Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.07.2012.
14:56
V. Tasić - Vesti A

Tijanić je uništio RTS!

Posle intervjua za "Vesti" u kome je dramski pisac Radoslav - Lale Pavlović (58) ispričao zašto nije realizovana ideja Aleksandra Tijanića, direktora RTS-a, o snimanju serije o Aleksandru Karađorđeviću u Javnom servisu Srbije podigla se velika prašina.



 

- Posle moje priče o seriji u "Vestima" u RTS-u je osnovana radna grupa sa zadatkom da ispita ceo slučaj. Ustalasalo se! Dobio sam listu sa 12 pitanja na koja je trebalo da odgovorim. Da li je projekat naručen, ko je pismeno ili usmeno izjavio da je serija odbijena. Koješta! Nisam odgovorio na to, ali sam napisao izjavu o tome kako su stvari tekle. Napisao sam i koji jubileji uskoro slede, a za koje RTS nije spremio ama baš ništa - kaže Pavlović.


Da li je snimanje serije postalo izvesnije?


- Ne! Pošto sam postao predsednik Saveta za kulturu u SNS-u Tijanić mi je rekao: "Kao pisac si odličan, kao političar si ništavan!" Rekao mi je da pazim da u seriji o Aleksandru koja govori o ogromnim gubicima srpskog naroda, koju je on naručio i u kojoj su glavni junaci vojnici, ne bude previše uniformi?! Jer, previše uniformi može da iritira regiju, a oko nas ima nacija koje taj rat nisu dobile, pa da ih ne sekiramo.


Hoćete li sa novim ministrom kulture Bratislavom Petkovićem koji je iz vaše stranke moći da pogurate seriju?


- Ne znam, prvo da vidimo šta ćemo da radimo sa ovim nesrećnikom Tijanićem iz Podujeva. Situacija u RTS-u je užasno loša, a za to neko mora da preuzme odgovornost. Javni servis je u ogromnim dugovima, nema plata i situacija je toliko dramatična da će kuća možda stati. To je kao da se svesno ili nesvesno zaustavi Dunav. Pomisao da RTS ne postoji je nedopustiva, zlikovačka. U svoje ime mogu da kažem da Tijaniću nije mesto u RTS-u. Šta će na to reći Vlada, to je druga priča.


Šta novi ministar kulture mora prvo da uradi?


- U Savetu koji ja vodim, dogovoreno je da za prvih 100 dana mora da bude otvoren, potpuno ili delimično Narodni muzej u Beogradu koji je zatvoren deset godina. Isto je sa Muzejom savremene umetnosti i Narodnim muzejom u Kruševcu. Potrošena su ogromna sredstva na muzeje, a nije se uradilo ništa. U vladavini prethodne vlasti, pokazalo se da je neuporedivo isplativije baviti se muzejima, nego bilo kakvom proizvodnjom. Može se zaraditi više nego bilo kojim švercom! Deset godina su uzimana sredstva za kojekakve projekte, a nije se uradilo bukvalno ništa. To je bruka vlasti. Moramo delovati dramatično brzo, jer je to stvar nacionalnog identiteta.


Mnoge ličnosti sa estrade se guraju uz novu vlast, kako se borite sa najezdom novih prijatelja?


- To što se oni guraju nema značaja ni za stranku, ni za karijere tih ljudi. Bilo bi stvarno bolesno kada bi se nasedalo na takve stvari. Kukala nam majka ako budemo radili kao oni pre nas. Samo idiot može da se nada da će profitirati neko ko se ugura, namesti, bude dosadan, popne se nekom na rame. Ako takve budemo tolerisali, nas će nacija za pola godine prebiti, proterati i oterati.
 

Ne pridržavaju se zakona


Kako da narodna muzika dobije više prostora, jer i to je stvar nacionalnog identiteta?


- Znate šta - polovina problema u Srbiji potiče od toga što se oni koji su u obavezi, ne pridržavaju zakona i propisa. Svako ko je dobio nacionalnu frekvenciju ima obavezu da propagira i muziku koja je deo našeg nacionalnog identiteta, ali to ne radi. Ovi Titovi pioniri, zbirka komunista i ultrakomunista koja drži RRA, računajući i uvaženog vladiku koji je veći komunista i od Kardelja, ne čini ništa. U projektima za dobijanje frekvencija sve lepo piše - koliko čega treba da bude zastupljeno u programima - kaže Pavlović. 

 

Neka peva ko šta hoće


Hoćete li se boriti sa šundom u muzici?


- Ne vidim tu neki problem. Neka peva i snima ko šta hoće. Svi pokušaji da se nešto proglasi šundom su bili bitke koje je država uvek gubila. Nije poenta proglašavati nešto šundom i zabranjivati. Po tome, na svadbama bi trebalo da se sluša Prokofjev. Ono što treba jeste da se prave vrednosti i klasična muzika učine atraktivnima. 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 18:18
Видели смо како се РТС понела према Николићу пред изборе. Међутим, Николић недавно изјави да није зато да се смени Тијанић?! Није та смена ствар личног односа Николић - Тијанић, него национално питање. Прво то није јавни сервис (поготово не у власништву грађана), него сервис за гуљење коже са леђа грађана. И сервис за деидентификацију Срба и промену стања духа Србства. Све је на том сервису антисрбско: и програм, и писмо, и говорење, и игнорисање историјских чињеница о последњем рату. Ниједан водитељ, осим Ј. Мемедовића, не зна да говори србски. Дечји и образовни програм не постоје, а оно што се приказује је нема везе са Србством. Тијанић је обична протува, дупелизац досманлијски и мрсомуд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online