Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 19.09.2014.
10:11
J. Antonijević - Vesti A

Sramni bojkot srpskih heroja

Na sceni Centra Sava u sredu uveče izveden je muzičko-scenski spektakl "Stojte galije carske", a povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Spektakl je održan u organizaciji Svetigore i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, pod pokroviteljstvom Svetog arhijerejskog sinoda i uz blagoslov patrijarha Irineja.

Na spektaklu angažovano 200 glumaca
 

Autor spektakla glumica Ivana Žigon okupila je više od 200 glumaca koji su dočarali stradanje srpske vojske, prelazak Albanije i dolazak na grčko ostrvo Krf, kao i povratak u Srbiju "vojske koju su svi otpisali" i to kroz pobede, ali i žrtve Solunskog fronta o kojima se i danas priča.


Iako je u pitanju predstava koja odaje počast stradalim srpskim i ruskim vojnicima u Velikom ratu, niko iz vrha vlasti od predsednika Tomislava Nikolića, do premijera Aleksandra Vučića i aktuelnih ministara nije našao za shodno da se pojavi u Centru Sava, a nije bio čak ni Ivan Tasovac, ministar kulture. Valjda su ministri imali preča posla!
 

Bez ministara u prvom redu

U prvom redu, koji je rezervisan za državni vrh sedeli su patrijarh srpski Irinej, mitropolit Amfilohije Radović, bivši predsednik Zoran Lilić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, potpredsednik DSS-a Nenad Popović, počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir Karić, sveštenstvo pravoslavne ruske crkve u Beogradu i mnogi drugi.

- Srazmerno svom broju, srpski narod je dao najveće žrtve. Svedoci smo pokušaja revizije istorije, neki uzrok tom strašnom ratu vide u pucnju Gavrila Principa - rekao je patrijarh Irinej, koji je posebno pozdravio učesnike srpsko-ruskog naučnog okruglog stola koji se ovih dana održava u Beogradu, a posvećen je Velikom ratu.

Vladimir Ivanovič Jakunjin, predsednik Fonda Andrej prvozvani i predsednik ruskih železnica koji je podsetio na bliske odnose u teškim vremenima za srpski i ruski narod. On je najavio da će na Kalemegdanu otkriti spomenik u čast ruskih i srpskih vojnika, branilaca Beograda.


Scenski spektakl "Stojte galije carske" započeo je emotivnim recitovanjem pesme "Na Gazimestanu" Milana Rakića, a potresni stihovi koje su glumci kazivali izazvali su suze kod publike. Usledila je neobična predstava u multimedijalnoj formi sa igranim i pevanim scenama, video-projekcijama dokumentarnih materijala i fotografija.

Patrijarh u prvom redu u Sava centru
 

Uloga naratora pripala je vojvodi Živojinu Mišiću, koga je maestralno dočarao Miša Janketić, dok je najpoznatiju Srpkinju tog doba Milunku Savić na sceni oživela Ivana Žigon. Tihomir Arsić igrao je vladiku Nikolaja Velimirovića, Katarina Radivojević Floru Sandes, dok je kompletan doživljaj upotpunila guslarka Bojana Peković. Ipak, najveće iznenađenje bilo je obraćanje čuvenog ruskog režisera Nikite Mihalkova putem video-bima koji je dočarao lik ruskog cara Nikolaja Romanova.


Ivana Žigon otkrila je zašto ovu neobičnu predstavu nazvala "Stojte galije carske".


- Učinilo mi se da taj usklik "Stojte, galije carske" sasvim odgovara svim vremenima, pa i našem, u kojem veliki i jaki žele da pokore male i slabe. Pokaže se često nekim čudom, da mali ne moraju biti i slabi. Ta pesma Milutina Bojića, koji je prešao Albaniju, toliko je jaka da zaustavlja dah, a baš to nam danas treba - da stanemo i zamislimo se, da se setimo ko smo bili i ko zapravo jesmo - objasnila je Ivana Žigon.

Nikitu nisam nagovarala

- Katarina Radivojević je glumica raskošnog dara i lepote, koja je bila u drugom planu kroz njenu interpretaciju Flore Sandes, ogrubele i postarije ratnice... Nije bilo potrebno nikog od glumaca nagovarati, čak ni Nikitu Mihalkova. Odazvao se ne samo pozivu Svetigore, naše crkve, već pre svega svom unutarnjem impulsu da ni ruski, ni srpski narod ne smeju zaboraviti slavnu prošlost. Velika je sila Nikita Mihalkov i to se još jednom videlo - rekla je Ivana Žigon.

Petak 19.09.2014. 10:37
"ministar" tasovac kao ni sve ostale "glavešine" koje bi, da je pravde, pognute glave trebalo da prisustvuju ovakvom događaju, to ne smeju da urade iz prostog razloga... nije u pitanju ni peder bal, ni njihovi gospodari... Ovakve predstave su za njih isto što i Vuk Mićunović za poturice - "bič Božji spleten za njih da se stavljaju šta su uradili..."
Petak 19.09.2014. 11:39
СРАМОТА!!!!!!!!!
Petak 19.09.2014. 12:51
SVE POHVALE NASOJ SESTRI I MILUNKI NASEG DOBA, IVANI ZIGON. VECA JE SRBKINJA OD SVIH NAS , I KAO ZENA I KAO COVEK JE VELIKA. USLA JE U NEBESKU SRBIJU.SVAKA CAST ODISE I SPOLJNOM I UNUTRASNJOM LEPOTM. sta reci o nasim misevima, I nekulturi, Deca komunizma I izdajnici Srbskog roda se plase da dodju na ovako "strsno" mesto. Oni I ne vole da cuju o Srbstvu nista , pocne da radi autocenzura. Bitno da su natapirali pederski kosu I da su umislili da su neke velicine. A glavesine, rade ono sto im se kaze. zato smo tu gde jesmo I necemo mrdnuti sa dna dok se ne opametimo. Resenje je TEODULIJA.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online