Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.11.2013.
13:44
V. Mačar - Vesti A

Ćirilične drevne knjige u Kanadi

Zahvaljujući angažovanosti njene ekselencije Biljane Gutić Bjelica, ambasadorke BiH u Otavi, vladike Georgija, episkopa Eparhije kanadske SPC, slikara Đura Lubarde, člana Upravnog odbora Srpsko-kanadskog društva Herceg Stefan Vukčić Kosača iz Kičinera i Srpske nacionalne akademije iz Toronta, prošlog četvrtka, uz prisustvo diplomatskog kora u Otavi, predstavnika parlamenta Kanade i direktora Centralne biblioteke parlamenta uručen je poklon - troknjižje Goraždanske štamparije Služabnik, štampan 1519, Psaltir štampan 1521. i Molitvenik, štampan 1523. godine.

Biljana Gutić Bjelica, ambasadorka BiH u Otavi (levo) i Lin Brodi, direktora Centralne biblioteke parlamenta s knjigama
 

Ove značajne knjige od sada su na policama centralne biblioteke kanadskog parlamenta u Otavi i biće dostupne naučnim radnicima, institucijama i pojedincima. Na izuzetnoj svečanosti u prostorijama kanadskog Parlameta, knjige je direktoru Centralne biblioteke gospođi Lin Brodi uručila Biljana Gutić Bjelica, ambasador Bosne i Hercegovine u Otavi.


Predstavniku Centralne biblioteke uručena je i knjiga Žitije, poklon vladike Georgija,

Na srpskom u 16. veku

Projekat predstavlja četvorotomno fototipsko i elektronsko izdanje tri jedine sačuvane knjige (Služanika, Psaltira i Molitvenika) goraždanske štamparije odštampane na ćirilici, s propratnim zbornikom multidisciplinarnih istraživanja, opisa i vrednovanja.
Goraždanska štamparija je druga štamparija, posle cetinjske, koja je štampala knjige srpskim jezikom i pismom i početkom 16. veka povezivala kulture književnosti i umetnosti Venecije u Italiji, Goražda u tadašnjoj Staroj Hercegovini i Trgovišta u Rumuniji.

kao i slika Crkve Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici, rad slikara Đura Lubarde.
Ambasadorka BiH u Otavi Biljana Gutić Bjelica poklonila je Bernardu Trotijeru, članu kanadskog Parlamenta, knjigu o velikom srpskom pravoslavnom svecu Vasiliju Ostroškom.


Izdavački poduhvat-štampanje reprint izdanja ćiriličnih knjiga goraždanske štamparije rezultat su projekta Goraždanska štamparija, koga je u periodu od 2003. do 2009. (kada su knjige konačno odštampane) vodio Istraživačko naučni tim Narodne biblioteke Srbije i Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo, uz podršku ministarstava prosvete i kulture Srbije i Republike Srpske.


Pored reprint izdanja tri knjige, štampani su i naučni radovi brojnih saradnika iz Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske, Rusije i Srbije, Narodne biblioteke Srbije, Matice Srpske, Bogoslovskog fakulteta iz Beograda, Patrijaršijskog muzeja Srpske pravoslavne crkve iz Beograda i Biblioteke svetog arhijerejskog sinoda Rumunske pravoslavne crkve.


Fototipsko i elektronsko izdanje knjiga Goraždanske štamparije predstavlja uzoran primer očuvanja i promovisanja srpske kulturne baštine i ulog kulturnog kapitala koji nadilazi okvire nacionalne kulture, istorije, jezika i identitet.

Visoke zvanice

Svečanoj primopredaji knjiga u kanadskom Parlamentu prisustvovali su:Biljana Gutić Bjelica, ambasadorka BiH u Otavi, Marija Ligor, ambasadorka Rumunije u Kanadi, Mirjana Šešum Ćurčić, otpravnik poslova pri Ambasadi Srbije u Otavi, Irena Gril, otpravnik poslova slovenačke ambasade, Mithat Pašić, savetnik i otpravnik poslova u Ambasadi BiH, Džana Hozo, generalni sekretar Parlamentarne grupe prijateljstva Kanada-BiH, Lin Brodi, direktor Centralne biblioteke, Bernard Trotijer i Kornelije Čizu, članovi kanadskog Parlamenta, te Zoran i Gordana Mrđa i Zoran Marković iz Otave, Milomir Stojanović, predsednik Kanadsko srpskog društva Herceg Stefan Vukčić Kosača iz Kičinera i članovi Upravnog odbora Dobrinka Popović i Đuro Lubarda.


Štamparija izrasla iz Mileševe


U hramu Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici kod Goražda, koji je 1454. godine podigao herceg od svetog Save, veliki vojvoda bosanski, gospodar humski i knez drinski Herceg Stefan Vukčić Kosača, 1519. godine počela je sa radom prva štamparija na prostorima današnje Bosne i Hercegovine.
Štampariju je osnovao Božidar Ljubavić Goraždanin, prenevši je iz Venecije u Donju Sopotnicu kod Goražda, odakle je 1523. godine, pod najezdom Turaka, premeštena u Trgovište u Rumuniji.
Istraživanja kroz ovaj projekat pokazala su da je ideja o osnivanju štamparije u Donjoj Sopotnici kod Goražda potekla iz manastira Mileševe, koji je nakon propasti Pećke patrijaršije postao duhovni i kulturni centar srpstva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online