Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.10.2012.
16:53
J. L. Petković - Vesti A

"Srpska bruka Narodni muzej"

Ministar je sluga i ja sam tu da služim, koliko god mogu, koliko snage imam. Borim se za očuvanje i razvoj kulturne baštine, i uopšte kulture kod nas, kaže Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja u razgovoru za "Vesti".

Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja
 

Čovek koji može da se pohvali enciklopedijskim znanjem srpske književnosti i dramaturgije planira da s malo novca uradi mnogo toga - da početkom naredne godine otvori tri muzeja.


Za ministre kulture obično kažu da jedu gorke kolače. S obzirom na vaše porodično iskustvo, kakve nam vi spremate?
- Prvo ćemo pokušati da taj mali kolač ravnopravno podelimo. Mi smo država koja u regionu najmanje izdvaja za kulturu, a nepravedni smo prema kulturnom blagu, iako smo na Balkanu velesila u kulturi i imamo šta da pokažemo. Naša kultura je odavno u Evropskoj uniji. U Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama imamo sjajne spomenike kulture, od kojih su neki i pod zaštitom Uneska. Zato je prvi zadatak Ministarstva čuvanje kulturne baštine.

Srpsko kulturno blago

Komentarisali ste vraćanje kulturnog blaga Hrvatskoj.
- Uz saglasnost članova Međudržavne mešovite komisije Srbije i Hrvatske, konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture vršili su konzervatorsko-restauratorske radove na više od 20 ikona, kao i bogoslužbenih predmeta i posuda. Ministarstvo je obezbedilo 12.963.826 dinara. Kulturna dobra biće vraćena posle obavljenih radova i kad se obezbede konzervatorski i bezbednosni uslovi za vraćanje u Hrvatsku. Vraćaju se u manastire i crkve SPC u Hrvatskoj da bi moglo da se obavlja bogosluženje.

Šta se dešava s Narodnim muzejom koji više od deceniju ne radi? Ili s Muzejom Nikole Tesle?
- Sa Muzejom Nikole Tesle je sve u redu, ali je problem što je privremeno rešenje ispalo trajno i što je taj prostor nedostojan za jednog čoveka takve veličine. Bruka je što Narodni muzej skoro 10 godina ne radi, i što je onaj ko je tada imao šest godina danas punoletan i nikada nije kročio u taj muzej. Na poslednjem konkursu prihvaćeno je rešenje arhitekte Vladimira Lojanice, međutim, potrebno je da se sve zbirke izmeštaju, a to bi značilo da Narodni muzej neće raditi najmanje još pet do deset godina.


Napali su me jer sam predložio da se muzej izmesti u zgradu Glavne pošte, ali i dalje mislim da to nije tako loše rešenje. Inače, tu je ideju prvi izneo Stanko Crnobrnja, koji je predložio i da se Muzej Nikole Tesle prebaci u Narodni muzej. Recimo, za vreme Noći muzeja krevet i stolica Nikole Tesle su doneti iz hotela Njujorker iz SAD i to je moglo da stoji kratko vreme u muzeju jer nema mesta.


Mnogi stručnjaci žale što nije prihvaćena ideja da se izmesti Narodni muzej jer se u čaršiji govorka da je neprocenjivo bogatstvo smešteno u kartonske kutije, da su mnogi eksponati ukradeni i pronalaženi po evropskim ilegalnim aukcijama. Da li su do vas doprle takve glasine?
- Deo eksponata se nalazi u trezorima Narodnog muzeja, deo materijala je u trezoru Narodne banke Srbije i svi su odgovarajuće upakovani.


U Srbiji su mnogi muzeji i biblioteke u jadnom stanju, rimske iskopine i srednjovekovne tvrđave prepuštene su zubu vremena, arheološka nalazišta od sedamdesetih su u istom stanju...
- Postoje i pozitivni primeri kao Feliks Romulijana ili Medijana gde je država uložila dosta sredstava i gde je stanje lokaliteta umnogome poboljšano.

Dramski pisac i ljubitelj starina

* Ministar kulture Bratislav - Braca Petković rođen 26. septembra 1948. godine i diplomirao je pozorišnu režiju u Beogradu. Poznat je i kao dramski pisac, kolekcionar starina, bibliofil, osnivač i vlasnik kolekcije Muzeja automobila, ali i kamerne scene Moderna garaža, gde su nastupale najveće srpske glumačke veličine.


