Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.09.2013.
04:08
RTS A

Otvorena izložba o Milunki Savić

Izložba posvećena srpskoj heroini Milunki Savić, učesnici u balkanskim i Prvom svetskom ratu iz kojih je izašla sa sedam odlikovanja, otvorena je u sredu veče u Domu vojske, a predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je tom prilikom poručio da Srbija nikada ne sme da zaboravlja svoje junake.

Milunka Savić. Portret i uniforma

Autorka multimedijalne izložbe "Milunka Savić-heroina Velikog rata" Slađana Zarić oživela je sećanje na "srpsku Jovanku Orleanku", koja je najodlikovanija žena u Prvom svetskom ratu i koja je u borbama za Srbiju četiri puta bila ranjena, ali o kojoj se decenijama unazad nije mnogo znalo.

Ističući da izložba predstavlja ispravljanje istorijske nepravde predsednik Skupštine Srbije je izrazio nadu da ćemo boljim upoznavanjem sa Milunkom Savić biti ponosniji na sebe kao naciju.

"Reč je o hrabroj ženi, borcu i zaboravljenoj heroini pred kojom su mirno stajali francuski generali, ruski oficiri, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja", rekao je Stefanović.

Predsednik parlamena je podsetio i na to da se Milunka prvi put kao dobrovoljac prijavila krajem 1912. godine i u balkanskim ratovima učestvovala kao muškarac Milun Savić budući da u to vreme u vojsci nije bilo žena boraca. Njen pravi identitet otkriven je 1913. godine kada je prvi put bila ranjena na Bregalničkoj bici.

"Pre 100 godina kada su trube označile rat, odsekla je kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i krenula u Beograd. U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu Karađorđevu zvezdu za hrabrost", osvežio je Stefanović sećanje na srpsku heroinu.

Milunka je sedam godina provela u borbi i rovovima, a u Prvom svetskom ratu je bila deo čuvenog Gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo", ukazao je Stefanović.

"Milunka je preživela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije", rekao je Stefanović ukazujući da je ona primila i dve Legije časti iz ruku maršala Franša d'Eperea i generala Morisa Saraja. Jedina je žena u svetu, dodao je, okićena francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom. Međutim, ljudi su brzo zaboravili njene zasluge iako je pored uspeha u borbama, i svojih četvero dece, školovala još 30 i izvela na put, a živela je tiho i radila kao švalja, kuvarica i čistačica.

"Umrla je 1973. godine, a umesto u Aleji velikana, sahranjena je na Novom groblju", podsetio je Stefanović.

Međutim, večerašnja izložba kojom se obeleževa i 40 godina od njene smrti, neće ostati jedino sećanje na srpsku Orleanku. Kako je najavio vršilac dužnosti direktora Istorijskog arhiva Srbije Miroslav Živković, u toku su završne pripreme za čin koji će omogućiti da velika heroina večno počiva u neposrednoj blizini svog komandanta Živojina Mišića u Aleji velikana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 08:04
"...koji će omogućiti da velika Heroina večno počiva u neposrednoj blizini svog komandanta Živojina Mišića u Aleji velikana. ... " E da nam je danas jedan takav Komandant... Samo jedan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online