Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.12.2014.
06:47
B. Miličić - Vesti A

"Ako imaš vezu, snimiš film"

Reprizno prikazivanje filmova iz ciklusa "Žikina dinastija" na nekim od TV kanala u državama bivše Jugoslavije podsetilo je stariju generaciju na Jelenu Žigon, 81-godišnju glumicu koja u tom filmskom serijalu igra Gidrinu priju. Mnogi su se setili nekada vrlo popularne glumice, danas skoro zaboravljene. Nedavno je gostovala u Minhenu sa kćerkom Ivanom, gde je prikazan deo muzičko-scenskog spektakla "Stojte, galije carske".

To što je zaboravljena na TV-u i filmu ne znači da ne radi: Jelena Žigon
 

Poslednji film "Kud plovi ovaj brod" snimili ste 2000. godine. Šta se od tada do danas dogodilo i kud plovi vaš brod?
- Reklo bi se po tome da nisam ništa radila. Ja ne priznajem penziju ni godine i od te 2000. godine radim i dalje, ali ako vas nema na filmu i televiziji onda se čini da ne radite. Ja vrlo često nastupam, radila sam dramatizaciju Desankine poezije koja je bila na TV, puno sam gostovala sa Ivanom, bili smo u Petrogradu sa Ivaninom predstavom, u Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici i evo sada sam u Minhenu.


Od kada traje vaša zaokupljenost poezijom?
- Ljubav prema poeziji traje još od mog detinjstva, kada sam sa pet-šest godina nedeljno učila napamet po jednu pesmu Rakića, Dučića... Sada spremam antologiju o Simonidi, sabrala sam sve pesme o njoj i to treba da izađe za nekoliko meseci. Ta Rakićeva pesma mi je još iz detinjstva ostala kao neki dug koji sam želela da ostvarim. Tu su Rakić, Desanka, Milutin Bojić, ali i mladi, moderni pesnici.

Nemci ne zaboravljaju

- Pre nekoliko godina bila je proslava u čast Karla Maja. vrlo sam se iznenadila kada su Nemci okupili sve nas koji smo igrali u seriji "Vinetu". Imali smo zajedničku večeru, a doneli su nam DVD filmove o Vinetuu i knjigu o Karlu Maju, pa čak i vino sa imenom Karla Maja. Iznenadilo me da se posle skoro pet decenija neko još seća svega toga i da su pronašli sve nas koji smo igrali u seriji.

U Nemačkoj i Minhenu ste ponovo posle dužeg vremena.
- U Minhenu sam posle oko 20 godina, a za taj grad vezana sam prijateljstvom. U Nemačkoj sam bila više puta, a šezdesetih godina prošlog veka radila sam u Potsdamu film u kome sam igrala glavnu ulogu, jednu Francuskinju, i to je bio moj prvi susret sa Nemačkom. Kasnije sam radila seriju "Vinetu", gde sam imala drugu žensku ulogu, a igrala sam sa Stjuartom Grendžerom, snimalo se u Berlinu i Makarskoj.


Dolazili ste u Minhen nekoliko puta i zbog sina Nikole.
- Moj sin Nikola je u Minhenu nekoliko puta izlagao svoje slike u jednoj divnoj galeriji Prom, čiji je vlasnik Stan Kunac. Njegove slike se nalaze i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, gde danas živi i radi.


Imate li osećaj da ste pomalo zaboravljeni?
- Što se tiče posla, mene su već zaboravili, ali se na sreću repriziraju filmovi i serija "Žikina dinastija" ili "Lude godine", kako ih još zovu, tako da mlađe generacije znaju za mene. Iako i dalje radim i putujem, ako vas nema na televiziji, vi kao da ne postojite. Sve se drugo pozaboravljalo, ali sada se gleda "Žikina dinastija", gde igram Gidrinu priju i tako me prepoznaju.


Po čemu pamtite to vreme?
- Radeći na tim filmovima osećala sam kao da smo svi zajedno jedna velika porodica, jer smo tokom 10 godina snimali svake godine po jedan film. Nije to bilo naročito plaćano, a sada od tih ponavljanja na TV nemamo ništa, ali je tada bilo veliko drugarstvo i prijateljstvo sa Gidrom i Markom Todorovićem, kojih nema više među nama. Prvi filmovi su bile prave porodične komedije. Gidra je bio veseo na filmu, ali i u životu i uvek je bilo zabavno sa njim. Danas ovi koji daju reprize ne znaju ni da poređaju tih 10 filmova, jer menjala se moda, postajali smo stariji, a ovi TV urednici puštaju deveti, pa prvi, pa onda sedmi film.


