Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.09.2014.
08:29
Ž. Marković - Vesti A

S velikanom na scenama sveta

U Negotinu su održani 49. Mokranjčevi dani. Festival je otvoren u dvorištu rodne kuće Stevana Mokranjca u posebno svečanoj atmosferi za koju su se pobrinuli domaćini, opština Negotin i organizator, Dom kulture "Stevan Mokranjac".

Statua Stevana Mokranjca ispred njegove kuće u Negotinu

Prve festivalske večeri, na tradicionalnom natpevavanju horova, trijumfovao je Mešoviti omladinski hor Iuventus cantat iz Sombora, pod upravom mlade Dajane Mijić, studenta Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Ovom horu je pripala zlatna statueta "Stevana Mokranjca" i pravo predstavljanja celovečernjim programom, na 50. jubilarnom Festivalu, iduće godine. Mladi horisti pobedu su dočekali sa oduševljenjem, a sa mnogo uzbuđenja publici i žiriju zahvalila se dirigent Dajana Mijić.


"Naš hor voli da peva Mokranjčeva dela koja su stalno na repertoaru, neće nam biti teško da i iduće godine nastupimo sa najviše njegovih kompozicija", kazala je Mijić.

Učestvovalo 10 horova

Mokranjčeva muzika je ove godine bila najzastupljenija u programima 10 horova koliko ih je gostovalo na Festivalu. Profesionalni hor Radio televizije Srbije, sa Bojanom Suđićem, nastupio je na dve festivalske večeri.

Drugoplasirani na natpevavanju 49. Mokranjčevih dana je mešoviti hor "Ignacij Hladnik" iz Tržiča u Sloveniji. Treće mesto je pripalo horu hrama Svete trojice iz Negotina, a četvrto horskom muzičkom društvu "Kočo Racin" iz Skoplja.


- Naša je dužnost da ukazujemo na trajne vrednosti Mokranjčevog dela i njegov doprinos muzičkoj kulturi. I danas 100 godina posle njegovog odlaska, Mokranjac živi kroz svoju muziku - kazao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Dodela plakete dirigentu Dajani Mijić

U svojoj besedi " Sa Mokranjcem na scenama sveta" Darinka Matić Marović, renomirani umetnik, predsednik Programske komisije Festivala, istakla je da o Mokranjčevoj delatnosti i njenom doprinosu srpskoj muzici i srpskoj kulturi nesaglasja nikada nije bilo. Jedinstvena je i trajna vrednost njegovog nezamenljivog doprinosa srpskoj muzici kao organizatora, pedagoga, melografa, dirigenta.

Žiri

Obavezna kompozicija natpevavanja je bila veoma zahtevna Deseta Mokranjčeva rukovet. Vokalne domete horova ocenjivao je tročlani žiri u kome su bile profesor dr Branka Radović, muzikolog, Darinka Matić Marović, dirigent i Marina Nikolić, muzikolog.

Mokranjčevi dani izrasli su u festival koji se na kulturnoj mapi Srbije nije pozicionirao samo kao najstariji, već i kao jedno od najznačajnijih kulturnih uporišta, na čijim su tradicijama stasavale generacije muzičkih poslenika koje su svojim delovanjem ostavile značajan trag na mapi njegovog trajanja, kazao je mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture "Stevan Mokranjac".


Uz opštinu Negotin, koja je pokrovitelj Festivala, isti status potpisuje i srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, pa je tim pre bilo zapaženo odsustvo predstavnika Republike, koji su s razlogom bili očekivani u rodnom gradu muzičkog velikana.

KUD Mokranjac iz Mokranja

Prijateljima festivala, pokroviteljima, pojedincima i ustanovama koji su pomogli održavanje festivala kao i medijskim partnerima na završnoj večeri su dodeljene plakete i počasnice 49. festivala Mokranjčevi dani u Negotinu.

Niti tradicije u Mokranju

U selu Mokranju kod Negotina, u mestu porekla najbližih predaka Stevana Mokranjca, već nekoliko godina organizuje se celodnevni program tokom trajanja najstarijeg muzičkog festivala u Srbiji. I na ovim, muzičkim svečanostima, održani su programi posvećeni muzičkoj, folklornoj i običajnoj tradiciji istočne Srbije i Negotinske Krajine, sa čijih se izvora napajao i sam Mokranjac.


Tokom dana posetioci su uživali u muzici, ali i u tradicionalnom posluženju za koje su se pobrinuli vredni domaćini. U programu Niti tradicije, u Mokranju, na otvorenoj sceni u porti seoske crkve Svete trojice, publici su se predstavila kulturno-umetnička društva: "Stevan Mokranjac" iz Negotina, "Mokranjac" iz Mokranja, Etno-grupa "Gergina" i Dolama, MŠ "Stevan Mokranjac" iz Negotina, ali i gostujući KUD "Aleksa Nikolić" iz Osnića u opštini Boljevac.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online