Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2010.
03:30
Seecult, Vestionline A

Stari muzej, novi sjaj

Muzej Vuka i Dositeja u Beogradu ponovo otvara vrata 19. januara, nakon završetka radova na sanaciji dela međuspratne konstrukcije, a posetioci će moći da vide stalnu postavku upotpunjenu novim elementima, poput Vukovog pušačkog pribora.

Muzej Vuka i Dositeja na Dorćolu
U prizemlju zdanja u Gospodar Jevremovoj ulici smeštena je stalna postavka posvećena Dositeju sačinjena od prvih izdanja njegovih knjiga, prepiski, portreta i skulptura.

Pušenje ili zdravlje?

 

Kao kuriozitet, domaćoj publici će prvi put biti prikazan pušački pribor Vuka Karadžića koji je svojevremeno poklonio pančevačkom proti i pesniku Vasi Živkoviću.

 

Vukov sekač za cigare je 60-ih godina prošlog veka nepoznata Beograđanka poklonila engleskoj slavistkinji dr Moniki Partridž, koja se bavila proučavanjem života i rada Vuka Karadžića.

 

Dobrotom i širokogrudošću Vladislave Ribnikar i Dejvida Norisa, nakon smrti Partridžove, Vukov pušački pribor je vraćen u Srbiju i poklonjen Muzeju Vuka i Dositeja.

Na spratu se nalazi postavka posvećena Vuku Karadžiću koju čine njegovi lični predmeti kao i oni koji su pripadali njegovoj kćeri Mini i porodici.

Postavka će posetiocima Muzeja, omogućiti da se kroz lične predmete, portrete i knjige upoznaju sa delatnoću dvojice velikana srpske kulture, saopštio je Narodni muzej, u okviru kojeg deluje i Vukov i Dositejev.

Stalna postavka će biti upotpunjena touchscreen informativnim pultom putem koga će zainteresovani moći da zavire u prostor muzejskog depoa i upoznaju se sa delom kolekcije koji nije izložen na stalnoj postavci.

Reč je o digitalnom prikazu prvog celovitog kataloga kulturnih-istorijskih dobara koja se čuvaju u Muzeju.

Promocija te publikacije najavljena je za kraj februara u sklopu obeležavanja Dana muzeja.

Muzej Vuka i Dositeja najavio je i stručna vođenja kroz postavku, edukativne radionice za najmlađe, kao i sadržaje za slepe i slabovide osobe.

Sanacija međuspratne konstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, zdanja koje je kulturno-istorijski spomenik nulte kategorije u centru Beograda, počela je u julu 2009.

Zdanje u kojem se nalazi Muzej Vuka i Dositeja podignuto je u prvoj polovini 18. veka, najverovatnije za beogradskog defterdara i predstavlja tipičan primer turske gradske stambene arhitekture.

To je najstarija sačuvana stambena zgrada u Beogradu, jedina tog tipa na Balkanu, a zbog veoma lošeg stanja radovi na sanaciji su odavno bili neophodni.

Vukov i Dositejev muzej deluje u sklopu Narodnog muzeja, koji je zatvoren već godinama zbog rekonstrukcije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online