" se tada ponovo okupljaju u cilju izdavanja box-seta "Genesis Archive 1967-75" za koji Heket ponovo snima neke gitarske linije sa njihovih albuma iz sedamdesetih godina.


Krajem 2009. godine izlazi njegov album "Out of the Tunnel's Mouth" koji, zajedno sa izdanjem "Wild Orchids" (2006) baca novo svetlo na njegove progresiv rok korene.


 

"Djabe" je najpoznatiji mađarski jazz/world fusion bend koji već više od 2 godine aktivno nastupa i snima sa Stiv Heketom. Osnivač benda je Attila Egerházi (gitara) a glavi autor je Tamás Barabas, najvirtuozniji mađarski basista.

Za njihovu autentičnu kombinaciju džeza i mađarske narodne muzike zaslužan je takođe i violinista Ferenc Kovacs. Grupa "Djabe" je sarađivala sa mnogim svetski poznatim muzičarima.

Između ostalih tu su saksofonista Ben Castle ("The Brand New Havies", Sting, Jamie Cullumn…) koji je sa "Djabe" snimio 4 studijska i 3 live albuma), saksofonista John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Blay) koji je učestvovao u snimanju albuma "Take On", kao i Malik Mansurov, koji na istom albumu svira tar (stari Persijski instrument).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online