Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.10.2009.
00:14
Tanjug A

"Dositej Obradović" dodeljen Čordašu

Nagrada "Dositej Obradović" dodeljena je Gaboru Čordašu (Gabor Csordas), mađarskom pesniku, piscu, prevodiocu, uredniku i vlasniku izdavčke kuće "Jelenkor" iz Pečuja. Laureatu je priznanje uručio srpski ministar kulture Nebojša Bradić u utorak na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga.

Čordaš je dobio nagradu zbog "kontinuiranog i predanog objavljivanja i predsatvljanja savremene srpske književnosti na mađarskom jeziku." Nagrada se sastoji od umetnički urađene diplome, zlatnika sa likom Dositeja koji daruje Zadužbina "Dositej Obradović", kao i obezbeđenog prostora za izlaganje na Sajmu knjiga u trajanju od tri godine, koji daruje Međunarodni sajam knjiga, i posebne pomoći Ministarstva kulture Srbije u objavljivanju dela koja afirmišu srspku kulturu.

Nebojša Bradić

Bradić je prilikom uručenje ovog prizanja, koje je dodeljeno treći put, istakao da ono u praksi ilustruje platformu Ministarstva kulture za predstavljanje kulture u inostrastvu. On je dodao da prevođenje nije samo transferisanje književnosti iz jednog u drugi jezik već je građenje mostova između kultura, a to je ono što je činio Čordaš kao kulturni menadžer i znalac srpske književnosti.


Odluku da ova nagrada pripadne mađarskom izdavaču obrazložio je predsednik žirija Radomir Putnik, koji je podsetio da su se u najužem izboru našli joša "Kedros" iz Grčke, "Kaligram" iz Slovačke, "Ejhborn" iz Nemačke, "Siela" iz Bugarske, "Zandonaj" iz Italije i "Kasaj" iz Holandije.

Približava srpsku književnost Mađarskoj: Gabor Čordaš

Prema rečima Putnika, "Jelenkor" je za nepunih 20 godina objavio čitav niz važnih dela srpske književnosti, među kojima dela Pavića, Petkovića, Velikića, i pojavila su se u društvu vrhunskih evropskih pisaca. Putnik je pohvalio Čordašev prevodilački rad i konstatovao da je on najviše zaslužan za prisustvo srpske književnosti u Mađarskoj poslednje decenije.


Gostima, među kojima su bili brojni pisci čija je dela "Jelenkor" objavio, kao i kolege, srpski izdavači i prevodioci, obratio se besedom Radoslav Petković, koji je predstavio Čordaša kao lekara koji se jedno vreme bavio naučnim radom, a onda odlučio da se posveti književnom izdavaštvu, i to ne onom profitnom već da to budu knjige u čiju vrednost on sam veruje.


Čordaš je, vidno dirnut, kazao da je ova nagrada za njega izuzetno važna i zahvalio se svojim zemljacima iz Vojvoidne koji su probudili njegovo interesovanje za srpsku literaturu i nesebično mu pomagali da dođe do određenih knjiga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online