Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.02.2013.
14:14
S. Đurić - Vesti A

"Ministre, sprečite katastrofu"

Posle vesti da Ministarstvo kulture Vlade republike Srbije ove godine nije predvidelo ni dinara budžeta za finansiranje domaćih filmova izazvala je veliku buru među svima koji se bave filmskom umetnošću. I dok reditelji protestvuju, stručnjaci iz filmske oblasti rešili su da uzmu stvar u svoje ruke. Zoran Janković (55) direktor Košutnjak filma i predsednik stručnog saveta filmskog centra ovu situaciju opisuje kao - katastrofu.

Nikada nisam imao dugove: Zoran Janković
 

- Već smo imali neke sastanke povodom ovog problema i ministar Petković je rekao da će se ispraviti ova greška. Bez subvencija film u Srbiji ne može da živi. Mi smo malo tržište, čak i filmovi koji imaju veliku gledanost od, recimo, 300.000 - 400.000 gledalaca ne mogu da isplate uloženo od prodaje bioskopskih ulaznica. To znači da film ne može da opstane bez pomoći, u ovom slučaju Ministarstva kulture.

"Lađa" otišla u istoriju

- Problem na RTS-u je pretplata. Trebalo bi kao Hrvati, recimo, da to bude kao poreska obaveza. Tamo je naplativost 95 odsto. Imate obavezu da platite telefon, jer ako ne platite isključiće ga. Javni servis se svuda plaća, a kod nas to nije dobro regulisano. Dok se ne stabilizuje finansiranje neće biti posla u RTS-u ne samo za mene, nego uopšte. Muka je velika. Nije realno da se bilo šta proizvodi dok se nešto ne reši - smatra Janković.
Šta je bilo sa serijom "Bela lađa" koju ste radili?
- To je gotovo. Gutović je otišao, nije hteo više i "Bela lađa" je otišla u istoriju - definitivno.

- Svuda u svetu, pa i u bogatijim zemljama postoje fondovi za film. Šta znači poruka: nula dinara za film! Razumem da su rekli da je smanjen budžet zbog krize, ali ovo nije to. Očekujem da imamo sastanak u Ministarstvu da se reši nešto. Ne bavim se politikom, a u filmski centar sam otišao zbog struke - kaže Janković.

Nagrada u Stokholmu

Kako ste zadovoljni uspehom filma "Šešir profesora Koste Vujića"?
- Film je bio prošle godine najgledaniji u Srbiji, a pre neki dan su nam javili da je u Stokholmu na Danima balkanskog filma dobio nagradu publike. Kažu da je bilo veliko interesovanje, da je sala bila krcata i da je mnogo njih ostalo bez karata. I serija i film su vanvremenski, večita priča o maturantima i đacima, istinita priča o čuvenoj generaciji, koja je kasnije bila uspešna u svim oblastima, a Šotra to zna da uradi.

Da li je danas teško snimiti film i seriju? Vi ste jedini koji ispoštujete saradnike i platite glumce i ekipu?
- Teško je danas snimati. Ja nemam dugova i zadovoljan sam zbog toga. Nikada ih nisam ni imao. Ne radim projekte za koje nisam bio siguran da mogu da zatvorim finansijsku konstrukciju i takve priče i ne započinjem. To je jedna od stvari zbog kojih dolaze problemi, jer većina krene u projekat, pa se zaglave zbog nedostatka para. E onda dolaze problemi - neispunjeni ugovori, obaveze, dugovi... Nikad to nisam hteo, trudio sam se i uspeo da sve što radim bude u u okviru budžeta, sve plaćeno na vreme, plate, doprinosi državi. Može da se napravi dobra računica, samo treba verovati u to.


Do sada su vaše serije "Ranjeni orao", "Nepobedivo srce" emitovane na RTS-u, ali serija "Šešir profesora Koste Vujića" biće prikazana na Prvoj televiziji. Zašto?
- Potpisao sam ugovor sa Prvom televizijom pre 20-ak dana. Imao sam želju da se emituje na RTS- u i od juna do novembra smo se dogovarali na koji način da se nađe rešenje, međutim ono što smo se dogovorili nisu mogli da ispune. Košutnjak film je seriju i film sam finansirao, nisam imao pomoć ni od koga, već sam podigao kredit. Povukao sam seriju, jer nisam mogao da sebe dovedem u problem i ugrozim elementarno poslovanje firme. Posle nekog vremena se javila Prva televizija, rekao sam svoje uslove, oni su to ispoštovali, pre svega rokove plaćanja.

Serija o Lazi Kostiću

Kakvi su vam planovi za ovu godinu, šta pripremate?
- Imamo nekih planova i sa Prvom. Zvali su nas da radimo seriju o Lazi Kostiću u Vojvodini. Još smo u dogovorima. To bi bio film i serija kao "Šešir". Radiće Milovan Vitezović, Pero Zubac i Zdravko Šotra, a planirano je da prva klapa bude na jesen.


Da li je bilo sukoba sa Tijanićem?
- Ne, nije bilo nikakve svađe, niti ima razloga. Nama se jednostavno nisu poklopili interesi. Njima su primarne neke druge stvari - prioritet su radnici i plate, a ja gledam svoje prioritete. Sve je to posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online