Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.11.2012.
11:24
Mondo A

Beograd u "kandžama" Marka Vidojkovića

Novi roman mladog književnika Marka Vidojkovića, "Kandže 2 - Diler i smrt", je smešten u jedan paralelni Beograd u relativno bliskoj budućnosti, koja se, kaže, možda nikada i neće desiti.

 To je paralelni Beograd, priča je smeštena u blisku budućnost i nadam se da će u njoj ostati zauvek
 

U okviru projekta "Priče o Beogradu" u sredu uveče je u Kuli Nebojša Marko predstavio svoje novo književno čedo i pričao o rodnom gradu koji mu je postao, kaže, savršena kulisa za njegove romane, novinarstvu koje radi iz ljubavi i zbog para i naravno romanu koji je tek objavio.

Marko Vidojković rođen je u Beogradu 1975 godine. Autor je romana "Ples sitnih demona", "Đavo je moj drug", "Pikavci na plaži", "Kandže", "Sve crvenkape su iste" i "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah", kao i pripovetke "Bog ti pomogo". Dobitnik je nagrada Zlatni bestseler i Kočićevo pero za roman "Kandže" i Vitalov Zlatni suncokret za roman "Sve crvenkape su iste".

Uvek britak i bez dlake na jeziku Marko je i "Kandže 2 - Diler i smrt" smetio u Beograd, a cela radnja se dešava u samo sedam dana.

Svaki dan je ispunjen neočekivanim i neverovatnim događajima koji su povezani sa glavnim junakom iz prvog dela "Kandži" koji je sada postao diler droge, pljačkaš, razbojnik...

"To je paralelni Beograd, priča je smeštena u blisku budućnost i nadam se da će u njoj ostati zauvek. U ovoj knjizi rokenrola nema uopšte, kao i u svetu u kojem živimo, seksa jedva da ima, ali je zato droga tu. Ona kao i život može da bude grozna, ali i da ima svoje lepe strane, od droge može da se umre, a od života mora", kaže Vidojković.

Međutim, u njegovom novom romanu drogu dele anđeli i od nje svi postaju ono što jesu - iskreni, otvoreni, vide ono što do juče nisu, imaju rešenja za probleme - kao da žive u snu.

"Živimo u jedno tromo vreme u kojem nema ideala, nema akcije, nema konkretnih ciljeva... Mrzim ovu tromost. Svojim rečnikom sam objasnio šta će nove generacije da urade, ali ko zna čija će to deca da budu i kada će to zaista i da se desi."

Kao i do sada, Marko nije imao problem sa psovkama i obećava da će i dalje u svojim romanima da koristi sve one "zabranjene" reči našeg jezika.

"Psovanje je odraz slobode jer mi pod Turcima to nismo smeli, a kada smo ih se oslobodili onda su psovke počeli da koriste svi i one su postale sastavni deo našeg jezika. Verujem da sam u svemu našao meru i uspeo da uhvatim duh vremena. Ja sam komedijaš, moram to da dodam na spisak zanimanja jer sam siguran da nikad neću postati ozbiljni drkadžija. Ponosan sam na humor u mojim romanima."

Međutim, kada je u pitanju novinarstvo Marko zna i te kako da bude ozbiljan i toga se, kaže, nikad neće ni odreći.

"To je jedan drugi svet koji je totalno odvojen od književnosti. To radim sa lakoćom i volim, posebno sada kada sam kreativni urednik u listu 'San'. Novinarstvo je i lak način da zaradim pare, ali zbog istih nikad neću pristati na cenzuru. Dok god budem mogao da kažem ono što mislim do tada ću i da se bavim tim poslom."

Roman "Kandže 2 - Diler i smrt" je već u knjižarama, a ova savremena priča u kojoj se na duhovit način prepliću snovi, realnost, stvarno i nestvarno, nagoveštava da možda ipak postoji prilika da budemo bolji i srećniji. Književnik na sve to dodaje: "Samo je pitanje da li smo živi, mrtvi, budni, drogirani ili možda sanjamo".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online