Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2013.
16:20

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Jubilej Svetih Ćirila i Metodija (3): Hadrijanova dozvola

Solunska braća, Metodije i Konstantin ( Kiril ili Ćirilo), koji su 863. godine počeli da vrše duhovnu i prosvetiteljsku misiju u Velikoj Moravskoj, četiri godine kasnije stižu u Rim gde ih je svečano dočekao papa Hadrijan Drugi sa građanima koji su pozdravili povratak moštiju pape Klimenta, a koje su braća predala papi uz zahtev da se dozvoli upotreba slovenskog jezika u bogosluženju.

Spomenik Ćirilu i Metodiju
 

Papa Hadrijan je pregledao knjige na slovenskom jeziku i dozvolio njihovu upotrebu u crkvama. Zvanični deo ove odluke ogledao se u rukopoloženju Konstantinovih i Metodijevih učenika u sveštenički čin koje su obavili episkopi Formoza i Gondrih, nad slovenskim knjigama u katedrali svetog Petra uz pojanje liturgije na staroslovenskom jeziku.

Neposredno posle toga Konstantin se razboleo i zamonašio u jednom grčkom manastiru u Rimu, uzevši monaško ime Ćirilo, (Kiril), što na grčkom jeziku znači Gospodnji. On je nakon 50 dana bolesti umro u Rimu 14. februara 869. godine.

Postali i zaštitinici Evrope

Papa je zatim postavio Metodija za moravsko-panonskog arhiepiskopa sa sedištem u Sirmijumu (Sremskoj Mitrovici) i izdao mu poslanicu koja je takođe upućena kneževima: moravskom Rastislavu, nitrinskom Svatopluku i panonskom Kocelju, a u kojoj se potvrđuje papina dozvolu za upotrebu (staro)slovenskog jezika u liturgijama, napominjući pri tom da se prilikom bogosluženja prvo čita liturgija na latinskom, a potom na slovenskom jeziku.

Optužen za jeres

"U vreme boravka solunske braće u Rimu pojačao se germanski pritisak na Moravsku i ona je od 870. faktički postala deo Zapadnog (Rimskog) carstva. Te godine Metodije se sa titulom moravsko-panonskog arhiepiskopa vratio iz Rima, prvo u Panoniju a potom i u Moravsku.

Jači od zabrane

Na Balkanskom poluostrvu, u Primorskoj Hrvatskoj, na čijem se prostoru, pretežno na dalmatinskim ostrvima u vidu popova glagoljaša, glagoljica održala dugo. Ponegde i do Drugog svetskog rata, bez obzira na to što je bogosluženje na slovenskom jeziku osuđeno i zabranjeno na saborima u Splitu 925. i 928. godine.

Najpre je nastavio misiju kod panonskog kneza Kocelja, koji je delio Rastisavljevo gledište o učvršćenju hrišćanstva na slovenskom jeziku radi odbrane od germanstva. Pretpostavlja se da je u Sirmijumu Metodije uveo prvi put liturgiju samo na staroslovenskom jeziku što je postalo uzrok novih nevolja", piše Šmeman u Istorijskom putu pravoslavlja.


Budući da je znatno ranije (794. godine) i mnogo pre početka misije Ćirila i Metodija, jedan od zapadnih crkvenih sabora zabranio služenje liturgije na svim drugim jezicima osim na latinskom, grčkom i judejskom, Metodije je formalno prekršio tu odluku vršeći bogosluženja samo na slovenskom. Otpor germanskog sveštenstva dostigao je vrhunac na velikom saboru na kome je Metodije optužen za jeres i zatočen u Regenzburgu. Nakon dve i po godine tamnovanja, on 873. godine biva oslobođen na insistiranje pape Jovana VIII, posle čega se vraća u Panoniju.


Međutim, knez Kocelj je umro 872. i germanski feudalci su već 873. godine ovladali panonskom kneževinom, te Metodije ponovo odlazi u Veliku Moravsku, gde je nastavio svoje delovanje, u državi moravskog kneza Svatopluka Prvog. On je prethodno proglasio nezavisnost i proterao germanski kler iz svoje države, tako da je Metodije bez većih problema upravljao svojom arhiepiskopijom u periodu od 873. do 879. godine.

Sveti Kliment Ohridski

Ali, i dalje je bio u sukobu sa germanskim klerom oko jurisdikcije njegove arhiepiskopije, kao i oko filiokve, a u skladu sa tadašnjim sukobom između carigradskog patrijarha i rimskog pape o prirodi Hristovoj, odnosno o tome da li Sveti Duh proizilazi samo iz Oca (Boga), kao što su smatrale istočne hrišćanske crkve ili i iz Sina (Hrista) kako je to smatrala zapadna hrišćanska crkva. Ove rasprave i stalne pritužbe germanskog klera uzrokovale su da papa Hadrijan u Rim pozove arhiepiskopa Metodija da ovaj opravda svoje delovanje.

