Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.12.2012.
14:14
B92 A

Otvara se Titova "Tajna soba"

Nekoliko hiljada metara filmske trake, snimljene u vreme epohe Josipa Broza Tita (od 1945. do 1980.), koja nikada, zbog cenzure, trenutne "nepodobnosti" nekih ličnosti ili nekih drugih razloga nikada nije montirana, postaje novi, kapitalni projekat "Filmskih novosti".

Šta se sve krije u Titovoj tajnoj sobi tek ćemo saznati
 

Ovaj "zabranjeni" dokumentarni materijal, koji se već nekoliko decenija nalazi u posebnoj prostoriji depoa koja se naziva "Soba tajni", uskoro će se naći pred javnošću. Koristeći isključivo arhivski materijal iz vlastite - autorizovane produkcije, "Filmske novosti", po rečima direktora Vladimira Tomčića, pripremaju dokumentarni serijal o Titu od 24 jednosatna filma, čiji značajan deo čine upravo cenzurisana dokumenta, pišu "Novosti".

Među njima su i ona o Milovanu Đilasu, prvom jugoslovenskom komunističkom disidentu koji je preživeo, a posebno, o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutrašnjih poslova, prvom čoveku jugoslovenskog sistema bezbednosti i potpredsedniku SFRJ, koji je smenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. godine. U svojim memoarima Ranković je zapisao: "Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema".

"Ne znamo, naravno, koliko se novog može reći o Titu i njegovom vremenu, ali će ovi novi, neobjavljeni snimci svakako dati još jedan, možda i konačni doprinos u formiranju slike o Brozu kao državniku, diktatoru, hedonisti, ljubavniku... a i o nama u tom političkom i društvenom ambijentu. Ako se na pravi način 'rekonstruiše' - prikaže i doživi to vreme, nesumnjivo će se doći i do gorkih prepoznavanja događaja koji su sledili kasnije, devdesetih godina. Kult ličnosti imao je znak jednakosti sa državom Jugoslavijom; sa nestankom Tita bio je neminovan i raspad Jugoslavije. Ostaje, ipak, neobjašnjiv fenomen poularnosti i obožavanja koji su obični ljudi gajili prema Brozu", kaže Tomčić.

Svoje mesto u ovom serijalu imaće i Kardelj, Bakarić, Krajačić, Žujović, Hebrang, Latinka Perović, Milka Planinc, Savka Dapčević-Kučar, Koča Popović, Slobodan Penezić Krcun, Veljko Vlahović, Kiro Gligorov, Stane Dolanc i mnoge druge političke ličnosti koje su ostale kao metafora tog doba.

"O Titu se zna sve i gotovo ništa, zato smo odlučili da ova 24 filma rade 24 reditelja i scenarista iz svih republika bivše Jugoslavije. Smatramo da će se tako dobiti dragoceni komentari i različita mišljenja. Polovinu dokumentarnog serijala režiraće reditelji iz 'starije' generacije, oni koji su doživeli vreme Broza i već imaju formirane stavove o tom vremenu, dok će ostalih 12 epizoda raditi mladi reditelji koji imaju drugu vizuru tog doba, vremensku distancu, i bez emocija mogu da govore o velikoj Jugoslaviji. Ideja je da svaka pojedinačna epizoda nosi pečat ekipe koja ga je radila, od reditelja, do čitača teksta i izbora muzike.'Filmske novosti' su pre par godina već uradile dokumentarni film o Jovanki Broz, koji će za ovu priliku biti ponovo urađen, a ono što čini najznačajnijim i najvrednijim dokumenta 'Filmskih novosti' je njihova autentičnost - to su prave hronike jednog društva u dugom vremenskom periodu", ističe Tomčić.

Jedan film serijala biće posvećen Brozu i drugim državnicima njegovog doba, kao što su Sukarno, prvi i doživotni predsednik Indonezije, i zajedno sa Titom jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, Hajle Selasije, car Afrike, Idi Amin, vojni diktator i predsednik Ugande, Bokasa, car Srednjoafričke Republike, Gadafi, predsednik Libije, i mnogi drugi koji su nominalno bili nesvrstani, a u suštini diktatori. Broz je vrlo često bio sa njima, i usko povezan, a na njegovoj sahrani ipak su bili svi državnici sveta.

Jedini "neokaljani" u svojim zemljama koji nisu proglašeni za zločince bili su Tito i Fidel Kastro. Zanimljiv dokument koji poseduju "Filmske novosti" su i dve posete Če Gevare, koji je boravio u Beogradu i na Brionima, zajedno sa Raulom Kastrom, rođenim bratom Fidela Kastra, koji je sada predsednik Kube.

Zbog ovih dokumenata (pored kuća kao što su britanski BBC, francuska i nemačka nacionalna televizija), i televizije mnogih drugih zemalja, prvenstveno nesvrstanih, često traže materijal "Filmskih novosti" koji nemaju, a koji je deo njihove istorije, pa u skoroj budućnosti, kako ističe Vladimir Tomčić, "Filmske novosti" mogu postati neki naš "History chanel".

Ponedeljak 24.12.2012. 14:26
Напокон да народ сазна шта је све непоменик са својом бандом урадио Србима и Србији!
Utorak 25.12.2012. 00:20
Vas dvojica mislim na gagu i razzum niste nista promasili,jer ovaj portal je promasio sve pojmove,i troseci ovoliko prostora ,pokazao da je nekome jos uvek u cilju da tito(copo) bude najveci i jedini idol na prostorima trule njegove tvorevine.Ovih dana stvarno preteruju,dali namerno ili iz licnog interesa nije bitno,ali sto je previse,previse je.Tajne se znaju i bez "Filmskih novosti",jer te novosti su njegovo delo,danas ce jos biti prebrano da bi se Srbima jos jednom prikazalo njegovo podmuklo delo tj. bratstvo i jedinstvo.Pa zato pitam vas :ko je jos tako nesto u svetu izmislio ili od cope nasledio,kada je takav sistem po misljenju titoista jedino idealan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online