Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.01.2010.
12:30
Tanjug A

Zloupotreba borbe za ljudska prava

Najnovija knjiga profesora londonskog univerziteta Kostasa Duzinasa: "Ljudska prava i imperija" jedno je od najboljih teorijskih dela u poslednjoj deceniji iz ove oblasti koja nas podstiče da mislimo protiv struje, ocenjeno je na promociji u Klubu - knjižari "Galerija" Službenog glasnika Srbije. Duzinas je juče prisustvovao predstavljanju knjige, koju su zajednički objavili "Službeni glasnik" i izdavačka kuća "Albatros plus".

Misli "protiv struje": Londonski profestor Kostas Duzinas

Jedan od najboljih savremenih poznavalaca filozofije prava istakao je da mu je ova promocija lično najvažnija zato što je na srpskom jeziku i na Balkanu, odnosno delu sveta koji je danas "podsvest Evrope" i sa koga je Evropa suštinski potekla.

Prevodilac Slobodan Divjak, koji je i pisac predgovora, smatra da je Duzinas svojom knjigom postavio "novi temelj za preispitivanje značenja i konsekvenci pravde u globalizovanom svetu."

 

Baveći se analizom dosadašnjih vojnih intervencija, Duzinas je izneo dosad najuverljiviju argumentaciju da su one bile ne samo nelegalne, već i nelegitimne.

 

Duzinas je pokazao da "kada državni razlog ili stav imperije progovore, pravo zaćuti" i da su rat na Kosovu i Iraku kulminacija Bušovog i Blerovog upornog podrivanja međunarodnog prava.

 

S toga je Duzinas u pravu kada je zaključio: ako "siva eminencija" međunarodnog prava veruje da je rat na Kosovu bio nezakonit, ali moralan, pravedan ili jednostavno legitiman, onda samo postojanje i status prava postaju veoma problematični, rekao je Divjak.

U prologu svoje knjige, s podnaslovom: "Politička filozofija i kosmopolitizam", Duzinas je naveo da je njen cilj da odgovori na ključna pitanja: da li postoji povezanost između ljudskih prava i ratova novijeg datuma vođenih u njihovo ime i da li su ljudska prava prepreka dominaciji i tlačenju ili sredstvo za zataškavanje nastajuće imperije.

Duzinas u knjizi razmatra normativne izvore Novog svetskog poretka, odnosno nastanka imperije i pokazuje kako se ljudska prava instrumentalizuju u njenom uspostavljanju, naveo je profesor Mile Savić. Mnogi aspekti ovih razmatranja, kako je kazao, "izuzetno su značajni i za Srbiju, jer "autor pokazuje jasno da je ratno dejstvo protiv Srbije 1999. vođeno u ime ideologije, a ne ljudskih prava."

Duzinas ne smatra da je srpska politika u svemu bila ispravna, ali pokazuje da način na koji se jedina supersila, i krug zemalja oko nje, odnosio prema Srbiji, odnosno bivšoj Jugoslaviji, Iraku ili Avganistanu, ne odgovara izvornoj ideji ljudskih prava, niti pojmu humanitarnog. Autor knjige razmatra i pitanje na koji način intelektualci mogu da se odupru najezdi ratova, nasilja, religioznog terorizma, torture - središnjim obeležjima početka 21. veka.

On pokazuje da intelektualci apologete Novog svetskog poretka koriste ideologiju kosmopolitizma, humanizma i ljudskih prava da bi kanonizovali postojeći poredak i utvrdili nepravedne postojeće odnose moći, tako što sprovode moralizaciju politike, objasnio je Savić. Pritom se snaga i moć imperije, odnosno SAD-a, kao njene personifikacije, u ime nekog višeg morala, koriste za intervenicije širom sveta u rešavanju problema i sukoba.

Nasuprot njima, filozofija intelektualaca koji se kritički odnose prema Novom svetskom poretku, prema Duzinasu, svodi se na politiku otpora koja se zasniva na vrednostima istine i pravde.

Knjiga "Ljudska prava i imperija" pokazuje i kako treba isčitavati našu javnu scenu, jer na izvanredan način otkriva kako se ideolozi ljudskih prava u Srbiji u stvari pojavljuju, ne kao kritički intelektualci, već kao apologeti širenja imperije, zaključio je profesor Savić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online