Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.11.2014.
13:24
Beta A

Roman o ženama na Golom otoku

Profesorka Gordana Zalad, autorka romana "Plava tišina" o ženama na Golom otoku izjavila je da je kroz pakao tog logora i susednog Svetog Grgura prošlo 2.000 žena.

Roman je fikcija o devojci koja pokušva da preživi na Golom otoku pomoću umetnosti
 

"Mnoge su tamo umrle, mnoge su se ubile tamo ili kada su se vratile sa Golog otoka i sada ih je, nažalost, malo živih i spremnih da govore o njihovom boravku u tom logoru", rekla je agenciji Beta Gordana Zalad na Sajmu knjiga, gde je predstavljena njena knjiga.

Predgovor za knjigu napisao je Dobrica Ćosić

 

"'Plava tišina' je jedinstven roman o patnji devojke Natalije, apsolutno nevine golootocke žrtve kojoj je jedina nedokazana 'krivica' ljubav prema muzici Čajkovskog. Jedinstvena tematska osobenost romana je isticanje i slavljenje lepote nebesa i mora i ljudske dobrote u tom morbidnom logoru gde je dodir ruke, tiha, blaga reč, skriven sapatnički osmeh, predstavljao ljudski podvig i herojstvo", napisao je Ćosić u predgovoru.

Gordana Zalad navela je da je o sudbini žena na Golom otoku saznala od nekoliko žena koje su htele da govore o njihovom boravku na tom ostrvu koje su komunističke vlasti pretvorile u logor.

"U centru priče je mlada pijanistkinja koja je slučajno, ni kriva ni dužna završila na Golom otoku, jer ju je neko prijavio rekavši da ona hvali Ruse, a posebno Čajkovskog", rekla je Gordana Zalad. Dodala je da je njen roman fikcija o devojci koja pokušva da preživi na Golom otoku pomoću umetnosti, pisanjem svog romana "u glavi" i uživanjem u zvucima prirode na tom ostrvu.

"To, zapravo, deluje kao da je poludela", rekla je Gordana Zalad. Navela je i da je nekoliko puta bila na Golom toku.

"Morala sam da vidim kako izgleda Goli otok i videla sam i shvatila da je zaista perfidna ideja da se napravi logor na mestu sa kojeg se ne može pobeći", rekla je Gordana Zalad.

Dodala je da joj je veoma žao jer je Smilja Filipcev, koja je najviše govorila o Golom otoku, umrla prošle godine i nije dočekala promociju knjige "Plava tišina".

"Neke žene nisu htele da govore, neke su jednostavno nestale. Shvatila sam da se još i danas te žene posle pakla koju su proživele na Golom otoku boje da govore o tim iskustvima", rekla je Gordana Zalad.

Gordana Zalad predaje engleski i italijanski na beogradskom Fakultetu političkih nauka, a "Plava tišina" je njen drugi roman.

Subota 01.11.2014. 13:47
GOLI OTOK je izmišljen i stvoren da bi se posle pobede nad fašizmom NASTAVILO UNIŠTAVANJE SRBA . AKO SE ZNA A TAČAN JE PODATAK DA JE NA GOLOM OTOKU BILO ZATOČENO 4 PUTA VIŠE SRBA NEGO SVIH OSTALIH ZAJEDNO JASNO GOVORI ZBOG ČEGA JE POSTOJAO TAKAV LOGOR . JEDAN OD GLAVNIH DUŠMANA BIO JE JOVO KAPIDŽIĆ ...
Nedelja 02.11.2014. 04:41
"Mnogo hvali Ruse, a posebno Cajkovskog". Pomislis nemoguce, a opet, ako udbas nema kvaku o tome ko je Cajkovski, ciao bella. Seti me Bluza mutne vode:"Sudbinu malih (riba) u plitkoj vodi, najcesce resava obican som..." I mom uja Lazi, koji i nije bio bas mali, su smestili GO dve godine i kusur. Ali nadziveo je bagru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online