Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.09.2013.
14:11
J. Arsenović - Vesti A

Momino delo brend Beograda

Lepše je slikao, bolje je pisao i više je voleo Beograd nego sve svoje ljubavnice. Beograd je njegova najveća ljubavnica. Ovim poetičnim rečima književnica Mirjana Bobić Mojsilović oslikala je duhovni kroki Mome Kapora, pisca i slikara čija je lakoća i lepota stvaranja oduševljavala brojne čitaoce, a kod konkurencije izazivala zavist zbog koje ga je kroz celo njegovo bogato stvaralaštvo nezasluženo pratila etiketa "lakog pisca".

Književnik čija su dela prevođena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, švedski jezik bio je uvek među najtiražnijim, a on bi se pred namrštenim i samrtno ozbiljnim kolegama sa prepoznatljivim šarmom "branio" da su najčitaniji u svoje vreme bili i jedan Dostojevski i Balzak.

U Skadarliji se umire

Pre nego što će se vratiti na Naimar, nekoliko godina Kaporovi su živeli u Skadarskoj ulici. Tih devedesetih godina Skadarlija je bila bučna i Moma nikada nije mogao da zaspe pre dva sata, kada je obližnja kafana operskom arijom oglašavala fajront. A kada bi mu govorili da je lepo što je došao da živi u nekada najboemskijoj četvrti Beograda, onako duhovit i rečit odgovarao je: "U Skadarliju se ne dolazi da se živi nego da se umre."

Ljubav prema životu, optimizam koji ga nije napustio ni kada je savladan teškom bolešću gubio glas i vid, samo je deo Mominog karaktera zbog kojeg zvuči najlogičnije što je prvi platan u Bulevaru kralja Aleksandra zasađen u piščevu čast nazvan "volim da volim".


To ime mu je nadenula piščeva supruga Ljiljana, osnivač i predsednik Zadužbine "Momčilo Momo Kapor". U organizaciji Zadužbine po treći put je organizovan Momin krug, omaž koji vraća sećanja na neponovljivog beležnika naših nemira.


U autobusu iz 1939. godine Ljiljana Kapor i grupa novinara, a uz Mirjanu Bobić Mojsilović u ulozi turističkog vodiča, krenuli su u subotu u obilazak kultnih mesta po beogradskoj varoši na kojima je Moma stvarao i životno stasavao. "Gluvarenje sa Kaporom", kako će se zvati ova tura, trebalo bi da postane deo turističke ponude Beograda.

Sve, sve ali vino

U Konobi na Neimaru, nadomak svetosavskog hrama, Moma Kapor je bio redovni gost još od 1997. kada se iz Skadarske ulice ponovo preselio na Vračar, zatvarajući tako jedan krug svog Beograda. Deki i Olja, vlasnici Konobe, napravili su u zidu policu u čast svog najslavnijeg gosta i prijatelja. Na njoj knjige, pisaća mašina, čaše i vino...
- Govorio je da bi više voleo policu na kojoj su samo vina, jer iza svakog popijenog vina je neka priča, neki roman - priseća se supruga Ljiljana.

Ako bi svi čitaoci Mominih romana i srećni vlasnici njegovih slika bili turisti, onda bi ta tura vazda bila puna. Kreće se iz Nebojšine ulice na Neimaru, gde je pisac živeo, a gde mu je sada postavljena i spomen-ploča, preko Slavije i Francuske ulice, da bi Bulevarom došli ponovo do Kalenić pijace i vratili se Vračaru, delu Beograda sa kojim je Kapor bio u neraskidivoj vezi još kada se kao devetogodišnjak preselio iz Sarajeva u prestonicu.

Na tom kratkom nostalgičnom putešestviju neizbežne su kafane i bircuzi, od Kluba knjževnika do Konobe u blizini njegove kuće. Ništa više nije isto, pa ni Klub književnika gde je Moma imao svoj sto, ali do njega najčešće nije ni stizao. Još bi ga s vrata prijatelji pisci, književnici, glumci i probisveti dozivali da im se pridruži. Na kraju bi pitao kelnera - a gde ono beše ja sedim?


- S njim u društvu je vazda bilo prijatno, svaku stvar je okretao na humor i nikada vam nije bilo dosadno - priseća se Zdravko Šotra, poznati reditelj kojem je Moma bio venčani kum.


Svi njegovi prijatelji slažu se da će Momin krug biti na pravi način zatvoren samo ukoliko se vratimo njegovim romanima i crtežima. Da se ponovo čitaju "Beleške jedne Ane", "Foliranti", "Lep dan za umiranje" ili "Zelena čoja Montenegra".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 15:57
Ponekad mi je strasno zao sto sam vec procitao svoje najdraze knjige i video najomiljenije slike, zastio se dragih jela i popio svoje prvo pice.... Kakav bi to provod bio doziveti ponovo prve ljubavi, videti prvi put neke drage gradove; kakvo uzbudjenje, uci prvi put u more! (Moma Kapor Halo, Beograde) Srbija bi bila puno siromasnija da nije imala Momu Kapora. Nek mu je vecna slava i na svemu mu hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online