* Na beogradskim scenama igrano je više njegovih dramskih tekstova: "Gran pri", "Cvetovi zla", "Skadar", "Legija časti" (o Milunki Savić, heroini srpske vojske u Prvom svetskom ratu).


* Potomak je stare beogradske porodice, poznate po najstarijoj poslastičarnici u Beogradu. Pošto mu je otac savetovao da nikad ne sme da se osloni samo na jednu profesiju, završio i je poslastičarski zanat.


* Njegova supruga Jelenka, koja je magistar tehnologije, u muzeju oldtajmera radi kao viši kustos, stariji sin Bogdan je završio organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti, a mlađi Dušan studira kameru.


Ni Muzej savremene umetnosti ne radi.
- Nažalost, ne radi, ali pokušaćemo da nađemo rešenje jer u 20. veku naši umetnici su rame uz rame s najvećim evropskim stvarocima i potreban im prostor gde će izlagati svoja dela.


Ali, postoje ljudi koji primaju platu za taj posao, a mladi umetnici nemaju gde da izlažu?
- Jeste, to je tako.


Šta je rešenje?
- Naći ćemo rešenje. Ali, sada ne mogu da kažem. Trudićemo se iz petnih žila da se taj muzej otvori na proleće. Otvorićemo Muzej Jugoslovenske kinoteke, koji se nalazi u fantastičnoj zgradi iz 19. veka, i napravićemo u njemu zasedanje Vlade Srbije i doći će i predsednik Republike. Otvorićemo Muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, a za otvaranje je spreman i Muzej Srpske pravoslavne crkve, koji ima fantastično sačuvane predmete iz 14. i 15. veka.


Jedna od vaših prvih izjava bila je da kultura mora da se vrati patriotskom. Šta to znači?
- Prozivali su me zbog termina "patriotska umetnost". To je izvučeno iz konteksta. Umetnost može da bude samo dobra ili loša, a dobrom umetnošću se pozicioniramo u svetu.


Znate li onda koliko u Srbiji ima kulturno-umetničkih društava i u kakvim uslovima oni rade?
- Moramo da obnovimo domove kulture gde god možemo. Odvojiće se novac od nekih drugih stvari da bi domovi kulture mogli da prime kvalitetne umetnike.


U Srbiji ima oko 650 KUD-ova i folklornih sekcija, i o njima Ministarstvo kulture ne brine.
- Tačno je. Niko ne brine. Ali, zalagaću se za demetropolizaciju kulture, a pomagaćemo i amaterskim pozorištima. To će biti posebna stavka. U moje vreme mogli smo besplatno da pohađamo razne sekcije besplatno, a danas je sve to zamrlo, bar kad je reč o pomoći države.


Šta je sa dijasporom koja takođe gaji i kulturu i tradiciju, da li će i njima pomoći Ministarstvo kulture?

- Kako da ne! Samo treba da se obrate za pomoć. U Budimpešti je nedavno bio Mesec srpske kulture i upoznao sam ljude koji su zaista sjajni i rade na očuvanju kulture. Oni su do sada dobijali toliko mala sredstva, da je pravo čudo kako su opstali. Već smo postigli dogovor i slaćemo im predstave.


Prijatelji s Kosova zamolili su da vas pitam kako ćete njima pomoći da očuvaju kulturnu baštinu i zbog čega Narodno pozorište ne gostuje kod njih.
- Kad je reč o Kosovu, prva stvar će biti da vratimo ustanove tamo. Ko je direktor muzeja iz Prištine, mora da sedi u Leposaviću, a direktor prištinskog pozorišta u Mitrovici, a ne u Beogradu. I slaćemo im dobre predstave. To će biti jedan od naših glavnih zadataka.


Šta biste ocenili kao vaš najveći uspeh u ovih skoro 100 dana vlade?

- To će javnost najbolje oceniti, a mi ćemo se truditi da damo maksimum. A to je moguće. Muzej automobila sam napravio s minimalnim sredstvima i uz volonterski rad mojih prijatelja. Ako postoji volja, može mnogo toga.

Nedelja 28.10.2012. 17:05
Народ без културе и културног наслеђа и није народ него обична руља. Да ли се неко препознаје?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online