Igrali ste i u kultnom filmu "Ljubav i moda".
- Film je bio romantičan i ja ga se sećam kao nečeg nestvarnog. Tada je prvi put prikazan Beograd sa Bebom Lončar u glavnoj ulozi. Prikazano je sve novo što je dolazilo u Beograd, od muzike do mode. Ja sam u tom filmu igrala manekenku i to je bila moja prva filmska uloga posle "Opštinskog deteta", koji sam snimila dok sam još bila na Akademiji. Završila sam školu u Parizu, gde sam bila maneken i za mene je to danas sve nostalgično, iako vidim da mnogi i danas rado žele da se prisete kakvo je to romantično vreme bilo. Mi smo prvu reviju visoke mode imali u Mažestiku, mislim 1963. godine. Na Sajmu sam bila manekenka, a iz publike je to gledao tada moj mali sin koji je rekao: "Moja mama šeta haljine!"


Kuda danas ide film u Srbiji?
- To je za mene velika zagonetka. Recimo, Ivana koja je zaista fotogenična, mnogo više od mene, nije snimila nijedan film. Danas su glavne prijateljske veze, uvek isti glumci snimaju, a Ivana koja je igrala u pozorištu brojne uloge i pokazala se kao glumica i pevačica, a sada i kao reditelj i kompletan umetnik, ne dobija priliku. Kao da se plaše takve lepote i nekog tako uspešnog, i to ne mogu da shvatim. Mi imamo divne glumce u pozorištu i na filmu, ali meni nedostaju istorijski filmovi, ali iskreni i pošteni, autentični, ne jednostrani. Pratim film, ali ne kao pre koju godinu, pogotovo dok sam bila predsednik žirija na festivalu u Nišu.


U spektaklu "Stojte, galije carske" igrate Milunku Savić u starosti.
- Milunka Savić je dokaz, nažalost, jedne naše osobine da zaboravljamo prave vrednosti i ličnosti, jer to je žena koja je za hrabrost dobila Karađorđevu zvezdu i koju je ceo svet slavio. Ja sam igrala staru Milunku Savić, koja je pod starost čistila stepenice. Isto tako su prošli naši solunci. Ja to ne vezujem za neku partiju, kraljevinu ili drugo uređenje, jer i u Kraljevini Jugoslaviji solunci su prosili, bila su određena mesta gde im je dozvoljeno da prose, znam da nisu imali penziju i tako su završili, a nije ih bilo mnogo.


Šta Beograd danas nudi u kulturi?
- Beograd je što se tiče kulture svetski grad, i bio je i ostao. Tu su svakodnevno brojni sadržaji: izložbe, promocije, muzički i književni događaji, pozorišne predstave. Čak i u vreme bombardovanja održavane su književne i poetske večeri. Beograd je svetski grad po kulturi.

Poezija kao utočište

Jelena Jovanović-Žigon je rođena u Beogradu, 3. novembra 1933. godine. U mladosti se bavila atletikom.
Njen deda, rođak kralja Nikole, Mitar Martinović, bio je đeneral-divizijar i kasnije divizijski general Jugoslovenske vojske. Školovao se u Milanu i Torinu. Bio je šef dvorske vojne kuće, a kasnije predsednik vlade, ministar vojni i ministar spoljnih poslova Crne Gore. Jelenini roditelji bili su njegova ćerka Olga i Đorđe Dunđerski, veleposednik.
Prvi film "Opštinsko dete" snimila je 1950. godine, a onda glumila u šezdesetak filmova i serija. Najviše se proslavila serijom "Žikina dinastija".
- Serijal je dragocen jer smo ga snimali desetak godina. U tim filmovima smo ostarili, vreme se menjalo, moda je prolazila... Sve se spontano događalo, svake godine snimali smo po jedan nastavak - kaže Jelena.
Bila je u braku sa glumcem Stevom Žigonom i majka je glumice Ivane Žigon.
Danas se vrlo retko pojavljuje u medijima i mnogo više se bavi poezijom nego filmom.

Nedelja 07.12.2014. 07:03
Bitno da nas ministar kulture namesta frizuru. Magarče daj ostavku jer radite još po programu SFRJ. Treba ići u korak sa svetom i osluškivati umetničku dušu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online