Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.07.2013.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Trebalo je da zidam umesto da režiram

Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici do daljnjeg je obustavilo sve aktivnosti zbog smene direktora Nenada Todorovića. O smeni su saznali iz "Službenog glasnika", a bivšeg direkora opisuju kao "čoveka koji je pre osam godina preuzeo pozorište, koje se tada nalazilo u kutiji za cipele, u kojoj su bile radne knjižice", te da je smenjen jer je to "pozorište danas kulturno najvrednije na Kosovu i Metohiji".

Nenad Todorović, smenjeni direktor Narodnog pozorišta iz Prištine

Otkud sada smena? Politički motivi ili nešto drugo?
- Politički motivi u kulturi ne postoje, jer nemamo kulturnu politiku. Verovatno se radi o rodbinsko-drugarsko-kumovskim motivima. Ja nisam u familijarnim odnosima sa Vladom Srbije, a s druge strane, meni je boravište na Kosovu, tako da ne znam šta ja imam s njima. Logično je da ne budem njihov činovnik.

Ali, od toliko direktora i načelnika privremeno izmeštenih institucija, otkud baš Vas?
- Zato što smo na Kosmetu mi najgore radili. Narodno pozorište skoro da nije ni postojalo, za razliku od muzeja, Narodne biblioteke i arhiva za koje možete u vestima da čujete da rade. Oni su ostavljeni na svojim pozicijama zato što su deset godina dokazali svoju spremnost da služe narodu i državi, za razliku od nas koji smo lenčarili po Terazijama. I ja bih isto da sam vlast. 


Koliko ste predstava imali za poslednjih godinu dana?
- Imali smo dve premijere, a sutra je trebalo da počnemo probe za novu. Uspeli smo da napravimo ovu poslednju premijeru, pošto nam je ceo programski budžet za ovu godinu 2.000 evra. To je sasvim dovoljno za reditelja amatera iz centralnoafričkih zemalja, zar ne? I onda smo napravili predstavu "Kiler Džo", i to sam režirao džabe budući da sam loš reditelj i da me niko neće.

Svaku sreću želim predzeću

Za smenu ste saznali slučajno?
- Da, spretom nekih okolnosti. Ne znam kada će me zvanično obavestiti. Možda kada odem u penziju. Od petka praktično nisam radnik tog pozorišta, ali to nisam znao pet dana i lažno sam se predstavljao kao direktor. Mogao sam da budem uhapšen, da me stave na robiju, jer se niko nije ni pojavio na vratima da se predstavi i kaže da je novi direktor.
Zbog Vaše smene pozorište je odlučio da obustavi rad?
- Ne bih da ulazim u to, kao što ne bih da ulazim ni u pitanje novog direktora. Želim svaku sreću njegovom preduzeću.


Kažnjen uspeh

Povodom smene direktora Narodno pozorište iz Prištine navelo je da se "danas tako kažnjava uspeh, nagrađuje odanost i originalnost".
- Danas se tako lako zaboravlja juče! U trenutku kada se lomi istorijska kolevka, u trenutku kada niko ne zna šta donosi sutra za ljude na Kosmetu, eto barem jednog jasnog činioca, šta se planira sa jedinom kulturnom institucijom na KiM, navodi se u saopštenju...

Sarkazmom skrivate ogorčenje?
- Verovatno u ovoj zemlji amaterizam nije na ceni i normalno je da rade profesionalci, oni koju su plaćeni za to 10.000 evra. To je sasvim prirodno. Usput smo imali oko 50, 60 repriza predstava, i stvarno da ne nabrajam gradove, sela, bespućije i bestragije gde smo sve igrali. Pošto je to širom Kosova, Metohije i ostatka velike Albanije.

Zgrada pozorišta u Mitrovici i dalje ne postoji?
- Naravno da ne. I to je jedan od razloga što je trebalo da budem smenjen. Ako hoću da budem direktor pozorišta, trebalo je da ga napravim. Eto meni na dušu i ta odgovornost što nisam zavrnuo rukave i napravio zgradu. Ja sam se bavio nekim drugim stvarima, na primer, predstavama, što je nedopustivo za direktora koji nema svoju zgradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online