Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.04.2010.
17:43
Tanjug A

Vulkanska prašina omela i Beogradski festival igre

Zbog vulkanske prašine, koja je posle erupcije vulkana na Islandu blokirala aviosaobraćaj po čitavoj Evropi, francuska Kompanija Blanke Li nije mogla da doputuje u Beograd pa se ta predstava odlaže za 2. maj.

U okviru Beogradskog festivala igre večeras je trebalo da gostuje kompanija koreografa, filmskog reditelja, glumice i igračice Blanke Li po prvi put na našoj sceni sa predstavom "Vrt uživanja" u Operi i Teatru Madlenianum.

Umetnički direktor BFI, koreograf i balerina Aja Jung rekla je Tanjugu da će karte koje su kupljene za večerašnju predstavu, važiti za 2. maj.


Prema njenim rečima, u petak je stigao šleper sa opremom koji je razmešten na scenu Madlenianuma, ali umetnici na žalost nisu mogli da stignu jer je u Francuskoj i železnica u štrajku.


Aja Jung je kazala da su u ovoj teškoj situaciji svi ispunjeni dobrom voljom da pomognu, tako je sa Madlenianumom i umetnicima iz trupe Blanke Li dogovoreno da se predstava odloži do 2. maja.


Ona je dodala da će oprema do tada biti u Beogradu jer je njen transport veoma skup.


Kako je Jung ranije izjavila, predstavom "Vrt uživanja", Kompanija Blanke Li nedavno je otvorila Festival u Monpeljeu i sezonu Teatra Šanzelize u Parizu.


"Vrt uživanja" inspirisan je istoimenom slikom Hijeronimusa Boša na muziku Taoa Gutiereza. Autorka je slici koja je za nju "izraz mesta gde se pakao stapa sa rajem, satira sa moralnošću, gde ospednutost gresima i spasenjem dostiže nezadrživu snagu, podarila pokret, što je, kako navodi u katalogu festivala, uvek želela.

Glumica, igračica, koreograf i filmski reditelj, Blanka Li je ostvarila veliki broj izuzetnih projekata sarađujući sa Viktorijom Abril, Danijelom Tompsonom ili Kristijanom Lakroa.

Sa 12 godina je postala član španske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici, sa 17 odlazi u Njujork da uči igru kod Marte Grem, Pola Sanasarda i Alvina Ejlija.


Po povratku u Madrid osniva svoju prvu trupu i dobija narudžbinu za koreografiju za Svetsku izložbu u Sevilji 1992. godine.  Potom se seli u Francusku gde njene brojne predstave publika dočekuje sa oduševljenjem.


Opera u Parizu 1999. godine angažuje Li kao koreografa.


Posebno zainteresovana za film ova umetnica piše scenarija za svoje filmove. Njen prvi dugometražni film "Izazov" muzička komedija sa 150 igrača, u kome je Li režiser, koreograf, igračica i glumica, iz 2002. godine, za četiri meseca prikazivanja u Francuskoj videlo je 300.000 gledalaca.

Za direktora Baleta u Berlinu imenovana je 2004. godine kada je dobila prestižnu titulu Viteza reda za zasluge u oblasti kulture u Francuskoj i prestižnu nagradu Manuel de Falja u Španiji.

Naredne godine postavila je koreografiju za mjuzikl "Bagdad kafe" i imenovana za umetničkog direktora Andaluzijskog centra za igru u Sevilji, a krajem prošle godine imenovana je za stalnog saradnika nacionalnog koreografskog centra Kretej i Val de Marn.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online