Tako da 880. godine on ponovo odlazi u Rim, preko Pečuja, Nina i Ankone. Metodije uspeva pred papom da odbrani svoje stavove u odnosu na zamerke koje je u ime germanskog klera izneo Vihing. I tom prilikom opet se pred papom obavezao da će poštovati papske odluke u vezi sa liturgijskim pravilima da se bogosluženje najpre vrši ili na latinskom, ili na grčkom ili na judejskom, pa tek onda na slovenskom jeziku, a papa je ponovo izdao povelju kojom dozvoljava bogosluženje i na slovenskom jeziku (staroslovenskom).
 

Progon učenika

Metodije se posle Rima vratio u srednju Evropu, ali se već 881. godine uputio u Carigrad. U vizantijskoj prestonici srdačno su ga dočekali patrijarh Fotije i novi vizantijski car Vasilije Prvi. Oni su ga podržali i Metodije se 882. godine preko Hadrijanopolja, Filipolja, Serdike, Niša, Beograda, Sirmijuma i Višegrada (Mađarska) vratio u Velikomoravsku kneževinu.

Zaštitnici Evrope

Ćirilo i Metodije su 1980. godine proglašeni svecima zaštitnicima Evrope, a po Ćirilu je nazvan oko 1.505 metara visok planinski vrh na ostrvu Livingston, koje se nalazi u arhipelagu Južnih Šetlandskih ostrva na Antarktiku. Ćirila su kanonizovale obe hrišćanske crkve, ali ga praznuju različitim datumima, pravoslavna 11. maja, a katolička 14. februara.

Poslednje godine svog delovanja proveo je u povećanoj netrpeljivosti germanskog klera i gubljenju oslonca, kako u knezu Svatopluku, tako i u papskoj kuriji, jer su posle smrti Jovana VIII u decembru 882. godine, potonje pape počele da zauzimaju negativan stav prema Metodiju i njegovom delovanju, dok je podrška Vizantije bila suviše udaljena i samo nominalna.


Metodije je preminuo 6. aprila 885. u Velikomoravskoj kneževini, odredivši pred smrt za naslednika jednog od svojih sledbenika Gorazda. Ali, ubrzo posle Metodijeve smrti došlo je do potpunog sloma slovenskog bogosluženja u srednjoj Evropi. Papa Stefan Peti odbio je da potvrdi Gorazda za Metodijevog naslednika i umesto njega za novog moravsko-panonskog arhiepiskopa je postavio Vihinga, koji je nekoliko godina ranije u Rimu kao predstavnik germanskog klera optuživao Metodija za jeres. Potom su usledila hapšenja, ubistva i progon učenika solunske braće.


Metodijev nesuđeni naslednik Gorazd i njegov sledbenik Lavrentije su uhvaćeni i najverovatnije ubijeni, iako ima indicija da je posle sloma Velikomoravske kneževine 906. godine Gorazd nastavio rad Ćirila i Metodija u okolini Krakova. Ostali njihovi učenici su ili proterani ili su se spasili bekstvom na jug ka Balkanskom poluostrvu, a među njima su se našli Kliment, Naum, Konstantin Preslavski i Agelarije.


Misija svetih Ćirila i Metodija je u osnovi doživela krah pošto nije uspela da stvori čvrstu nacionalnu crkvu u Velikomoravskoj kneževini koja bi širila hrišćanstvo među Slovenima na njima razumljivom jeziku. S druge strane, ona je ipak imala presudnu ulogu na početku većeg širenja hrišćanstva među slovenskim narodima, jer su tokom njenog trajanja stvorene crkvene knjige na slovenskom jeziku, ali i učeni kadrovi koji su bili sposobni da nastave misiju solunske braće.


Najznačajniji dometi njihovih učenika bili su na Balkanskom poluostrvu na kome su nastavili rad na širenju pismenosti i hrišćanstva. U Velikoj Bugarskoj osnovane su Preslavska i Ohridska škola. Bugarski vladar Boris Mihajlo, koji je uveo hrišćanstvo u svoju državu, prihvatio je 886. godine Klimenta i Nauma i uputio ih da nastave svoj rad - Kliment u Ohridu, a Naum do 893. godine u Pliski i Preslavu, posle čega je i on posle okončanja političkih trzavica i povratka paganizma pod Vladimirom (889 - 893) prešao u Ohrid.


Završni čin delovanja misije u Bugarskoj odigrao se na velikom narodnom saboru 893. godine na kome je ponovo odbačeno paganstvo, a do tada zvanični grčki jezik, zamenjen je slovenskim jezikom pisanim ćirilicom. Smatra se, naime, da su u periodu od 886. do 893. godine, po jednima ili početkom 10. veka po drugima, na prostoru Bugarske, učenici Ćirila i Metodija, najverovatnije Kliment, stvorili drugo slovensko pismo - ćirilicu. Ime su joj dali u spomen na svog učitelja i tvorca glagoljice Konstantina Filozofa, koji je u monaštvu uzeo ime Ćirilo.

 

Sutra: Jubilej Svetih Ćirila i Metodija (4): Sekta unutar judejstva

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online