Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.07.2014.
10:31
E. V. A

Đenkino srce nije izdržalo

Čuveni glumac Bora Todorović (84) umro jeu ponedeljak u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. On je nedavno imao operaciju slepog creva, pa iako se činilo da se dobro oporavio iznenada je doživeo težak moždani udar i hitno je ponovo smešten u bolnicu. Udar je bio toliko jak da je pao u komu iz koje se nikada nije probudio. Vest o njegovoj smrti iznenadila je njegove kolege, jer mnogi nisu ni znali da je Bora bolestan i u bolnici.

Omiljen i među glumcima: Bora Todorović
 






- Mnogo sam tužna. Mnogo divnih ljudi odlazi. On je bio jedan od poslednjih Mohikanaca. Imala sam čast da ga upoznam još '70-ih godina kada je njegov sin Srđan bio beba. Bio je dobar kolega, glumac, brat velike glumice kao što je Mira Stupica, ali je bio rasterećen te činjenice. Bio je jednostavan, mio čovek, koga sam veoma poštovala - rekla je Zlata Numanagić. Njena koleginica Rada Đuričin ne krije da je tužna zbog odlaska ovog velikog glumca.


- Šta da vam kažem, on je bio jedan od najomiljenijih glumaca među glumcima, a volela ga je i publika. Beskrajno sam ga volela i cenila, uživala sam dok sam ga gledala na sceni, a imala sam priliku i da igram sa njim na početku moje karijere, kada se pokazao kao dobar partner koji želi da pomogne. I kao čovek i kao glumac je bio divan. Imao je osoben šarm kojim je potpuno osvajao sve one koji su se našli u njegovoj blizini. Glumac kojem su svi verovali, kome su se divili i beskrajno mi je žao što nas je napustio - rekla je Rada.

Troje dece iz dva braka

I dok je na filmskom platnu ili na pozorišnoj sceni pokazivao svu raskoš svog glumačkog talenta, nerado je o detaljima privatnog života govorio za medije. Iz braka sa balerinom Snežanom Matić dobio je sina Srđana Žiku Todorovića, danas veoma uspešnog glumca. Na žalost, ovaj brak nije opstao. Po drugi put se oženio Amerikankom Kerolin s kojima je dobio ćerke Danu (takođe glumicu) i Taru. Kako je umeo da se našali dva braka za čoveka kao što je on, pa još i glumca nije mnogo. Krajem maja po prvi put je postao deda, kada je njegov sin Srđan dobio sina, a Bora je bio presrećan zbog rođenja unuka Dejana.


Borivoje Bora Todorović rođen je 5. novembra. 1929. godine u Beogradu u učiteljskoj porodici. Bio je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca koji je svojom maestralnom glumom ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji. Iako je upisao Mašinski fakultet, gledajući šest godina stariju sestru Miru Stupicu zaljubio se u glumu, napustio mašinstvo i upisao Pozorišnu akademiju.


- O mojoj sestri Miri Stupici ne treba mnogo da se priča. To je glumica koja se rađa kao retkost. Gledajući nju i sam sam postao glumac, inficirao sam se od nje, zavoleo sam pozorište... Ni sam ne znam šta da kažem jer sve što bih rekao malo je - rekao je jednom prilikom Bora o svojoj starijoj sestri.


Na Akademiji je diplomirao 1956. godine i iste godine debitovao je u filmu "U mreži", ali je zauvek ostao upamćen po ulozi Đenke, predratnog filmskog pionira u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana. Umeo je Bora da odabere uloge po svojoj meri, bez obzira da li glumi velike ili male role koje je znao da iznese na maestralan način kao što je uloga žrtve u "Balkanskom špijunu" ili rola Pika u "Balkan ekspresu". Reditelji su voleli da rade s njim jer su znali da će svakom junaku udahnuti život na svoj specifični način, kao niko drugi. Iako je igrao najrazličitije likove i dobio gotovo sve glumačke nagrade, on lično smatrao je da je uloga Ahmeda u filmu "Dom za vešanje," Emira Kusturice najbolja koju je odigrao u karijeri.


- Igrao sam na stranom, romskom jeziku jednog veoma pokvarenog Ciganina. Po mom mišljenju to je najbolja uloga koju sam odigrao na filmu - objasnio je jednom prilikom Bora, koji se pre dve godine povukao iz glume smatrajući da je bilo dosta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online