Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
23:30 >> 09:37h
Tanjug A

Najbolja svetska balerina u Beogradu

Velika zvezda svetske baletske scene, prva zvezda moskovskog Boljšoj teatra, Milanske skale i Tokio baleta Svetlana Zaharova oduševila je večeras brojnu publiku u Centru Sava, vatrenim tumačenjem naslovne uloge, mlade ciganke u "Karmen sviti" na muziku Žorža Bizea u aranžmanu Rodiona Ščedrina.

Gošća Njujorškog baleta, Metropolitena, Pariske opera i Engleskog kraljevskog baleta, prvog prolećnog dana, po drugi put je u Beogradu, sada već pred svojom publikom, oko 4000 obožavalaca koji su uzbuđeno iščekivali njeno pojavljivanje na specijalno postavljenoj sceni.
 

Balerina bez premca u svetu igre, sa solistima Boljšoj teatra i ansamblom Kijevskog državnog baleta, priredila je pravi umetnički vatromet igrajući zanosno u baletu koji je postavio čuveni kubanski koreograf Alberto Alonso (1917-2007) u Boljšom teatru za Maju Plisecku, koja je Karmen sa ogromnim uspehom igrala do kraja profesionalne karijere.
 

Potom se Ščedrinova "Karmen svita" dugo nije igrala, sve do osamdesetog rođendana Plisecke, 2005.godine kada je Alonso ponovo postavio ovaj fascinantni i kod publike širom sveta rado gledan balet, sa Zaharovom u naslovnoj ulozi.
Od tada dobitnica najvećih svetskih baletskih nagrada: "Golden Mask Award", Državna nagrada Rusije za izuzetan doprinos razvoju baletske umetnosti, Etoile Prize, časopisa Danza&Danza, Benois de la Danse (oskar u svetu plesne umetnosti za umetnička dostignuća u baletu), uz ovacije publike na svim kontinentima pronosi lepotu svoje igre, vatrenu mladu ciganku Karmen i njenu tragičnu ljubav sa Don Hozeom ali sa bojama 21.veka.

Umetnica fascinantne snage, iako veoma nežne, krhke građe, osobenim senzibilitetom plenila je svakim pokretom. Blistava tehnika spojena sa toplinom i gracioznim zanosom kojim zaokružuje svaku frazu, potpuno su očarali publiku.
Don Hozea moćno je odigrao Andrej Uvarov a toreadora Georgi Smilevski.
 

Savršenstvo igre umetnika iz Rusije, pored Francuske vodeće "svetske sile" u baletu, došlo je do punog izražaja u drugom delu večeri u duetima i solima, odabranim numerama klasičnog, neoklasičnog i modernog baleta u kojima su iskazali svoje vanredno umeće, u svetu prepoznatljivu rusku baletsku školu koja spaja vrhunsku tehniku i snagu izraza.

 

Maestralna Zaharova i jedanaest baletskih prvaka Boljšoj teatra Andrej Uvarov i Andrej Merkurijev, solista Ana Tihomirova, prvaci Mariinskog teatra Mihail Lobuhin i Elena Evsejeva, prvaci teatra Stanislavski Dmitrij Zababurin i Georgi Smilevski, Tatjana Černobrovkina, prvaci Kijevskog Državnog baleta Jan Vana, Olga Kifijak i Oksana Guljajeva, priredili su našoj publici vrhunski umetnički događaj koji će se zasigurno naći u vrhu događaja koji obeležavaju sezonu.
 

Pokrovitelji drugog gostovanja Zaharove u našoj zemlji i njenih kolega baletskih umetnika su Ministarstvo kulture i Skupština grada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online