Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2010.
00:52
Tanjug A

Završen 11. Gitar art festival

Dodelom nagrada naboljim mladim gitaristima, učesnicima Međunarodnog takmičenja 11. Gitar Art festivala (GAF) i svečanim završnim koncertom, u nedelju uveče je u Kolarčevoj zadužbini zatvoren ovogodišnji GAF.

Gitar art festival 2010. je završen...
 

Prema oceni direktora GAF-a Boška Radojkovića, i ovaj jedanaesti praznik gitarskog zvuka u našoj prestonici protekao je u znaku "maksimalne publike". Tako je na koncertu Paka de Lusije oboren rekord Sava Centra po broju posetilaca, a na koncertima u Kolarčevoj zadužbini ljubitelji klasične gitare za jedno veče slušali su i po četiri izvođača do kasnih ponoćnih sati.

"To govori da festivalsku publiku čine istinski ljubitelji gitare, osnovno je što su nastupali provereni izvođači, velika gitarska imena koja su počev od interpretacije do novih programa i postavki motivisali publiku da ostane do kraja", izjavio je Radojković.

Tradicionalno na svečanom zatvaranju festivala pre koncerta održana je manifestacija uručenja nagrada najboljim takmičarima. Ove godine bilo je preko 90 takmičara u šest kategorija, najviše u dve najstarije, petoj i šestoj.

Obaveza za pobednika

Posle uručenja nagrada, pobednica prošlogodišnjeg takmičenja Sabrina Vlaškalić, održala je koncert kao što će to naredne godine kao sastavni deo nagrade uraditi rumunski gitarista Leata.

Ukupno je dodeljeno 18 nagrada, a ceo fond je oko 20.000 evra. Prvu nagradu u najstarijoj kategoriji, gitaru ručne izrade "Manuel Kontreras I" iz Španije, u vrednosti od 6.000 evra, Savarez poklon paket i koncerte na festivalima Kunstmuzeum Bon 2010, Gitar Art laureati i Gitar Art festival 2011.godine, dobio je mladi gitarista iz Rumunije Edvard Leata.

Prvonagrađeni iz pete kategorije je Pjotr Przedbora iz Poljske, iz četvrte kategorije naš Mihajlo Đorđević, treće Uroš Marković iz Srbije. Pobednik druge kategorije je Belmin Okanović iz Bosne i Hercegovine, a prve kategorije naša Marija Grujić.

Na završnoj večeri 11.GAF nastupio je i gost iz Italije gitarista Paolo Pegoraro, diplomac na Akademiji Čigijana u klasi Oskara Gilje, a autorskim koncertom Vojislava Ivanovića sa gostima na kome su izvedena njegova dela za solo gitaru, duo gitara, duo gitara i bandoneon i koncert za gitaru i gudački orkestar, završen je ovogodišnji Gitar Art festival.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online