Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.04.2012.
09:22
rts rs A

Danas je Svetski dan knjige

Na današnji dan 1616. godine umrla su dva "besmrtna" književnika, Španac Migel de Servantes i Englez Viljem Šekspir. Unesko je 1995. godine, 23. april proglasio Svetskim danom knjige. Nizom događaja u Narodnoj biblioteci Srbije biće obeležen praznik knjige.

Danas se obeležava Svetski dan knjige, dan kada su davne 1616. godine preminula dva "besmrtna" književnika Španac Migel de Servantes i Englez Viljem Šekspir

Nacionalna manifestacija obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, biće održana na nekoliko lokacija u Beogradu.

U 10 časova, u velikom holu Centralne čitaonice nacionalne biblioteke biće predstavljena specijalna vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige - dar Grada Beograda Narodnoj biblioteci Srbije.

Reč je o izuzetnom poklonu, učinjenom nacionalnoj biblioteci u godini obeležavanja jubilarne 180. godišnjice njenog osnivanja, koja predstavlja prvu vitrinu koja će biti u posedu Narodne biblioteke Srbije.

Predviđeno je da u specijalnoj vitrini u periodu između 10 i 20 časova bude izloženi najvredniji srednjovekovni ćirilski rukopis iz zbirke Narodne biblioteke Srbije - "Beogradski parimejnik", nastao u prvoj četvrtini 13. veka.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, sa početkom u 11 časova, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić i upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović potpisaće Protokol o saradnji dve institucije.

U podne, kod Delijske česme na Akademskom platou biće predstavljen jedini bibliobus - dar Narodne biblioteke Srbije Biblioteci "Vuk Karadžić" u Prijepolju koji veoma uspešno radi od 2003. godine.

Predavanje i radionicu pod naslovom "Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e?" održaće u podne u Galeriji Petra Dobrovića načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija Narodne biblioteke Srbije mr Biljana Kosanović.

Supruga čuvenog srpskog pisca Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović, predaće Narodnoj biblioteci Srbije veliki broj prevedenih dela pokojnog književnika.

Ovim događajem, kako je navedeno, nacionalna biblioteka želi da da doprinos očuvanju stvaralačkog opusa velikog pisca, kao i da oda priznanje jednom od najvećih srpskih književnika druge polovine prošlog i početka ovog veka.
Svetski-dan-knjige.jpg


Edicija "100 slovenskih romana", književni projekat Foruma slovenskih kultura, biće predstavljena u Narodnoj biblioteci u 14 časova, gde će govoriti glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović i Ristić.

Za 15 časova predviđeno je stručno vođenje kroz izložbu "Tuđe ili naše" koja predstavlja najdragocenije srednjovekovne rukopise Srbije, Češke i Bugarske.

Za posetioce će od 16 časova biti otvoreno Odeljenje za restauraciju i konzervaciju i tom prilikom moći će da se upoznaju sa aktivnostima ove specijalizovane službe nacionalne biblioteke, ali i učestvuju u pojedinim restauratorskim procesima. Broj posetilaca ograničen je na 30.

Završni segment Nacionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana knjige, poetsko veče, biće održano sa početkom u 20 časova u Narodnoj biblioteci Srbije.

Svoje stihove posvećene knjizi govoriće Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić.

U programu učestvuju i glumac Nebojša Dugalić, sopran Dragana Radaković i gitarista Uroš Dojčinović.

Organizatori književne večeri su Zadužbina "Dositej Obradović" i Narodna biblioteka Srbije. Inače, na današnji dan 1995. godine Unesko je ustanovio Svetski dan knjige povodom smrti tvoraca "Hamleta" Viljema Šekspira i "Don Kihota" Migela de Servantesa.

Ponedeljak 23.04.2012. 09:38
Čitati knjige i kada nije Praznik knjige...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online