Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.04.2014.
18:18
Beta A

Romeo i Julija ujedinjuju Srbe i Albance

Srpsko-albanska pozorišna predstava "Romeo i Julija" po tekstu Viljema Šekspira trebalo bi da bude premijerno izvedena u Prištini i Beogradu krajem godine ili početkom 2015, najavio je danas glumac i reditelj Miki Manojlović.

Miki Manojlović: Reditelj zajedničke srpsko-albanske predstave 

Manojlović je na konferenciji za novinare rekao da je na audiciji u Prištini učestvovao 71 glumac i glumica iz Prištine, Peći, severnnog i južnog dela Kosovske Mitrovice i drugih gradova, a da je za predstavu u kojoj će biti 22 uloge za sada izabrano osmoro glumaca.

Prema njegovim rečima, sve pripreme trebalo bi da budu završene do juna, da bi 10. septembra počele probe komada koji će biti igran istovremeno na srpskom i albanskom jeziku, kao i na engleskom, bezsimultanog ili titlovanog prevoda.

Komad će biti izmešten iz epohe u sadašnje vreme, a radnja će se svakako odvijati u Veroni i neće biti nikakvog lokalnog prizvuka, rekao je Manojlović i dodao da su teme predstave mržnja, ljubav i jezik kao most, zid, prepreka i mogućnost komunikacije.

Manojlović je rekao da još nije prikupljen sav novac neophodan za pripremu predstave, ali da i u Prištini i u Beogradu postoji politička volja za taj poduhvat, kao i podrška ministra kulture i informisanja u ostavci Ivana Tasovca.

U Prištini iskazan optimizam

Pisac Jeton Neziraj rekao je da je u Prištini na početku priprema predstave iskazan optimizam kakav do sada nije bio prisutan i da su "mali koraci" od 2007. u književnosti i pozorištu omogućili da se dođe čak i do političke volje za zajednički pozorišni projekat.

- Politička volja postoji i u Beogradu i u Prištini. To je dosta važno i meni je to ohrabrenje, jer ranije nije postojalo da politika daje podršku kreativnom mišljenju, ni u Beogradu, ni u Prištini- rekao je Manojlović.

On je dodao da se ne boji negativnih reakcija, niti ispada ekstremnih grupa zbog zajedničkog rada albanskih i srpskih umetnika u predstavi koja će biti izvođena u Beogradu, Prištini i drugim gradovima, uključujući i region.


Glumica Anita Mančić rekla je da je radu na predstavi "Romeo i Julija" privukla činjenica da se govori o ljubavi, mržnji i komunikaciji i razumevanju na stranom ili maternjem jeziku.

- Vreme je da izađemo iz te spavaone u koju smo svi upali, jer apatična tišina koja vlada na ovim prostorima postaje tesna"- rekla je Mančić.

POVEZANE VESTI

Subota 12.04.2014. 19:58
Баш културна вест. Надам се да ће исти ти ,,културни``радници направити представу или снимити филм у српско-шиптарској копродукцији о Ђорђу Мартиновићу, жутој кући, селу Клечка ...
Subota 12.04.2014. 22:01
ne znam... ako su se srbi sa KiM predali sudbini, ko smo mi da im sudimo ? Doduše - glumci u suštini i nisu karakterni ljudi, ali opet....
Subota 12.04.2014. 20:08
super vijest ,napokon nesto normalno ...bez ovih nacionalista molim i njihovi glupih komentara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online