Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.07.2012.
15:12
D. N. Petrović - Vesti A

Večna mladost na filmskoj traci

Kada su se novinari pre nekoliko meseci u jednom intervjuu sa Velimirom Batom Živojinovićem (79) dotakli teme smrti i umiranja, čuveni glumac je ne trepnuvši rekao:" Ja, nikad neću umreti! " I bio je potpuno u pravu, jer kako može da umre čovek koji je igrao u 347 filmova i 50 TV drama i serija.

"Ja nikad neću umreti"
 

Nakon što je Bata zbog moždanog udara smešten u bolnicu, mnogi se sa setom sećaju njegovih uloga u brojnim filmovima, posebno Valtera koji mu je doneo svetsku slavu i po kome ga i danas mnogi pamte iako je od snimanja filma "Valter brani Sarajevo" prošlo pune četiri decenije. Iako je u međuvremenu, prirodno, Bata ostario mnogi teško prihvataju da Valter može da bude bolestan i veruju da je on - neuništiv.

Zato se logično postavlja pitanje mogu li junaci nečijeg detinjstva i mladosti ostariti, promeniti se i nestati... I da , i ne. Junaci na filmskoj traci ostaju zauvek mladi i lepi, a glumci stare i menjaju se s godinama kao i svi drugi ljudi. Prle i Tihi u seriji "Otpisani" bili su junaci jednog vremena, a glumci Dragan Nikolić (68) i Vojislav Voja Brajović (63) na neki način ostaće zauvek povezani sa ovim rolama.

U vreme snimanja ove serije Gaga Nikolić imao je 31 godinu, a kako je bio mršav i visok kao pritka izgledao još mlađe. Njegov nekoliko godina mlađi kolega Voja Brajović u ulozi ilegalca Tihog imao je 25. godina, ali kaže da je još tada bio - starmali.


- Najveću popularnost imao sam u vreme snimanja "Otpisanih". Popularnost, kao i vlast idealne su prilike da čovek poludi i izgubi kompas u životu. A, kada se dezorijentiše počne da misli da je nešto što nije. Ja sam valjda u to vreme već bio starmali i mnogo sam se toga plašio, pa sam stalno u svesti imao tu neku vrstu samokontrole - rekao je nedavno Brajović prisećajući se perioda kada nije mogao da prođe ulicom, a da ga ljudi ne zaustave ili oslove sa Tihi, po junaku koga je glumio.

Ili Ljubiša Samardžić (75) koga uprkos brojnim uloga publika i danas najčešće pominje kao Šurdu u sada već čuvenoj seriji "Vruć vetar" koju je snimio pre tačno 32 godine.

Igrao je Ljubiša od tada u još mnogim filmovima i serijama, od uspešnog glumca postao i dobar reditelj, ali i danas kada nekog upitate za Smokija, prvo što će bilo kome pasti na pamet je čuvena scena buđenja u kome Šurdi pod nos stavljaju šoljicu kafe da bi uopšte ustao iz kreveta. A, Bora Todorović (81) koji danas već gazi devetu deceniju života, čini se da će zauvek ostati upamćen po ulozi Đenke u čuvenom filmu Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug" koji je snimio pre tri decenije.

Vreme neminovno prolazi, glumci stare, jedino junaci koje su igrali ostaju mladi na filmskoj traci. Kako se čini magiju Valtera i avanture Tihog i Prleta ne mogu da odole ni generacije koje tek stasavaju, iako su današnji dečaci i devojčice zatrpani raznim izmišljenim ili strip junacima kojima Amerikanci kroz svoje filmove već godina hrane maštu deci širom sveta. Ali, Tihi je bar stvarniji od bilo kog Betmena ili Spajdermena.


Podrška za Batu


Zdravstveno stanje Bate Živojinovića koji se od utorka nalazi u bolnici nakon teškog moždanog udara koji je preživeo i dalje neizvesno. Međutim, njegova supruga Lula veruje da će Bata kao i svaki put ranije, dobiti i ovu, najveću životnu bitku. Lekari ne žele da se bave prognozama i trude se da njegovo zdravstveno stanje zadrže na stabilnom nivou.

 

A, za Batu su zabrinute njegove kolege, pa je Milorad Mandić Manda pokušao i da ga poseti, ali bez uspeha. Kako mu je rečeno jedino članovi Batine porodice imaju pristup u njegov bolnički apartman. Za to vreme brojni prijatelji i još brojniji obožavaoci širom sveta šalju, najčešće preko interneta, poruke podrške Živojinoviću i veruju da će se oporaviti.

Subota 07.07.2012. 21:14
Ostavlja lepu zaostavštinu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online