Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.01.2013.
18:32
B92 A

"Tesla prvi želeo da umreži planetu"

Genijalan naučnik, Nikola Tesla umro je na današnji dan u Njujorku pre sedamdeset godina, u hotelu u kom se u protekla dva dana održavala memorijalna konferencija pod nazivom "Zašto je Tesla važan". Teslinu zaostavštinu, uključujući i urnu sa njegovim posmrtnim ostacima i arhivsku građu koja je upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta", proteklih 60 godina čuva Muzej u Beogradu.

Jedan od najvećih naučnika svih vremena: Nikola Tesla
 

Pronalazač obrtnog magnetnog polja, polifazne naizmenične struje i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije između ostalog i danas pleni pažnju kako svojim izumima, tako i načinom života.

Muzej u Krunskoj čuva Teslinu zaostavštinu. Iz godine u godinu beleži sve veću posetu. Prošle godine kroz postavku je prošlo više od 30.000 ljudi, od dece iz vrtića, preko stručnjaka do umetnika.

A iza blindiranih vrata, čuva se malo blago. U depou, u specijalnim uslovima, složena je zbirka od Teslinih ličnih predmeta do nekih od njegovih izuma. Uključujući frižider i krevet iz sobe 3327 hotela Njujorker.

"Mi se zaista trudimo da iz depoa iznesemo što veći broj Teslinih ličnih predmeta pošto je to nešto što je naša ekskluziva i nešto što se čuva jedino u našem muzeju. Međutim, zbog relativno malog izložbenog prostora nismo u mogućnosti da stalno predstavljamo sve Tesline predmete, prikazani su sitniji predmeti i jedno od njegovih odela", kaže kustos muzeja, Ivana Zorić za B92.

30.000 članaka iz novina i stručnih časopisa organizovano je i ukoričeno u 57 knjiga. Mala je tajna kako je u vreme, kada se pošta prenosila konjskom zapregom, Nikola Tesla uspeo da sakupi tekstove iz svih delova sveta, ali je dokaz neverovatno širokog spektra njegovih interesovanja.

Pored tima iskusnih konzervatora, na digitalizaciji zaostavštine radi i ekipa mladih saradnika, a tek dobro pregledan i obrađen materijal prolazi skeniranje.

"Činjenica je da je Tesla postao pop ikona savremene kulture i verovatno je popularniji nego ikad. Objašnjenje, bar koje ja nalazim je dosta jednostavno, Tesla je zapravo neko ko je još prošlog veka želeo da umreži ovu planetu. Hteo je da stvori nešto što danas prepoznajemo kao internet, sms, mms, gps... Čovečanstvo je tek danas shvatilo i zašto je Tesla bio ispred svog vremena i to je ono što objašnjava i veliku posetu muzeju", smatra direktor muzeja Vladimir Jelenković.

U Americi je prošle godine pokrenuta i inicijativa da se Teslina poslednja laboratorija u Vardenklif tornju u Njujorku pretvori u muzej. Tesla je najveći "geek" svih vremena?

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2013. 22:14
Napustio nas je za Bozic i otisao u vecnu Svetlost i mir Bozji...!!
Utorak 08.01.2013. 10:39
NEKA JE VECNA SLAVA TOM VELIKOM NAUCNIKU i putokaz novim GENERACIJAMA ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online