Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
16:28
Seecult A

Trijumf JDP-a na "Borinim danima"

Drama Branislava Nušića “Tako je moralo biti” Jugoslovenskog dramskog pozorišta o moralnom padu i krahu ideala, u režiji Egona Savina, proglašena je glasovima publike najboljom na 29. "Borinim pozorišnim danima" u Vranju. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Anita Mančić za ulogu Jele u istoj predstavi.

Pobednička predstava JDP-a, kojom su 29. Borini pozorišni dani i otvoreni, dobila je prosečnu ocenu publike 4.79 (od maksimalno 5), a pokrovitelj nagrade je, kao i prethodnih pet godina, British American Tobačo (BAT), koji je i generalni pokrovitelj manifestacije.

Plakat za predstavu "Tako je moralo biti"

“Tako je moralo biti” je, prema navodima reditelja Savina, priča o procesu moralne degradacije u svetu koji je praktičan i u kojem je svaki dodir s novcem problematičan, a ljubav onemogućena. U maniru balkanskog fin de siecla oštro je oslikana činovnička nadmenost, lenjost i bonvivanske sklonosti, udvorirčko ponašanje, prostakluk bogatih, njihova primitivnost i grubost. Amoralnost je prikazana kao deo građanskog načina života - prevare, izdaje, spletke, preljube svakodnevica su građanskog urbanog Beograda, ali i cele kapitalističke Evrope koja se zahuktala u industrijalizaciji, razarajući patrijahalne modele.


Savin je o toj drami naveo i da je veliki izazov za savremenu režiju da se pokaže da su Nušić dramatičar i Nušić komediograf zapravo isti čovek.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje: Anita Mančić

Tročlani žiri, koji su činili kulturni radnici iz Vranja: Zoran Dimić (profesor Filozofskog fakulteta u Nišu), Danijela Đorđević (direktorka Biblioteke Borisav Stanković u Vranju) i Bojan Jovanović (glumac i umetnički rukovodilac Pozorišta Bora Stanković), jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, koju poklanja Komercijalna banka, dodeli Aniti Mančić.

Prema navodima žirija, Anita Mančić je uspela da lik iz Nušićeve drame razvije u svoj njegovoj kompleksnosti, čineći tako neposredno jasnom tragediju žene koja se u kontekstu snažne patrijahalne sredine bori za ostvarenje svoje slobode i dostojanstva.

Festival je ove godine obeležen programskim i organizacionim zaokretom u odnosu na dosadašnja izdanja. Završen je 26. oktobra predstavom “Prljave ruke” vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” prema tekstu Žan Pol Sartra, u režiji Miloša Jagodića, a publika je proteklih dana imala priliku da vidi u glavnom programu šest predstava koje su se “umetničkim dometima istakle u ovogodišnjoj domaćoj pozorišnoj produkciji” - prema oceni Umetničkog saveta koji su činili teatrolozi i kritičari Ivan Medenica, Ksenija Radulović i Željko Hubač.

Ženska stvar: Moto 29. "Borinih pozorišnih dana" u Vranju
Šestodnevni program bio je u znaku devize “Manje, a više”, a festival je prvi put imao i bogat prateći program i pritom nije koštao poreske obveznike ni dinara, jer je celokupan budžet obezbeđen od sponzora i donatora.


Predstave i prateći program je, prema proceni organizatora, gledalo više od 2.000 građana, kao i mnogobrojni novinari i gosti. Svake večeri sala pozorišta u Vranju bila je prepuna, uključujući i sva pomoćna sedišta.

Prema preliminarnim podacima organizatora, prihod od prodaje ulaznica je deset puta veći u odnosu na prošlogodišnje izdanje Borinih dana, koje je trajalo pritom pet dana duže.

Prema rečima direktora Pozorišta “Bora Stanković” Nebojše Cvetkovića, ovogodišnje izdanje festivala, kao rezultat koncepcijskog i organizacionog zaokreta u odnosu na prethodna, predstavlja početak vraćanja starog sjaja jednoj od najznačajnijih pozorišnih manifestacija u Srbiji.

Pozorište “Bora Stanković”, nazvano imenom velikana srpskog realizma, jedno je od najstarijih srpskih pozorišta, u kojem je prva predstava postavljena daleke 1896. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online