Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2010.
20:18
Vestionline A

Betoven pod lupom tajnih društava

Iako je tek debitantski roman Jozefa Jelineka, triler "Deseta simfonija" probudio je veliko interesovanje čitalaca na sajmu u Frankfurtu 2008. godine, i još pre nego što je izašao u Španiji, prava za njeno objavljivanje otkupilo je više zemalja. Izdavačka kuća "Alnari" objavila je nedavno srpski prevod ovog bestselera u čijem su centru jedan veliki dirigent, fantomska Betovenova Deseta simfonija, potomci Napoleona i tajna društva koja vladaju svetom.

Svet klasične muzike potresa prava revolucija kada prestižni dirigent, Ronald Tomas, na privatnom koncertu izvede navodnu rekonstrukciju prvog stava mitske Desete simfonije Ludviga van Betovena.

Jedan od gostiju na tom događaju, mladi muzikolog Danijel Panijagva, počinje da sumnja nakon što je čuo uzvišenu muziku: Možda je Betovenova Deseta simfonija zaista postojala i sada se nalazi u Tomasovim rukama? Možda je genije iz Bona pobedio "prokletstvo desete simfonije“, po kojem svi kompozitori umiru kada je napišu?

Nakon okrutnog ubistva, počinje opasna igra u koju su pored Danijela upleteni i jedna žena sudija, lukavi detektiv za ubistva i razne moćne organizacije čiji su članovi uticajni biznismeni i Napoleonovi potomci, a svi oni bore se da pronađu "Sveti gral“ klasične muzike.

Policija pratila Betovena

 

I dan-danas vodi se polemika oko toga da li je Betoven završio Desetu simfoniju, ali u potpunosti je dokazano da je imao nameru da je komponuje nakon što je doživeo veličanstven uspeh sa Devetom. U sačuvanim pismima muzičara postoji nekoliko aluzija na Desetu i, kako se čini, gluvi umetnik iz Bona imao je zamisao da Deveta bude sasvim instrumentalna, da "Oda radosti" bude nezavisna kantata, a da Deseta završi kao sasvim drugačiji vokalni komad. Ni rekonstrukcija prvog stava simfonije, počev od velikog broja nacrta koje je ostavio kompozitor, nije nikakva književna izmišljotina, a na tržištu čak postoji jedna njegova diskografska verzija. Podaci da je Betovena pratila Meternihova policija, zbog njegovog kritikovanja režima i ličnosti samoga cara, takođe su autentični.

Niko od njih ne zna da je odgovor na njihova pitanja u kontroverznoj Betovenovoj prošlosti i njegovoj zabranjenoj ljubavi koja je sve do danas ostala neotkrivena...

Iza pseudonima Jozef Jelinek krije se španski pisac, pijanista i muzikolog koji je odlučio da ostane anoniman, preuzevši ime virtuoznog pijaniste koga je Betoven porazio u jednom čuvenom muzičkom duelu s kraja XVIII veka.

Autor je stalni saradnik u različitim medijima komunikacije, stručnjak je za život i delo Ludviga van Betovena i trenutno radi na rekonstrukciji i objavljivanju manje poznatog repertoara ovog čuvenog nemačkog kompozitora.

Veliki je zaljubljenik u književnost i film, a triler "Deseta simfonija" njegov je prvi roman.

Iako debitantska, knjiga je probudila veliko interesovanje čitalaca na sajmu u Frankfurtu 2008. godine, i još pre nego što je izašla u Španiji, prava za njeno objavljivanje otkupilo je više zemalja.

Jozef Jelinek je nedavno napisao i svoj drugi roman, "Đavolja violina".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online