Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.10.2013.
01:12
R. LONČAR, M. PAVLOVIĆ - Vesti A

Knjiga spala na dijasporu

U godini velikog jubileja, 200 godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša, Srbija neće organizovano nastupiti na ovogodišnjem 65. po redu Sajmu knjiga u Franfurtu. Razlog: Ministarstvo kulture nije izdvojilo novac za nastup na najvećoj svetskoj manifestaciji pisane reči. Iz Beograda na sajam, koliko je za sada poznato, jedino dolazi beogradska ekspozitura italijanskog izdavača "Evrođunti", koja izdaje knjige na srpskom jeziku.

Vreme ponosa: Sa jednog od ranijih štandova Srbije
 

- Veoma mi je žao da naša država neće biti na najprestižnijem svetskom Sajmu knjiga, gde je ceo svet prisutan. Udruženje izdavača i knjižara (UIK) još proletos je uputilo zahtev Ministarstvu kulture da imamo zajednički štand i podelimo troškove. Odovor nije stigao. U međuvremenu je došlo do promene ministra i bojim se da je sad kasno da se bilo šta organizuje - izjavio je za "Vesti" Novica Jeftić, direktor izdavačke kuće "Evrođunti" u Srbiji.

Prilozima do štanda

Brani čast otadžbine: Ljubiša Simić, predsednik Sedmice

Na izostanak srpskog nacionalnog štanda na sajmu odmah je reagovalo Udruženje pisaca Sedmica koje okuplja pisce dijaspore.


- Saznao sam da Srbija, nažalost, ove godine neće imati svoj nacionalni štand. Odmah sam razgovarao sa gospodom Kupskom koja je zadužena za halu 5.1 i ona želi da nam izađe u susret, daje nam štand od osam kvadratnih metara po upola nižoj ceni, odnosno za 1.330 evra. Organizovali smo prikupljanje priloga, da svako od nas da koliko može i da se zahvaljujući nama na najvećem sajmu knjiga na svetu nađe srpska knjiga i čuje srpska reč - kaže Ljubiša Simić, predsednik Sedmice.

Funkcionerka u Ministarstvu kulture Ana Subotić (savetnik za odnose s javnošću), kazala je za naš list da ovaj resor Vlade Srbije nije ni odvojio ni prebacio novac Privrednoj komori Srbije.


- Situacija je takva kakva je. Izdavači su privatni preduzetnici, sami treba da imaju svoje troškove i svoj rizik. Mi nismo opredelili sredstva za tu manifestaciju - kaže Ana Subotić.
 

Bitka za poziciju

Zbog novonastale situacije Novica Jeftić brine da Srbija ne izgubi poziciju koju ima na Sajmu knjiga u Frankfurtu.
- Srbija ima odobrenu finu poziciju u hali 5.1 na prvom spratu, gde su velike izdavačke kuće sveta, gde je i Kina koja je ove godine domaćin sajma knjiga. Sada će "Evrođunti" iz Srbije biti na toj poziciji u nastojanju da sačuvamo mesto za našu državu, umesto da budemo u hali osam, ali iduće godine ćemo biti zajedno sa našom centralnom kućom iz Italije.

 

Kriza nije izgovor

Ljubiša Simić navodi da će se na sajmu, pored pisaca dijaspore, naći i dela sprskih klasika Andrića, Njegoša, Crnjanskog...
- Želimo, koliko-toliko, da umanjimo bruku i da posetioci vide bar deo našeg kulturnog nasleđa. Razumemo krizu u Srbiji, ona, međutim, nije izgovor, a bila bi ogromna šteta da nas nema na najrespektabilnijem sajmu pisane reči. Pre samo par godina bili smo domaćini sajma u Lajpcigu, a evo sada nam se dešava da u Frankfurtu nemamo svoj štand - kaže Simić.

Ona podseća da je prethodnih godina organizator odlaska na frankfurtski sajam knjiga bila Privredna komora Srbije i da je Ministarstvo kulture njima samo prebacivalo novac.
Iz Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije "Vestima" je saopšteno da "odluku o nastupu na nacionalnim štandovima sajmova knjiga u inostranstvu donosi Ministarstvo kulture Republike Srbije".


"Takođe, odluku o tome ko će od pisaca biti predstavljen i koje knjige se prezentuju donosi Ministarstvo. Na osnovu reference i iskustva u organizaciji sajmova, u prethodnim godinama PKS je bila izvršni organizator nastupa. Ministarstvo je iz sredstava predviđenih za te namene finansiralo nastup. U ovoj godini nismo dobili poziv-zahtev Ministarstva da organizujemo nacionalni štand na sajmu knjiga u Frankfurtu", navodi PKS u svom saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 05.10.2013. 10:54
"U godini velikog jubileja, 200 godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša, Srbija neće organizovano nastupiti na ovogodišnjem 65. po redu Sajmu knjiga u Franfurtu. Razlog: Ministarstvo kulture nije izdvojilo novac za nastup na najvećoj svetskoj manifestaciji pisane reči"... ????? za peder bal, "nacionalni" investicioni plan, razne agencije za sve i svašta (od energetske efikasnosti do atomske energije), fondacije, ministarstva i sl. gluposti - ima para... Za Srbe i Srbiju - ne ? Poruka za "srbe" koji ćute na sve to - je*em vas u usta...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online