Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.08.2013.
03:29
telegraf.rs A

Počeo Nišvil: Prva zvezda - sin Klinta Istvuda

Nastupom niškog etno-džez benda Kafe Bal u niškoj Tvrđavi počeo je glavni program ovogodišnjeg Nišvila. Do 18. avgusta, kada se festival završava, nastupiće više od 500 muzičara iz celog sveta, među kojima i neke od najvećih džez legendi današnjice. Apsolutna zvezda prve festivalske večeri je Kajl Istvud, sin glumca Klinta Istvuda, koji je u Niš došao sa svojim bendom.

Kajl Istvud (41) oduševljen onim što je video u Nišu
 


Četrdesetjednogodišnji Istvud pokazao je da je od oca nasledio talenat, ali i šarm, jer su ga odmah po ulasku u salu za pres konferencije pojurile brojne obožavateljke. Istvud se džentlmenski zahvalio na dočeku i pohvalno izrazio o Nišu i Srbiji, gde je prvi put u životu.


- Kao jednogodišnjak bio sam sa ocem na snimanju u Hrvatskoj, a sada sam prvi put u Srbiji i ono što vidim jako mi se sviđa - rekao je Istvud mlađi.


Kajl već osam godina živi i radi u Parizu, jer je ovo grad idealan za sve umetnike, pogotovo muzičare.


- U Parizu osećate razne muzičke uticaje, od Evrope do severne i istočne Afrike. A ja sam takav, volim da slušam raznu muziku i od svega da uzmem najbolje - kazao je Istvud i otkrio da će se Nišlijama predstaviti svojim i autorskim kompozicijama članova svog benda, obradama svetski poznatih džez numera, ali i filmskom muzikom.


Istvud je poznat kao kompozitor muzike mnogih filmova svoga oca, uključujući i muzički predložak za ”Pisma sa Ivo Džime”, čime se, kako je istakao, posebno ponosi. Istvud senior će u očevo ime primiti i nagradu za promociju džeza ”Car Konstantin” koja mu je dodeljena za zasluge u promociji džeza.


Na Nišvilu su svirali i Elmhurst Koledž Big Bend, koji čine studenti džez odseka istoimenog američkog univerziteta. Njihov specijalni gost bio je trubač Stjepko Gut, kojem je uručena nagrada za životno delo.

Stjepko Gut dobio je nagradu za životno delo
 


Prvo festivalsko veče nastavljeno je nastupom Rej Gelata i njegovog benda “The Giants”. Da je reč o zvezdi svetskog formata govori i to što su svojevremeno otvorili koncert Robija Vilijamsa, svirali na svadbi Pola Makartnija, ali i na privatnim zabavama kraljice Elizabete.


Nekadašnji pevač kultnog američkog ritam i bluz sastava Tower of Power - Hjubert Tubs, nastupio je sa svojim internacionalnim sastavom Blues and Soul Revue. Tubs je snimao i nastupao sa mnogim svetski poznatim soul, rok i džez muzičarima: Santana, Rolling Stones, Kenny G, The Temptations… Specijalni gost njegovog benda za ovu priliku je američki saksofonista Stiv Huks.


Prvo veče “Nišvila” zatvorio je Vasil Hadžimanov bend koji će, između ostalog, promovisati peti studijski album “Can you dig it “.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online