Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
16:27
Tanjug A

Nagrađena glumica Dara Džokić

Glumačka nagrada "Žanka Stokić" uručena je danas ovogodišnjoj dobitnici Dari Džokić na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U ime osnivača nagrade, koju je inicirala dramska umetnica Mira Stupica, upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović predao je dobitnici Plaketu, direktor kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić novčani deo, a predsednik Skupštine opštine Požarevac Miodrag Milosavljević statuetu sa likom Žanke, velike srpske glumice iz prve polovine 20. veka.

Nagradu "Žanka Stokić" do sada su dobile i Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić i Ružica Sokić.


Prošlogodišnja dobitnica Gordana Đurđević Dimić pročitala je obrazloženje žirija, čiji je počasni predsednik Stupica, koja nije bila na svečanosti.


Žiri je istakao da Dara Džokić poseduje otmenost i nenametljivost, glumačku sposobnost i majstorstvo, ozbiljnost i predanost u igranju kako glavnih tako i epizodnih uloga sa jednakom koncentracijom.


Ona ne spada u fah glumice, sa entuzijazmom igra tragedije i komedije, istražuje i oprobava kreativne mogućnosti, pokazuje zadivljujući raspon i moć transformacije, scensku inteligenciju, dar i harizmatičnost, ocenio je žiri.


Posebno su pomenute njene uloge Katarine u drami "Sveti Georgije ubiva aždahu", naslovnih likova u predstavama "Marija Stjuart" i "Kneginja od Foli Beržera", Ceremonijal-majstora u "Kabareu", Milice u "Odumiranju"...


Inserti iz tih i drugih predstava prikazani su pred mnogobrojnom publikom, koja je ovacijama dočekala izlazak laureatkinje na scenu.


Zahvaljujući se, Dara Džokić je kazala da je umetnik, iako po svojoj suštini usamljenik, takođe deo dugog kreativnog lanca koji seže daleko u prošlost i nastavlja se u budućnost.


"Kao i život, sve je iz nečega poteklo. Da li bi bilo ovog trenutka i ove nagrade da čarobnica nije po nama posula šaku soli, a ta se so pretvorila u zlatni prah pa ga i danas sakupljamo kao dragoceno blago i mudrost", rekla je ona aludirajući na biografsku knjigu Mire Stupice "Šaka soli".


"Hvala ti, Miro što si se prva setila velike, a ponižene, kažnjene i zaboravljene Žanke. Respektabilni niz prethodnih dobitnica liči mi na žensku glumačku gardu sa zadatkom da sačuva ono tanano i krhko kreativno biće koje hoće da igra, da se igra, da živi pozorište uprkos svemu", rekla je Džokićeva.


Ona je kazala da "ogromna i jedina privilegija umetnosti glume jeste igra" koja je "u službi razumevanja sveta i vremena".


O njenom radu na svečanosti su govorili kolege i prijatelji Branislav Lečić, Alisa Stojanović, Vuk Kostić, Petar Kralj i Svetlana Bojković, prva dobitnica ovog priznanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online